DOLAR 32,3787
EURO 35,0516
ALTIN 2.326,54
BIST 9.076,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Bubonik Veba Tespit Edildi

02.10.2020
A+
A-

Çin’in İç Moğolistan Özerk Bölgesi’nde Temmuz ayında kendini gösteren ‘bubonik veba’, dağ sıçanı yiyen 25 yaşında bir kadın ile tekrar ortaya çıktı. Yetkililer tarafından yapılan açıklamaya göre, tedavi edilmediği takdirde 24 saat içinde can alan  ve ‘kara ölüm’ olarak bilinen bu hastalıkla ilgili bu sene Moğolistan’da 22 şüpheli vaka saptandı. Bu vakalardan 6 tanesi doğrulanırken Hövsgöl’de 38 yaşında olan bir kişi, Gobi-Altay’da 15 yaşındaki bir çocuk ve Hovd’da 42 yaşındaki bir adam hayatını kaybetti.

RİSKLİ BÖLGELER UYARILDI

Daily Star’ın haberinde yer alan bilgiye göre, son vaka tekrar Hovd’da yaşayan 25 yaşında bir kadının, enfekte olmuş bir dağ sıçanı yedi ve rahatsızlandı. Kadına yapılan testler sonucu bubonik veba teşhisi koyuldu. Kadın ve temas ettiği 19 kişi karantinaya alındı. Dördüncü seviye alarm durumuna geçildiğini açıklayan yetkililer, 21 bölgenin 17’sinde bubonik veba riski olduğu uyarısını yaptı. 

AV YASAKLANDI

Hastalığı taşıma riski olan hayvanların avlanması ve yenmesi, uyarılar devam ettiği sürece yasaklandı. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bubonik veba, pireler ve vahşi kemirgenler aracılığıyla insan vücuduna geçebiliyor. Zamanında tespit edilip uygun bir tedavi yapılmazsa, 24 saatte ölüm ile sonuçlanabiliyor.

LENF BEZLERİNİ ETKİLİYOR

Hastalığın semptomları, vücuda bakterinin alındığı yere en yakın yerde bulunan lenf bezlerinde ağrılı bir biçimde şişme ve iltihaplanma ortaya çıkıyor. İlerlemesi durumunda iltihaplı lenf nodları açılıp akıntılı hale geliyor. Tedaviye derhal başlanmadığında bakteri vücudun her yerine yayılıyor, ardından akciğer ve septisemik biçime dönüşebiliyor.

İLİşKİLİ HABERLER Çin'de Bubonik (Hıyarcılıklı) Veba Endişesi

Çin’de Bubonik (Hıyarcılıklı) Veba Endişesi

Veba ve Beyin Yiyen Amip Kontrolden Çıkar mı?

Veba ve Beyin Yiyen Amip Kontrolden Çıkar mı?

DSÖ: ‘Bu Son Salgın Olmayacak'

DSÖ: ‘Bu Son Salgın Olmayacak’

Brusella Salgını İçin Tazminat

Brusella Salgını İçin Tazminat

İLİşKİLİ GALERİLER Batı Amerika Ülkesi Peru'da Covid-19 Salgını Yükselişte

Batı Amerika Ülkesi Peru’da Covid-19 Salgını Yükselişte

İran'da Coronavirüs Salgını Yükselişe Geçti

İran’da Coronavirüs Salgını Yükselişe Geçti

İsrail: Covid-19 Salgınında 2’nci Dalgaya Girdik

İsrail: Covid-19 Salgınında 2’nci Dalgaya Girdik

Koronavirüs Salgınını Ortaya Çıktığı Wuhan’dan Şaşırtan Görüntüler

Koronavirüs Salgınını Ortaya Çıktığı Wuhan’dan Şaşırtan Görüntüler

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.