DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Bu İkisini Birbirine Karıştırmayın! Bitkiler Oluşumuna Niçin Oluyor!

27.06.2020
A+
A-

Boyun düzleşmesi ve boyun fıtığının belirtilerinin birbirine yakın olduğunu ve 10 kişiden 7’sinin hayatının belli döneminde boyun ağrısı yaşadığını gösteren Beyin ve Asap Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kaan Yaltırık, her boyun ağrısının boyun fıtığı olmadığını ve ağrının kaynağının tek başına boyun düzleşmesi olabileceğini söyledi.

AĞRI BOYUN BÖLGESİNDE SINIRLI KALMIYOR

Dr. Öğr. Üyesi Kaan Yaltırık konuya ilişkin talimatlar yaparak, “Ağrıların çoğu kas, kemik, senet dokusu ya da duruş bozukluklarından kaynaklanıyor. bununla birlikte enfeksiyonlar, nadir de olsa ot gibi yaşama kökenli ağrılar ve kardiyovasküler sistemin yansıyan ağrılarından kaynaklı olabiliyor. Boyun bölgesindeki sızı yalnız boyun bölgesine sınırlı kalmayıp, baş ağrısı sırt ağrısı ya da omuz ağrısı biçiminde de görülebiliyor” dedi.

Boyun ağrısı olan şahısların kullandığı yastığa ve başvuru formu şekline dikkat etmesi gerektiğine dair kayda değer açıklamalarda yer alan Dr. Yaltırık,”Yastığı yanlış pozisyonda kullanmak boynun alışılagelmiş duruşunun bozulmasına, kafanın öne doğru itilmesine ve dolayısıyla boyun düzleşmesine yol açar. Yastığı, boynun arkasını destekleyecek ve boyun bölgesinden sırtımızın ortasına kadar gelecek şekilde kullanılması gerekir. Emrindeki yatıldığında ise, yine benzer şekilde yastığın boynun boşluğunu doldurmasına dikkat edilmeli” ifadelerini kullandı.

HAREKETİN AZALMASI BOYUN AĞRISINI ÇOĞALTIYOR

Günümüzde teknolojik imkanların ve sedanter yaşam biçiminin artması kişilerde boyun ağrısı görülmesine niçin olduğunu hatırlatan Dr. Yaltırık, “Özellikle Covid-19 dolayısıyla evde kaldığımız günlerde kesintisiz masa başında kastetmek, telefonla uzun vakit süre geçirmek, hareketliliğin azalması boyun ağrısı şikayetlerini 2-3 kat arttırdı” diye konuştu.

Günlük aktiviteleri gerçekleştirirken başın sürekli olarak öne eğik şekilde durması boyun düzleşmesi gibi sorunlara davetiye çıkardığını söyleyen Beyin ve Asap Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kaan Yaltırık, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Özellikle masa düzeni boyunun doğal duruşunu koruyacak şekilde düzenlenmediyse, kişi bilgisayar başında kesintisiz yanlış pozisyonda ve uzun süreli çalışıyorsa, telefonla yoğun zaman geçiriliyorsa, uygun olmayan postur ve bedensel aktivitemizin azaldıysa boyun ağrıları zaruri olacaktır. Bu nedenler açık havada boyun fıtığı, boyunda kireçlenme, doğumsal bozukluklar gibi nedenlerle de boyun düzleşmesi görülebilir.”

BOYUN KASLARINI GÜÇLENDİRMEK İÇİN EGZERSİZ YAPILMALI

Boyun düzleşmesinin en etkin çare yöntemi, altında herhangi bir boyun fıtığı veya kireçlenme gibi organik bir sebebi yahut boyun bölgesini aralıklarla dinlendirmek olduğunu gösteren Dr Öğr. Üyesi Kaan Yaltırık, “Örneğin masa başı işte çalışılıyorsa ya da telefon ile fazla uzun vakit geçiriyorsa, aralıklı olarak boyun bölgesinin dinlendirilmesi gerekir. Hem, egzersiz ortamında ve jurnal hayat aktivitelerinde doğal boyun postürünü gözetmek daima akılda tutulmalı. Egzersizi alışkanlık haline getirmek boyun düzleşmesi olan kişinin boyun kaslarının kuvvetlendirilmesine ve oluşan spazmın azalmasına yardımcı olacaktır. bu nedenle basit de olsa egzersizi hayatımıza sokmamız gerekli” dedi.

YASTIĞI YANLIŞ KULLANMAYIN

Boyunun doğal duruşunun uyurken de bozulmaması gerektiğini söyleyen Dr. Yaltırık, yatarken dikkat edilmesi gereken konulara değinerek şu bilgileri paylaştı:

“Boyun ağrısı yaşayan birey yastığına ve kullanımına dikkat etmeli. Yastığı hatalı pozisyonda kullanmak boynun alışılagelmiş duruşunun bozulmasına, kafanın öne içten itilmesine ve dolayısıyla boyun düzleşmesine yol açar. Yastığı, boynun arkasını destekleyecek ve boyun bölgesinden sırtımızın ortasına dek gelecek şekilde kullanılması gerekir. Emrindeki yatıldığında ise, tekrar aynı şekilde yastığın boynun boşluğunu doldurmasına uyarı edilmeli.”

AMELİYAT DURUM MI?

ÇOĞUNLUKLA boyun düzleşmesinin ameliyatla tedavi edilmediğini, hastaların hayat türünden değişiklikler yapmasını ve alıştırma önerdiklerini, fizik çare ve ilaç tedavisiyle başarılı sonuçlara ulaşılabildiğini belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kaan Yaltırık, boyun fıtıklarında da her hastaya ameliyat önerilmediğini belirterek, “Bel fıtığında olduğu gibi, boyun fıtığında da her hastayı ameliyat etmiyoruz. Hastanın sızı dıştan ek şikayetlerinin olması ya da ağrısının hap tedavisi ile gerilememesi bizim için önemlidir. Hastanın kolunda uyuşma ve adale gücü kaybı varsa, yürürken dengesizliği mevcutsa, verdiğimiz çalışma ve hap tedavisine rağmen şikayetleri gerilemiyorsa ve bu hastaya çekilen MR tetkikinde boyun fıtığı, kireçlenmesi ve bitki örtüsü saptanırsa cerrahi düşünülmektedir” diye konuştu.

İLİşKİLİ HABERLER Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Boyun Ağrısı Kola Vuruyorsa Dikkat!

Boyun Ağrısı Kola Vuruyorsa Uyarı!

Boyun Tutulmasına Ne İyi Gelir

Boyun Tutulmasına Ne İyi Gelir

Boyun Fıtığı Nedir?

Boyun Fıtığı Nedir?

İLİşKİLİ GALERİLER Boyunuz Uzayabilir! Uzayda Başınıza Gelecek Çılgın Gerçekler

Boyunuz Uzayabilir! Uzayda Başınıza Gelecek Deli Gerçekler

Boyun Sertleşmesi Nasıl Giderilir?

Boyun Sertleşmesi Nasıl Giderilir?

Boyun Tutulmasına Neden Oluyor!

Boyun Tutulmasına Niçin Oluyor!

Soğanla Yaraları ve Ağrıları Geçirin!

Soğanla Yaraları ve Ağrıları Geçirin!

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.