DOLAR 32,5176
EURO 34,7276
ALTIN 2.489,33
BIST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 20°C

Biontech, Sinovac, Sputnik V Aşılarının Yan Etkile…

13.07.2021
A+
A-

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklaması ile birlikte koronavirüs aşı çalışmaları hızlandı. Memurlar, işçiler, SGK’ya kayıtlı olan tüm vatandaşlar aşı olma hakkına sahip. Peki, hangi aşı hangi yan etkilere sahiptir?

Çin’de başlayıp bütün dünyayı etkisi altına alan koronavirüs için en etkili çözümlerden birisi olarak kabul edilen aşılama uygulaması Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarından sonra büyük bir hız kazanacak gibi duruyor. Öyle ki E-Nabız ile birlikte MHRS sistemlerinin kesintiye uğraması aşılama için bekleyenlerin sayısı hakkında bir öngörü oluşturabilir. Bu noktada ise vatandaşlar arasında koronavirüs için kullanımı bulunan aşıların yan etkileri büyük bir merak ile araştırılmaya başlandı. Haberimiz içerisinde Biontec, Sinovac ve Sputnik koronavirüs aşılarının yan etkilerini bulabilirsiniz.

BİONTECH AŞISI KİMİN?

Biontech şirketi 2008 yılında Almanya’nın Mainz şehrinde Türk – Alman bilim insanları olan Uğur Şahin ve Özlem Türeci tarafından kurulmuştur. Koronavirüse karşı etkili aşı Uğur Şahin ve Özlem Türeci tarafından keşfedilmiştir.

BİONTECH AŞISININ YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Çok yaygın olanlar şu şekilde sıralanabilir:

Baş ağrısı

Eklem ağrıları

Kas ağrıları

Enjeksiyon bölgesinde ağrı

Yorgunluk

Üşüme

Ateş

Enjeksiyon bölgesinde şişlik

Daha az yaygın olan başka yan etkiler de görülebilir.

Yan etkiler, ikinci dozdan sonra daha yaygın şekilde görülebilir.

SİNOVAC (CORONAVAC) KİMİN?

Çin aşısı formaldehitle inaktive edilen ve adjuvan olarak alüminyum kullanılan ölü aşıdır. Virüs parçalanıp etkisiz bir hale getirilerek insan vücuduna ara verilmeden bağışıklığı önceden uyarmaktadır. Ölü aşı olmasından ötürü daha güvenli olduğuna dair düşünceler hakimdir.

SİNOVAC (CORONAVAC) AŞISI YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Faz 1 ve II çalışmaları sonucuna göre, en sık görülen yan etki ise enjeksiyon bölgesinde oluşan ağrıdır. Söz konusu ağrı da %17 oranında görülmüştür. Bu ağrının ise genelde hafif derecede olup 48 saat içerisinde geçtiği görülmüştür. Bunun dışında görülen yan etkiler ise şu şekilde sıralanabilir: 

Aşı uygulanan bölgede şişlik, kızarıklık.

Yorgunluk

Hafif ateş, titreme

Baş ağrısı, kas, eklem ağrısı

Kusma ve ishal.

Bu belirtiler aşı yapılmasının ardından bir hafta içinde ortaya çıkabilmektedir.

SPUTNİK V AŞISI KİMİN?

Sputnik V ya da resmi kayıt adı ile Gam-COVID-Vac, Gamaleya Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Araştırma Enstitüsü tarafından üretilmiş olan KOVID – 19 aşısıdır. Aşı, Rusya Sağlık Bakanlığı tarafından 11 Ağustos 2020 tarihinde ilan edildi. KOVID – 19’a karşı tescil edilmiş olan ilk aşıdır. Aşıyı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin açıkladı ve 20’den fazla ülkeden milyarlarca talep olduğu bilgisini ifade etmişti.

SPUTNİK V AŞISI YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Sputnik V aşısının yan etkilerinin yüzde 94’ü hafif seyir halinde göstermektedir. Ciddi yan etkilerinin oranı ise yüzde 0.3 olarak ifade edilmiştir.

Sputnik V aşısının yaygın görülen yan etkileri ise yüzde 15.2 oranında grip benzeri hastalık ve yüzde 5.4 oranında aşı yapılan yerde görülen reaksiyondur.

Bununla birlikte de aşı yerinde kızarıklık, ağrı ve şişlik oluşabilir. Bunların haricinde titreme, baş ağrısı, kas ağrısı, ateş yorgunluk ve mide bulantısı da Sputnik V aşısını yaptıranlarda görülebilir. Bu yan etkiler çoğunlukla aşı yapılmasının ardından 1 – 2 gün içerisinde başlar.

Yan etkiler, günlük yaşam içerisinde aktivitelerin aksamasına neden olabilir fakat birkaç gün içinde geçmesi beklenir. Ciddi yan etkilere ise çok nadir bir biçimde rastlanmaktadır. Her aşıda olduğu gibi bu aşının sonrasında da aşı uygulanan sağlık kuruluşunda 30 dakika kadar beklenmesi tavsiye edilmektedir.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.