DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Boğaz’ın incileri geldi

16.12.2018
A+
A-

Kuğular kış göçmeni. Orta ve Kuzey Avrupa ülkelerinde kışın sertleşmesiyle birlikte Türkiye’ye geliyorlar. Geniş bir dağılımları olmasına karşın büyük çoğunluğu kışı İstanbul’a yakın sulak alanlarda geçiriyor.
Dünyadaki yedi kuğu türünden ‘ötücü’, ‘sessiz’ ve ‘küçük’ olmak üzere üçünü bir arada görebiliyoruz. Arada bir de çok ama çok uzaklardan nasıl ve niye geldiği anlaşılamayan siyah kuğu ziyaret ediyor memleketi bu yıl da olduğu gibi.
Kuğular tekeşli canlılar. Ölene kadar sadece eşleriyle çiftleşiyorlar. Biri erken ölürse kalan eş yıllarca, hatta hayatının sonuna kadar bir daha çiftleşmiyor. Onları ülkemizde koruyan da tam olarak bu. Anadolu’da bir inanış vardır. Tekeşli yaşayan canlılara eşinden ayırmamak için silah atmazlar. Kuğularla birlikte turnaları, bahriyi, angıtı da ateşli silahlardan koruyan bu inanış.
İstanbul’un etrafındaki sulak alanlarda zaman zaman sayıları 10 binin üzerine çıkan kuğulardan bazıları da “Şöyle bir Boğaz havası alayım” diyor olmalı ki her yıl burayı ziyaret ediyor. Onları bugünlerde Sarıyer’de ve Beykoz-Paşabahçe arasında görebilirsiniz.
Martıların içinde ya da yakınlarında büyük beyaz ve zarif görünümüyle bir kuş fark ederseniz bilin ki o kuğudur ve çok uzaklardan gelmiştir. İlişmeyin, uzaktan izleyin…
Türkiye’de
10 çift ürüyor
En yüksek kuğu nüfusu yaklaşık 50 bin çift kuğunun ürediği Rusya’da bulunuyor. Bu rakam İngiltere’de 25 bin, İrlanda’da 20 binin üzerinde. Türkiye’de ise yaklaşık 10 çift kuğu ürüyor. Yalnız yuva yapan kuğular genellikle 5-7 yavru yapıyor. Anne ve baba bir sonraki üreme mevsimine kadar yavrularına birlikte bakıyor.
Sadakat ve
sevgi sembolü
Yaşadıkları ülkelerin büyük bölümünde sevilip korunan kuğular için en büyük tehlike, alan kaybı. Sulak alanlar üzerindeki baskı, suyun niteliğinin bozulması en önemli tehdit. Tekeşli olmaları nedeniyle sadakatin ve sevginin sembolü olarak kabul edilen kuğuları görmek istiyorsanız Boğaz’da Sarıyer, Beykoz Çubuklu’yla Paşabahçe arasındaki sahili ve Büyükçekmece Gölü’nü ziyaret edin.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.