DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 20°C

BMW, 2023’te “Seviye 3 Otonom Sürüş” Teknolojisini Sunacağını Açıkladı (Elbette Çok Paranız Varsa)

09.01.2023
A+
A-

Yarı otonom araçlar her geçen gün daha fazla hayatımıza girmeye başladı. Günümüzde hala lüks bir teknoloji olarak göze çarpan yarı otonom teknolojisinde BMW’nin 7 serisi G70 de dahil oluyor. 

CES 2023’te konuşan BMW Baş Teknoloji Sorumlusu Frank Weber, seviye 3 otonom sürüş sisteminin 2023’te şirketin amiral gemisi modeli olan G70’e ekleneceğini belirtti. Weber’in açıklamasına göre başlangıçta sistemin çalışacağı maksimum hız elektronik olarak sınırlandırılacak, ancak zamanla bu hız artırılacak. 

Seviye 3 otonom sürüş sistemi neden sadece BMW’nin 7 serisine geliyor?

BMW 7 serisi

Weber, Carbuzz’a verdiği röportajda seviye 3 otonom sürüş teknolojisinin neden 7 serisine geldiğini de açıkladı. Aracın sensör sistemi kurulumu ve yedek enerji çözümlerinin seviye 3 otonom teknolojisi için pahalı olduğunu belirten Weber, bu sebeple bu teknolojisi ilk aşamada ultra lüks 7 serisine getirdiklerini söyledi. 

Bu teknoloji, önümüzdeki yıllarda diğer modellere de gelecek.

BMW G70

BMW CTO’su, şu anda daha lüks otomobillerde kullanılan seviye 3 otonom sürüş teknolojisinin önümüzdeki 10 yıl içerisinde daha uygun maliyetli otomobillere de geleceğini belirtti. 

“Kişisel Pilot” olarak adlandırılan bu özellik her bölgede çıkmayacak.

BMW G70

Bununla birlikte BMW G70’le gelecek bu teknoloji tüm dünyada satışa sunulmayacak. Örneğin bu teknoloji Avrupa ve Çin’de satışa sunulacak, ancak ABD’de sunulmayacak. 

BMW’nin en büyük rakibi olarak görebileceğimiz Mercedes‘in Avrupa’da S serisi ve tamamen elektrikli modeli EQS için seviye 3 otonom sürüş sertifikası aldığını belirtelim.

Seviye 3 otonom sürüş seviyesi ne anlama geliyor?

Araçlardaki otonom sürüş seviyeleri “Otomotiv Mühendisler Derneği (SAE)” tarafından tanımlanmıştır. Bu tanıma göre seviye 3; “Koşullu Sürüş Otomasyonu” olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviyeye sahip otomobiller çevresel algılama yeteneğine sahiptirler. Yavaş hareket eden bir aracı geçerken hızlanmak gibi kararlar verebilen seviye 3 otonom sürüş sistemi, tüm bunlara rağmen tamamen kontrolü alamaz. Sürücünün sürekli tetikte kalması ve kontrolü almaya hazır olması gerekir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.