Diyarbakır Dicle Üniversitesi’nde Yenidoğan Ortodonti Merkezi Açıldı
Diyarbakır Dicle Üniversitesi’nde yenidoğanlar için özel olarak açılan Ortodonti Merkezi, çocukların diş sağlığını koruma ve geliştirme amacıyla hizmet vermeye başladı. Uzman hekimlerle kaliteli hizmet için hemen bilgi alın!
Diyarbakır Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi’nde Yenidoğan Ortodonti Merkezi Açıldı
Diyarbakır Dicle Üniversitesi (DÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi, bu yıl hizmete giren Dudak Damak Yarığı Yenidoğan Ortodonti Merkezi ile dudak ve damak yarığı olan çocukların tedavisinde önemli bir adım atmış durumda. Merkez, 17 Ocak’ta açıldı ve Diyarbakır ile çevre illere hizmet vermek üzere yapılandırıldı.
Merkeze, Diyarbakır’ın yanı sıra Şanlıurfa, Şırnak, Adıyaman, Gaziantep, Mardin, Batman, Siirt ve Bingöl gibi çevre illerden 272 aile, çocuklarının tedavisi için başvuruda bulundu. Bu çocuklardan bazıları tedavi süreçlerini tamamladı, bazıları ise hâlâ tedavi aşamasındadır.
Merkez Hakkında Bilgiler
Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Belgin Gülsün, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, doğuştan dudak damak yarığı olan çocuklara umut ışığı olmak amacıyla bu merkezinin faaliyete geçtiğini belirtti. Gülsün, bölgede dudak damak yarığı olan çocuk sayısının oldukça fazla olduğunu vurgulayarak, bu çocukların sosyal hayata daha iyi entegre olabilmesi ve diğer çocuklarla aralarında bir farklılık olmaması için bu merkezi açma kararı aldıklarını ifade etti.
Prof. Dr. Gülsün, “Şu an Türkiye’de açılan iki merkezden biriyiz. Bu hastaların ameliyat öncesi tedavilerini ve şekillendirmelerini yapıyoruz. Çünkü bu hastalar, toplumdan izole olabiliyor. Tedavi süreci biraz uzun sürebiliyor ancak ameliyatın başarı oranı yüzde 100. Biz de olumlu yönde etkileyen şekillendirme tedavisi uyguluyoruz. Yarık kısımlar burada tedavi ile birbirine yaklaştırılıyor ve sonraki aşamada bu parçalar birleştirilerek çocukların diğer çocuklardan hiçbir şekilde farkı kalmadan, konuşma ve çiğneme fonksiyonlarını yerine getirebilmelerini sağlıyoruz.” dedi.
Ailelere Umut Olma Mesajı
Merkezin bölge için büyük bir öneme sahip olduğunu dile getiren Gülsün, burayı dudak ve damak yarığı şekillendirme üssü olarak gördüklerini belirtti. Ayrıca, “Böyle bebekleri olan anneler ve babalar kesinlikle ümitsizliğe kapılmasınlar. Bu çocukları doğdukları anda bile olsa hemen bize getirsinler. Hastaların tedavi planları yapılabilsin ve çocuk rahat bir şekilde beslenebilsin diye burada gerekli plak işlemleri yapılmaktadır. Çok profesyonel bir ekibimiz var. Bu çocukları sosyal hayata hazırlayabilmek için merkezimize getirmelerini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Merkez sayesinde ailelerin çocuklarını artık batı illerine götürmek zorunda kalmadığını belirten Gülsün, tüm bölgeye hizmet verdiklerini de sözlerine ekledi. Bu yıl açılan merkeze 272 ailenin çocuklarının tedavisi için başvurduğunu kaydeden Gülsün, “SGK ödemelerini yaptığı için ailelere herhangi bir maliyet oluşmamaktadır. Daha önce tedavi için Ankara ve İstanbul gibi illere gitmek zorunda kalan hastalar, artık burada rahat bir şekilde tedavi olabilmektedir. 15 günde, ayda bir takibinin yapılması gereken hastalar var. Ailelerimiz de çok memnun.” şeklinde konuştu.
Ailelerin Deneyimleri
-
Bingöl’den Gelen Anne Nazlıcan Çağrıbay:
Hastanede doğum sonrası çocuğunun damak dudak yarığı hastası olduğunu öğrendiğini belirten Çağrıbay, “İlk başlarda çok üzüldüm. Araştırmalar sonucunda Diyarbakır’daki bu merkezin varlığını öğrendim ve burada tedavi oldum. Hocalar çok ilgiliydi. Zorlu bir süreç ama sabır gerektiriyor. Önümüzdeki ay çocuğum dudak ameliyatı olacak.” dedi.
-
Songül Dağ:
Çocuğunun dudağındaki yarık nedeniyle hastaneye geldiğini belirten Dağ, “İlk duyduğumda çok kötü oldum. 13 gün çocuğum yoğun bakımda kaldı. Böyle bir yerin olması bizim için büyük bir avantaj. Çocuğum şu an iyileşti. Çok memnunum.” diye konuştu.