DOLAR 32,5496
EURO 34,8904
ALTIN 2.432,22
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

Boş Arazide Kimseye Aldırmadan Uyuşturucu Kullandılar

20.10.2020
A+
A-

İnternette, AstraZeneca tarafından dağıtılacak olan İngiliz yapımı aşının neden olacağı tehlikelerle ilgili çok sayıda görsel ve video yer alıyor.

Rusya’dan yayılan haberlerde, İngiliz yapımı aşının insanları maymuna çevireceği yönünde iddialar öne sürülüyor. Bunun, Putin destekli Sputnik V aşısının satılması için planlanan Brezilya ve Hindistan gibi ülkeleri hedef alan bir oyun olduğu düşünülmekte.

Üzerinde King Kong’un elinde şırınga tuttuğu görülen bir posterin üzerinde ‘Endişelenmeyin, maymun aşısı iyi’ mesajı yer alıyor.

Kasıtlı olarak yanlış bilgi içeren bu haberin iddiasına göre, söz konusu olan aşı insanların maymuna dönüşmesine neden oluyor. Bu tür haberlerin, komplo teorilerini ve aşıya karşı ayaklanmaları oluşturacağından endişe duyuluyor.

AstraZeneca genel müdürü Pascal Sorio, The Times’a yaptığı açıklamasında ‘Yanlış bilgilendirmeler, halk sağlığı için açıkça bir risktir. Herkesi güvenilir bilgi kaynakları kullanmaya, düzenleyici kurumlara güvenmeye, aşıların ve ilaçların insan sağlığı üzerindeki muazzam faydalarını hatırlamaya çağırıyorum’ ifadelerini kullandı.

AstraZeneca genel müdürü Pascal Soriot, internet ortamında yayılan bu yanlış bilgilere karşı insanları uyardı.

Rus Vesti News kanalında yer alan haber, aşıda vektör olarak kullanılan şempanze virüsünden dolayı Oxford tarafından geliştirilen aşıyı ‘Maymun Aşısı’ olarak tanımladı.

Virüslerde genellikle vektör kullanılır, çünkü vektörler insan vücudunda bulunan hücrelere genetik bilgiyi aktarabilirler. Bir vektör Kovid-19’daki genetik materyali hücrelere taşır ve hücrelerin virüsle karşı karşıya kaldığında savaşabilmeleri için gereken materyali oluşturabilmeleri için bilgi aktarır.

Aşı geliştirme çalışmalarında şempanze bazlı bir vektör kullanımı virüs araştırmalarında yaygın ve genellikle başarılı bir yöntemdir. Ancak bu aktarım, aşıyı kullanan insanların maymuna dönüşeceği anlamına gelmez.

Oxford Üniversitesi’nden Pediatrik Enfeksiyon ve Bağışıklık Uzmanı Andrew Pollard yaptığı açıklama ‘Sahip olduğumuz aşı tipi, Rus aşısı da dahil olmak üzere hepsi insanlardan veya şempanzelerden alınan virüslerin kullanıldığı birçok aşıyla benzer. Vücudumuz için virüsler aynı görünür’ ifadelerini kullandı.

The Times’ın haberine göre, Rus haber ajansı, yanlış bilgi içeren bu haberi dünyanın her tarafına yaymaya çalışıyor. Rusya ise Oxford laboratuvarlarına siber saldırı başlatmakla suçlanıyor.

İngiliz istihbarat servisi yetkilileri de, hacker saldırılarla yayılacak olan yanlış bilgilerden endişe duyduklarını bildirdi. Bu yılın başında İngiliz Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Rusya’nın Kovid-19 aşı laboratuvarlarına yönelik siber saldırılarını ‘Tamamen kabul edilemez’ olarak nitelendirdi.

YALAN HABERLER

Raab açıklamasında ‘Birleşik Krallık ve müttefikleri küresel sağlığı koruma çabasıyla aşı geliştirmeye çalışırken, diğerleri bencil çıkarlarını umursamaz davranışlarla sürdürmeye devam ediyor’ diye konuşmuştu.

İngiltere Genel Kurmay Başkanı Nick Carter ise geçtiğimiz ay Rusya’yı siyasi savaş yapmakla suçlamıştı.

Bunun yanı sıra, Oxford Aşı Grubu Başkanı Andrew Pollard bu yılın sonunda aşı denemelerinin tamamlansa dahi aşının 2021 sonuna kadar hazır olamayacağını söyledi.

İLİşKİLİ HABERLER Kayserispor'da Koronavirüs Şoku!

Kayserispor’da Koronavirüs Şoku!

Süper Lig'de Koronavirüs Dalgası

Süper Lig’de Koronavirüs Dalgası

Hatayspor'da Koronavirüs Yüzünden Tesisler Kapatıldı

Hatayspor’da Koronavirüs Yüzünden Tesisler Kapatıldı

DSÖ Direktörü, Koronavirüs'e İyi Gelen İlacı Açıkladı

DSÖ Direktörü, Koronavirüs’e İyi Gelen İlacı Açıkladı

İLİşKİLİ GALERİLER Türkiye'de Koronavirüs Son Durum

Türkiye’de Koronavirüs Son Durum

Trey Songz Koronavirüse Yakalandı

Trey Songz Koronavirüse Yakalandı

Chanel Defilesinde Koronavirüs Unutuldu

Chanel Defilesinde Koronavirüs Unutuldu

Koronavirüsü Yenen Nihat Hatipoğlu Yaşadıklarını Anlattı

Koronavirüsü Yenen Nihat Hatipoğlu Yaşadıklarını Anlattı

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.