DOLAR 32,2020
EURO 35,0069
ALTIN 2.504,53
BIST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Paz 24°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Bir Volkandaki Kızgın Lavların İçine Düşersek Nolur? Ölürüz, Orası Kesin ama Nasıl Ölürüz?

17.08.2023
A+
A-

Oldukça yüksekten bir havuza atlamak, çoğumuz için serinleme noktasında oldukça keyif verici olsa da aynı yerden lavlarla dolu bir yanardağa atlamak ne yazık ki rahatlatıcı ve serinletici bir aktivite olmaktan çok ötede.

Peki bir volkanın içine girdiğimiz an başımıza neler gelecek?

Bırakın bir volkanın içine düşmeyi, aslında ona karşıdan bakmak bile oldukça ürkütücü ve tehlikelidir.

Yanardağ

Çünkü volkan çekirdeğinden yayılan parlak magma, yaklaşık 1000°C sıcaklıklara kadar ulaşabilir. Bu derece, hiç şüphesiz insan vücudunu tamamen cayır cayır yakacak kadar büyük bir sıcaklık anlamına gelir. Sıcaklığın yanı sıra yanardağların çevresi, ona yaklaşan herkesi öldürmeye yetecek miktarda zehirli gazlarla da doludur. 

Mesela, yavaş yavaş yanardağın tepesine tırmandığımızı düşünelim.

Volkan

Yukarıya çıktıkça ve volkana yaklaştıkça, aşamalı bir şekilde daha sıcak hissetmeye başlarız. Nefes alamayacak kadar bunalır ve ölümle burun buruna geldiğimiz düşünmek kaçınılmaz olur. Çünkü volkanların kenarları ortalama 500°C’ye ulaşır.

Ayrıca bol miktarda metan, kükürt, amonyak ve karbonmonoksit solumak durumunda kalırız. Kısaca boğulmaya başlayarak bilincimizi kaybetmemiz an meselesi haline gelir. 

Böyle bir durumdayken volkanın içine kendimizi bırakmamız pek mümkün olmayacağından, bu magma dolu çukura helikopterle atladığımızı varsayalım.

Yanardağ

Helikopterden yanardağa gerçekleşecek bu düşüş bir hayli kısa olacaktır. Çünkü saniyeler içerisinde oksijen eksikliğiyle karşı karşıya kalırız ve muhtemelen bilincimizi kaybederiz. Ya sonrası?

Yanardağın içindeki kavurucu sıcaklıktaki magma, sudan milyonlarca kat daha viskoz bir yapıya sahiptir. Bu da vücudumuz magmayla temas ettiğinde, tıpkı havuza yüksekten bir atlayış yapmışçasına sert bir şekilde çakılacağımız anlamına gelir. 

magma

Bu sert yapı, vücudumuzdaki çoğu kemiği kıracak kadar sağlamdır. Elbette hasar gören yalnızca kemiklerimiz de olmayacak. Paramparça olmuş akciğerler ve iltihaplı bir cilt de bir volkanın içine düştüğümüzde başımıza geleceklerden. 

Saniyeler içinde kemiklerimize ait parçalar ve küllerimiz, lavın en tepesine kadar yükselecektir. Yani bir yanardağın içine girdiğimizde çıkmanın tek yolu, küllerimizi içeren bir vazoya girmek olur. 

Fakat şaşırtıcı bir şekilde hayatta kalanlar da yok değil. Örneğin 2007’de bir bekçi, yanardağın içine düştü ancak kendini kurtarmayı başardı. İki bacağında ve bir kolunda ciddi yanıklar vardı ama yaşamaya devam etti. Peki nasıl?

Bu korkunç sıcaklıktan kurtulmasının temel sebebi, düştüğü lavın natrokarbonatit lav olmasıydı. Karbonlu bir lav türü olan natrokarbonatit, diğer lavların yarısı kadar bir sıcaklığa sahiptir ve buradan kurtulmak, bir bakıma daha kolaydır. Fakat elbette bu büyük bir istisna.

Kaynaklar: What If, Mental Floss Webtekno’yu Threads’de takip et, haberleri kaçırma

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.