DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 18°C

BTK’dan fiberi yaygınlaştıracak önemli düzenleme!

21.02.2018
A+
A-

Resmi Gazete’de yayınlanan düzenlemeyle birlikte bina içi elektronik haberleşme tesislerinin, BTK tarafından hazırlanan güncel Bina İçi Elektronik Haberleşme Tesisatı Teknik Şartnamesine uygun olması zorunlu hale getirildi.

Mevcut Şartnamede telefon tesisatı için sadece iki çift bakır kablo öngörülürken, yeni şartnameyle fiber optik, ethernet, uydu anten ve Kablo TV kabloları daire içi prizlere kadar dikey şaft (kablo bacası gibi) vasıtasıyla tesis edilecek. Bu sayede her daire hem fiber internete hem uydu yayına hem de Kablo TV altyapısına erişebilecek.

Mevcut şartnamede bir servis sağlayıcı bir binaya hizmet verdiği zaman, diğer işletmeciler altyapı yetersizliği nedeniyle o binaya hizmet veremiyordu. Yeni şartname ile bu durum ortadan kaldırılarak bina içerisinde de rekabet ortamı sağlanacak.

BTK görüntü kirliliğine de el attı. Artık, her binada uydu yayını almak zorunda!

BTK, yeni yönetmelikle birlikte sadece fiber interneti ve rekabet hakkında düzenlemeler yapmadı. Aynı zamanda çanak antenlerin yarattığı görüntü kirliliğinin de önüne geçecek düzenlemelerde bulundu.

Yeni şartname ile bina yapım aşamasında çatıdan tüm dairelere uydu yayımlarının ulaştırılabilmesi için kablo çekilmesi zorunlu hale getirilerek, balkonlarda yer alan çanak antenlerin yarattığı görüntü kirliliği de engellenecek.

Her daire 4 farklı şebekeye bağlanabilecek

Düzenlemenin devreye girmesiyle ülkedeki bütün binalar bu yönetmeliğe uymak zorunda olacak. Her dairede fiber optik, ethernet, uydu anten ve Kablo TV kablolarının geçeceği dikey şaftlar bulunacak.

4 şaftın 1 tanesi her zaman için uydu yayınlarına ayrılacak. Diğer şaftlar ise altyapı kurmak isteyen işletmecilerin kullanımına sunulacak.

Her binaya sistem odası geliyor

Ülkemizde fiber internete sahip pek çok binada yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz ‘fiber kutuları‘ bulunuyor. Görüntü kirliliğine neden olan bu kutular, yeni binalarda olmayacak.

Binaların en alt katına işletmecilerin dağıtım kutularını koyabilecekleri yeterli şartları taşıyan bir sistem odası ayrılacak. Böylelikle daha düzenli bir dağıtım yapılması sağlanırken bina girişindeki görüntü kirliliği önlenecek.

3 ay sonra devreye giriyor

Bugün Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik, 3 ay sonra devreye giriyor. Yönetmeliğin devreye girdikten sonra yapılan bütün binalar bu yönetmeliğe uygun olmak zorunda.

::Yapılan önemli düzenleme hakkında ne düşünüyorsunuz?

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.