DOLAR 32,2841
EURO 34,8241
ALTIN 2.447,15
BIST 10.268,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 20°C

Bir yanı kayak merkezi bir yanı görsel şölen: Erzurum

11.12.2018
A+
A-
1 / 19

Erzurum denince çoğumuzun aklına Palandöken Dağı’ndan mütevellit kayak merkezleri gelse de tarihi ve doğal güzellikleri, dillere destan lezzetleriyle bu şehir, görünen yüzünden çok daha fazlasını vadediyor ziyaretçilerine…

Fotoğraflar: Burcu Gürtürk, Alamy

2 / 19

Özellikle ziyaret döneminiz kışa denk gelmişse soğuğu iliklerinize kadar hissedeceğiniz bir yer Erzurum. Aynı zamanda Dadaşlar diyarı. Dadaş demek ise yiğit, mert demek…

3 / 19

Kışın karın yerden kalmak bilmediği, alabildiğine beyaz bir örtüyle kaplanmış hissi veren şehir, Doğu Anadolu’nun kış sporları merkezi olarak ön plana çıksa da tarihi değerleri ve doğal güzellikleri ile de keşfedilmeyi bekliyor.

4 / 19

Erzurum’a ulaşım kolay
Erzurum’a havayoluyla ulaşım mümkün. Merkezi ise havalimanına yaklaşık 10 kilometre mesafede yer alıyor. Bu şehir, son dönemde popülerliği giderek artan Doğu Ekspresi’nin duraklarından biri aynı zamanda. Kısacası tren rotasının bulunduğu duraklardan birine yakınsanız Erzurum’a keyifli bir tren seyahati yaparak da ulaşabilirsiniz.

5 / 19

Tarihi öneme sahip yapılar merkezde…
Erzurum’daki tarihi mimari eserlerin pek çoğu merkezde, birbirine yakın konuşlanmış durumda.

6 / 19

Ulu Camii, Çifte Minareli Medrese, Üç Kümbetler, Yakutiye Medresesi ve Erzurum Kalesi mutlaka görülmesi gereken önemli eserler. Bunların içinde yer alan Çifte Minareli Medrese ise ilginç bir hikâyeye sahip. Rivayet o ki, bu medrese yapılırken bir usta ve çırak birlikte çalışmış ve en güzel minareyi hangisinin yapacağına dair bir iddiaya girmişler.

7 / 19

Minarelerin birini usta diğerini de çırak yapmış. İkisi de çalışmalar bitince yapıyı halka göstermek için örtüleri kaldırmış. Görülmüş ki çırağın yaptığı minare daha uzun ve heybetli olmuş. “Boynuz kulağı geçti” atasözü de işte tam o esnada söylenmiş.

8 / 19

Erzurum’un merkezinde bir de kongre sarayı bulunuyor. Milli mücadele esnasında Erzurum Kongresi’nin yapıldığı yer de işte bu yapı. Erzurum’u tepeden görebileceğiniz ve muhteşem fotoğraf kareleri yakalayabileceğiniz nokta ise şüphesiz Erzurum Kalesi. “Bu kadar merdiven çıkılır mı?” demeyin yukarıda gördüğünüz manzaraya değecek.

9 / 19

Kış turizminin belkemiği: Palandöken
Doğu Anadolu Bölgesi’nde kış turizminin bel kemiği şüphesiz Palandöken Kayak Merkezi. Erzurum merkezden Palandöken’e gitmek yaklaşık 10 dakika sürüyor.

10 / 19

Sezonu Kasım’da açıyor Nisan ayına kadar devam ettiriyor. Sezonun diğer kayak merkezlerine göre daha uzun sürmesi coğrafi konum avantajı. 70 kilometre uzunluğunda, 25 kilometre genişliğinde bir alanı kaplayan Palandöken’de Erzurum Boğazı, Konaklı ve Gez Yaylası’ndan oluşan üç kayak alanı bulunuyor.

11 / 19

Pistlere erişim telesiyej, teleski ve liftlerle sağlanıyor. Kayak malzemesi kiralanabiliyor, kayak eğitmenlerinden ders alınabiliyor. Palandöken ayrıca, kış festivallerinin de en renkli adreslerinden biri.

12 / 19

Tam anlamıyla bir görsel şölen: Tortum Gölü
Erzurum’a sadece kayak için gelenlerin neler kaçırdığından bahsetmek gerekirse… Karşınızda insanı göründüğü andan itibaren büyülemeyi başaran Tortum Gölü.

13 / 19

Erzurum şehir sınırları içerisinde yer alan bu heyelan set gölü, merkeze bir buçuk saat mesafede yer alıyor.

14 / 19

Dağların adeta bir ayna gibi göle yansıyan görüntüleri, Tortum Gölü’nün muhteşem yeşilliği ile birleşince ortaya görülmeye değer bir manzara çıkıyor. Yansımaların tavan yaptığı kış ayları, gölü ziyaret için ideal.

15 / 19

Erzurum’un saklı güzeli: Tortum Şelalesi
Tortum Gölü’nün sonunda Tortum çayının üzerinde aynı isimde bir de şelale yer alıyor.

16 / 19

22 metre genişliğe sahip Tortum Şelalesi, 48 metre yükseklikten akıyor. Şelale sularının düştüğü yere merdivenle inilebiliyor. Yazın yöre halkı burayı serinlemek için sıklıkla tercih ediyor.

17 / 19

Cağ kebabının ana yurdu
Erzurum’a geldiyseniz ve kırmızı et seviyorsanız buraya özgü Cağ Kebabın tadına mutlaka bakın. Cağ kebapçılarını şehrin merkezi dahil pek çok yerinde görmek mümkün. En ünlüleri Koç ve Gel Gör. Bu enfes lezzetin çıkış yeri ise Erzurum’un Tortum ilçesi.

18 / 19

“Üşenmem giderim; Cağ Kebabını çıktığı yerde de denemek isterim” derseniz aklınızın bir köşesine not edin. Ayran Aşı çorbası ve kadayıf dolması da Erzurum’un öne çıkan yerel lezzetlerinden bazıları.

19 / 19

Erzurum’un kıymetlisi: Oltu Taşı
Erzurum’dan sevdiklerinize alabileceğiniz hediyelerin başında Oltu taşı geliyor. Oltu taşından yapılan envai çeşit ürünlerin adresi de Taşhan. Tesbihler, yüzükler, kolyeler oltu taşının kullanıldığı hediyelik eşyalar arasında yer alıyor. Bu arada Oltu, işçiliği zahmetli bir taş olduğundan satın alınan ürünler de taşın büyüklüğüne göre pahalılaşıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.