DOLAR 32,2806
EURO 34,7862
ALTIN 2.408,73
BIST 10.251,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Sal 25°C
Çar 19°C
Per 18°C
Cum 16°C

Boğaz Reflüsünün Tetiklenmesine Niçin Oluyor

06.05.2020
A+
A-

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç.Dr. Yavuz Selim Yıldırım, “Boğaz reflüsü mide asidinin boğaza, ses tellerine ve ağız bölgesine kadar gelmesine boğaz reflüsü diyoruz.

Bilhassa ramazan ayında daha pozitif görmekteyiz çünkü insanlar sahurdan daha sonra derhal yatıyorlar ve mide boşalması için yeterli süre olmadığından uykudan daha sonra midedeki gıda ve içecekler boğaza dürüst kaçak yapıyor böylece boğaz reflüsü şikayetlerini bu ayda daha pozitif görüyoruz. Benzer şekilde akşam iftarda aniden fazla miktarda yemek yedikten sonra mide fazlasıyla batmış olduğu için geriye doğru kaçak yaparak boğaz şikayetlerine niçin oluyor,” ifadelerini kullandı.

BOĞAZ REFLÜSNÜN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Boğaz reflüsü ile mide reflüsünün birbirinden farklı olduğunu ifade eden Dr. Şimşek, “Mide reflüsünde göğüste sancı, göğüs arkadaki duvarında yanma ve ekşime şikayetleri yaşanırken boğaz reflüsünde boğazda geçmeyen takılma şehvetli, aralıksız boğaz arıtma, öksürük, ses kısıklığı, seste çatallaşma, geniz akıntısı, boğaz kuruluğu ve ağız kokusu gibi bir fazla şikayete niçin olur.

Hastalığın tanısını koymak için hastanın şikayetleri ayrıntılı değerlendirildikten daha sonra endoskopik muayene ile yani kamera ile Boğaz’a bakıldıktan daha sonra kolaylıkla teşhis konula bilmektedir. Boğaz reflüsü sigara ve alkol kullanımı gibi alışkanlıklarla beraber birleştiği vakit bu bölgede mide asiti tahrişine alt olarak kanser riskini de artırmaktadır.

BOĞAZ REFLÜSÜNDEN KORUNMAK İÇİN NE YERINE GETIRMEK GEREKİR?

Boğaz reflüsün en sık semptomu yani bulgusu boğaz arıtma isteği, boğazda takılma şehvetli, ses kısıklığı, seste kabalaşma, yutarken takılma şehvetli ve gıcık türünden boğazda öksürük görülür. Gıdalardan ise en fazla boğaz reflüsüne neden olan yiyecek ve içecekler; fazla kahve içmek, alkollü içecekler, yağlı yiyecekler, asitli içecekler, hazır meyve suları, kakaolu ve çikolatalı yiyecekler, artı salçalı ve baharatlı yiyecekler ve yağlı yiyecekler yapar. Boğaz reflüsünden korunmak için bilhassa ramazan ayında iftar ve sahurda tıka basa yiyecek yememek gerekiyor, yatağa yatmadan en düşük 2-3 saat öncesinde yemeyi içmeyi kesmek gerekiyor, yatak başı bir miktar yükseltilebilir, beli çok sıkan kuytu kıyafetlerden sakınmak gerekir, reflü yapan gıda ve içecekleri eksilmek ve tüketmemekte fayda vardır,” diye konuştu.

İLİşKİLİ HABERLER Ramazan Ayının Muhteşem Altılısı

Ramazan Ayının Harikulade Altılısı

Ramazan Ayında Yanlış Beslenme Kilo Almaya Neden Oluyor

Ramazan Ayında Yanlış Besin Kilo Almaya Neden Oluyor

Mehmet Öz Oruç Tutmanın Sağlıklı Olduğunu Belirtti

Mehmet Öz Oruç Tutmanın Dinç Olduğunu Belirtti

Oruç Tutmanın Faydaları Nelerdir?

Oruç Tutmanın Faydaları Nelerdir?

İLİşKİLİ GALERİLER Oruç Tutmanın Sağlığa Müthiş Faydaları!

Oruç Tutmanın Sağlığa Mükemmel Faydaları!

Ramazan'da Rahat Oruç Tutmanıza Yardımcı Olacak 15 Besin

Ramazan’da Bakımlı Oruç Tutmanıza Muavin Olacak 15 Beslenme

Sağlıklı Oruç Tutmak İçin 8 Altın Öneri

Dinç Oruç Yakalamak İçin 8 Altın Önerge

Diyanet Açıkladı! Oruç Tutmanın Bağışıklık Sistemine Faydası

Diyanet Açıkladı! Oruç Tutmanın Bağışıklık Sistemine Faydası

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.