Kenya’da bulunan Umoja Köyü erkek şiddetinden kaçan kadınlara ev sahipliği yapıyor. Erkekler tarafından fiziksel ve cinsel saldırıya maruz kalan kadınların kurduğu bu köye erkeklerin girmesi ise yasak. İşte dünyanın en ilginç köyü Umoja…
Fotoğraflar:Safari Junkie, BBC, Alamy
2 / 26
Kenya’da bulunan Umoja Köyü sadece kadın nüfustan oluşuyor. Erkekler tarafından fiziksel ve cinsel saldırıya maruz kalan kadınların kurduğu bu köye erkeklerin girmesi ise yasak.
3 / 26
Kenya’nın başkenti Nairobi’ye 380 km uzakta kurulan Umoja köyünde sadece kadınlar yaşıyor. Umoja, Kenya dilinde ‘Birlik’ anlamına geliyor.
4 / 26
Köy, 1990 yılında kendisi de bir şiddet mağduru olan Rebecca Lolosoli tarafından kuruldu. Hâlâ köyün ‘anası’ kabul edilen Lolosoli, Kenya’da kadın sünneti, tecavüz ve erken yaşta zorla evlendirilme gibi sorunlarla mücadele eden bir aktivist.
5 / 26
Lolosoli, geçmişte erkekler tarafından uğradığı şiddet yüzünden kaldığı hastanede sadece kadınlara ait bir yeri düşünmüş, tasarlamış ve hayata geçirmiş.
6 / 26
Lolosoli 1990’da, İngiliz askerleri tarafından tecavüze uğrayan 14 arkadaşıyla birlikte Umoja’yı kurmaya yeltendiklerinde, buna karşı çıkan başka erkekler tarafından da sıkça rahatsız edilmişler.
7 / 26
Köyde yaşayanlar arasında 16 yaşındayken 80 yaşında bir adamla evlendirilmiş olan bir kadın da var, ‘satılmamak’ için evden kaçan genç kadınlar da.
8 / 26
Hepsi, kadın kadına yaşamayı öğreniyor ve yoğun ataerkil anlayışın hakim olduğu köyleri arkalarında bırakan kadınlar, kendilerine ait bu kadın köyünde her işlerini kendileri görüyorlar.
9 / 26
27 yıldır köylerinde huzur içinde yaşayan kadınlar, köyü ziyaret eden turistlerden ve kendi ürettiklerini satarak elde ettikleri gelirle kıt kanaat ama özgür bir yaşam sürüyorlar.
10 / 26
Genellikle gümüş takılar, bilezikler ve kolyelerle süslenen bu köy kadınlarının sattıkları boncuklar ve kolyeler dünyanın pek çok yerinden gelen turistlerin ilgisini çekiyor.
11 / 26
Ancak Samburu geleneğindeki kolyelerin, evlilik çağına gelmemiş kızlar için başka bir anlamı var. Süslü kolyeler moda gereği takılırken, kültürel olarak ‘bağlılık’ çağrışımı da yapıyor.
12 / 26
Köyde 60 kadın ve 200’e yakın çocuk yaşıyor. Köyün kurucusu Rebecca Lolosoli, kapılarının bütün kadınlara daima açık olduğunu söylüyor.
13 / 26
İngiliz kadın hakları savunucusu Julie Bindel’de kadınların oluşturduğu bu köyü ziyaret etmiş ve kamuoyuna duyurmuş.
14 / 26
Köydeki kadınların nüfusu, genç yaşta zorla evlendirilen kızların, tecavüze uğrayan kadınların ve baskı gören ev kadınlarının katılmasıyla birlikte her geçen gün arttı ve ismini bu şekilde duyurdu.
15 / 26
Lolosoli, aynı zamanda AA muhabiriyle zamanında yaptığı bir röportajda durumdan memnun olmayan erkekler tarafından tehdit mesajları aldığını da belirtmiş.
16 / 26
“Dünya değişti” diyen köyün kurucusu Rebecca Lolosoli, “Kızlar haklarına sahip çıkıyorlar. Umoja Köyü’ne erkekler giremediği için buraya kaçıp kurtuluyorlar.” diye de ekliyor.
17 / 26
90’ların başından beri erkeklerin giremediği köy sakinleri güvenliğini bu şekilde koruyor. Güvenliğin yanı sıra sağlık ve hizmetleri de isteyen kadınların tek hayali ise 200 çocuğun gidebileceği bir okula sahip olmak.
18 / 26
Kadınların yaşadığı köyde neredeyse kadın sayısının 4 katı kadar çocuk bulunuyor. Erkeklerle vakit geçirmek isteyen kadınlar ise köyden dışarı çıktıkları zaman görüşebiliyorlar.
19 / 26
Samburu geleneklerine göre erkekler yaşamları boyunca üç evreden geçiyor: 16 ile 21 yaş arası gençler, cesaret, saygı, koruma ve liderlik gibi testlere tabi, tutuluyor.
20 / 26
Zorlu denemelerden geçenler Moran (savaşçı) unvanına layık görülüyor. 19 yaşında ise ‘tam savaşçı’ olmaya aday oluyorlar. Beş yıl içerisinde de ‘deneyimli savaşçı’ unvanını alıyorlar.
21 / 26
Mızraklarıyla dolaşan savaşçı gençler, toplumu vahşi hayvanlardan, hırsızlardan ve tehlikelerden korumakla görevli. Savaşçı Moranlar aynı zamanda çobanlık yapıyor. Sekiz yıl boyunca tecrübelerle olgunlaşan savaşçılar, artık toplumda saygınlık gören ‘yaşlılık statüsü’ne ulaşıyor.
22 / 26
Yaşlı statüsüne erişmiş her erkek yaşı 8 ile 14 arasındaki kızlarla evlenmek için sözlenebiliyor. Genç kızlar kendi rızaları dışında kolye takımı sunan kişiyle hayat boyu birlikte olmak zorunda kalıyor.
23 / 26
Evlenmeye karşı olan kadınlarsa bir erkekle birlikte yaşamanın bahsinin bile geçmesini istemiyor. Köye yalnızca bir erkeğin girişine izin veriliyor. O kişi de Loutukoi isimli hayvan sürüleriyle ilgilenen biri.
24 / 26
Çocuklarını korku, şiddet ve ayrımcılıktan uzak bir ortamda yetiştiren köylü kadınlar zaman zaman çevre köylerdeki kadınlarla bir araya gelip erken yaşta evlilik ve kadın sünneti konularını tartışıyor.Köylü kadınların bu özelliği kendilerinin ve diğer kadınların bilinçli olmasını sağlıyor.
25 / 26
Samburu geleneğine göre 11 yaşını geçmiş erkek çocuklar köyden gönderiliyor. Çünkü 11 yaşın üstündeki erkek çocuklar artık yetişkin bir erkek sayılıyor.
26 / 26
Kadın dayanışmasının en önemli örneklerinden biri olan bu köyde kadınlar huzur içinde yaşamaya devam ediyor.Köyde şimdilik 84 kişinin yaşadığını ancak bu nüfusun artmasını beklediklerini söyleyen Lolosoli, kadınların korumasız yaşadığını, bir tehlike anında toplu halde kendilerini savunduklarını söylüyor.