DOLAR 32,5998
EURO 34,8050
ALTIN 2.488,52
BIST 9.464,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C

Bu Besin Direkt Beyni Etkiliyor

08.08.2020
A+
A-

Gün içinde tükettiğimiz birçok besinin faydasını bilmiyoruz. Bu besinler beyni direkt etkiliyor ve mutluluk hormonu olarak bilinen serotoninin salgılanmasına neden oluyor. Serotonin seviyesini yükseltmek için mutlaka bu besinleri tüketmek gerekiyor.

SEROTONİN ETKİLERİ NELERDİR?

Serotonin, beynin bir bölgesinden diğerine gönderilen sinyallerin taşınmasına yarayan, sinir taşıyıcısı (nörotransmitter) kimyasaldır. Bu kimyasalların birincil işlevleri beyin bölgesinde olmasına karşın ana kaynağı sindirim sistemi ve kandaki pıhtı hücreleri olan trombositlerdir.

Serotonin seviyesinde meydana gelen azalma öğrenme, ruh hali, uyku ve damar sağlığı başta olmak üzere kaygı, migren, kusma ve iştah kaybı gibi rahatsızlıkların oluşmasında önemli bir etkiye sahiptir. Serotonin seviyesini yükseltmek için çok fazla ilaç bulunmaktadır ve antidepresanların çoğu serotonin seviyesini arttırıcı etkiye sahiptir.

Ancak serotonin azlığı, ilaç kullanmanızı gerektirecek kadar ciddi bir boyutta değilse beslenmenize serotonin içeren yiyecekleri ekleyerek eksikliğinin sebep olduğu sorunları önemli oranda azaltabilirsiniz.

SEROTONİN İÇEREN BESİNLER

Serotonin içeren yiyecekleri mutluluk veren, ruh halini yukarı çeken, enerji veren yiyecekler olarak adlandırmak doğru olacaktır. Çünkü serotonin eksikliği kendini çoğunlukla sebebi tam olarak belirlenemeyen mutsuzluk, halsizlik, uykusuzluk olarak gösterir. Bu gıdaları daha çok tüketerek serotonin seviyesini yükseltebilirsiniz.

TAHILLAR

Kompleks B vitaminleri bakımından zengin esmer pirinç, buğday tohumu, kepekli tahıllar, maya özü gibi besinler serotonin üretimine yardımcı olan besinler arasında yer alır.

ET

Somon, ton balığı, sardalye gibi balıklar doğal bir aminoasit olan ve serotonin üretiminde kullanılan bir aminoasit olan triptofan için harika bir kaynakdır.

YEMİŞ VE TOHUMLAR

Ceviz serotonin üretimi için özellikle yararlıdır. Keten tohumu, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, susam, yer fıstığı, badem ve kaju fıstığı vücutta serotonin seviyesini arttıran yemişler arasında yer alır.

YAĞLAR

Balık yağı, ceviz yağı, keten tohumu yağı, üzüm çekirdeği, aspir, ayçiçeği, kanola, buğday tohumu yağı gibi doğal yağlarda bulunan omega-3 ve omega-6 esansiyel yağ asitlerinin serotonin üretiminin artmasına yardımcı olduğu bilinmektedir.

SÜT ÜRÜNLERİ

Ete ürünlerine göre daha az olmakla birlikte serotonin üretiminde kullanılan triptofan içeren süt ve peynir çeşitleri serotonin seviyesini arttırmak ve korumak için tüketilmesi gerekir.

İLİşKİLİ HABERLER Serotonin Sendromu

Serotonin Sendromu

Güneş Işınları Beynin 'Beden Isı Merkezi'ni Etkiliyor

Güneş Işınları Beynin ‘Beden Isı Merkezi’ni Etkiliyor

Bu Besinler Beyni Öldürüyor

Bu Besinler Beyni Öldürüyor

D Vitamininin Beyin Sağlığına Etkisi

D Vitamininin Beyin Sağlığına Etkisi

İLİşKİLİ GALERİLER Beyin Yorgunluğunu Yok Eden Besinler

Beyin Yorgunluğunu Yok Eden Besinler

Beyin Hakkında Daha Önce Duymadığınız Bilgiler

Beyin Hakkında Daha Önce Duymadığınız Bilgiler

Dünya ile Mutluluklarının Bir Parçasını Paylaşan 7 Kişi

Dünya ile Mutluluklarının Bir Parçasını Paylaşan 7 Kişi

Endorfinin (Mutluluk Hormonu) Faydaları Nelerdir?

Endorfinin (Mutluluk Hormonu) Faydaları Nelerdir?

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.