DOLAR 32,5916
EURO 34,8605
ALTIN 2.501,97
BIST 9.685,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 22°C
Sal 22°C

Bir ülkede 1700 takvim bir oyun bulundu 1700 takvim masa oyunu birçok kişiyi şaşırttı. İlgili kazı çalışmasında yer alan arkeologlar neler söyiedi…

25.05.2020
A+
A-

Bergen Üniversitesinin bünyesinde bulunan bir müzenin çalışanları, İlk Çağ’da bir gömüt üstüne toprak toplama aracılığıyla oluşturulan ufak bir tepede mesai yaptı. Bu projede çalışan arkeologlardan beklenen haber geldi.

Bu projeye Norveç’in Hordaland ilçesindeki Lindås belediyesine tabi olan Alverstraumen isimli bir köy ev sahipliği yaptı. Alverstraumen’da bulunan Ytre Fosse isimli bu tepecik, bundan böyle daha artı kişinin ilgisini çekecek. 1700 takvim masa oyunu namına neler söylendi?

Norveç’in batısında yapılan bu kazının oldukça bereketli bir şekilde tamamlandığını söyleyebiliriz. Zira toplamda 18 adet parça toplandı. Bu parçaların arasında jetonu, madeni parayı ve çubuğu andıran nesneler bulunuyor.

Çift çevrili bir yapıya sahip olan bu oyun araçları, çoğunlukla masa oyunlarında gördüğümüz zarlara benzeşen bir objeye sahip değil gibi duruyor. Arkeologlar, bir zarın üstünde yer alan işaretlerin yayımlanan fotoğraflarda yer alan çubuklara çizilmiş olduğunu söyledi.

Bilim insanları, Ytre Fosse isimli tepenin Erken Demir Devir’ında oluşturulduğunu ve bu oyunun “Ludus latrunculorum” isimli bir Roma oyunundan esinlenilerek tasarlandığını düşünüyor. Peki bu oyunun ilham kaynağı olduğu bir oyun var mı?

Bu kazıyı bitiren arkeologlar, adı hemen şimdi açıklanmayan bu aktivitenin Viking Çağı için hazırlanan “Hnefatafl” isimli bir oyunun öncüsü olduğunu düşünüyor. Dilerseniz sizi bu kazıdan çekilen görüntüler ile baş başa bırakalım. İyi seyirler.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.