DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Bilinçsiz İlaç Kullanımının Riskleri ve Önlemleri

Bilinçsiz ilaç kullanımı, sağlığınızı tehdit eden ciddi riskler taşır. Bu içerikte, bilinçsiz ilaç kullanımının olumsuz etkilerini ve bu riskleri azaltmak için alabileceğiniz önlemleri keşfedin.

02.11.2024
A+
A-

Bilinçsiz İlaç Kullanımının Riskleri

Bilinçsiz ilaç kullanımı, çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Uzm. Dr. Gulmammadova, “Doktor kontrolü olmadan kullanılan ilaçlar; ilacın türüne bağlı olarak böbrek yetmezliği, karaciğer hasarı, akut pankreatit, vitamin intoksikasyonu, kan basıncı ve kan şekeri disregülasyonu gibi hayati risk teşkil eden durumların gelişmesine yol açabilir,” şeklinde uyarıda bulundu.

Kontrolsüz Antibiyotik Kullanımında Artış

Havaların soğumasıyla birlikte mevsim geçişlerinde artan hastalıklara bağlı olarak antibiyotik kullanımında kaydedilen kontrolsüz artış, dikkat çekici bir durumdur. Uzm. Dr. Gulmammadova, “Antibiyotik kullanımı esnasında ilk olarak hastada antibiyotik kullanma endikasyonunun olup olmadığının belirlenmesi gerekir. Yani, hastada bakteriyel bir enfeksiyonun varlığı tespit edilmelidir. Eğer antibiyotik kullanımı gerekli görülüyorsa, enfeksiyonun bulunduğu bölge, enfeksiyonun şiddeti ve hastalığın seyri göz önünde bulundurularak en uygun antibiyotik seçimi yapılmalıdır,” dedi.

Dirençli Enfeksiyon Riskleri

Antibiyotik tedavisinin etkisiz kalması durumunda bazı durumlarda antibiyotik değişimi gerekebilir. Uzm. Dr. Gulmammadova, “Eğer şikayetlerde ve laboratuvar bulgularında gerileme olmuyorsa, kan, idrar, balgam ve diğer vücut sıvılarından veya dokularından alınan örneklerin kültürü sonrasında elde edilen sonuçlara dayanarak, saptanan bakteriye en hassas olan antibiyotikle tedaviye devam edilmesi gerekir. Bu nedenle, bilinçsiz antibiyotik kullanımı, bu kültür sonuçlarını olumsuz etkileyebilir ve daha dirençli enfeksiyonlara yol açabilir,” şeklinde açıklamada bulundu.

Antibiyotiklerin Doğru Kullanımı

Uzm. Dr. Gulmammadova, gereksiz antibiyotik kullanımının olumsuz etkileri hakkında bilgilendirmelerde bulunarak, “Gereksiz antibiyotik kullanımı veya hekimin önerdiği antibiyotiğin belirtilen süreler boyunca kullanılmaması, hem semptomların şiddetlenmesine hem de ciddi antibiyotik direncine sebep olmaktadır,” ifadesinde bulundu.

Tedavi Sürecinin Tamamlanması

Sadece antibiyotiklerde değil, bazı ilaçların tedavi tamamlanmadan aniden kesilmesi de ciddi sorunlara yol açabilir. Uzm. Dr. Gulmammadova, “Bu durum kan basıncı regülasyonunun bozulması ve kalp ritim bozuklukları gibi hayati sorunlara neden olabileceği gibi, hastalığa bağlı gelişebilecek komplikasyonların oluşmasına da zemin hazırlamaktadır,” dedi.

Soğuk Algınlığı İlaçlarının Rastgele Kullanılmaması

Soğuk havaların gelmesiyle birlikte salgın hastalıkların artması ve alerjik hastalıklardan muzdarip kişilerin şikayetlerinin çoğalması dikkat çekmektedir. Uzm. Dr. Gulmammadova, “Bu hastalar, çoğunlukla evde mevcut antibiyotikleri veya eczaneden rastgele aldıkları soğuk algınlığı ilaçlarını kullanmaktadır. Bu durum, geçmeyen alerjik semptomların süresini uzatmakta ve enfeksiyonların eklenmesine neden olarak durumu daha da ciddi hale getirmektedir,” şeklinde uyarıda bulundu.

Yanlış ilaç kullanımı, virüslerin ve bakterilerin ilaca karşı direnç kazanmasına yol açarak hastalığın seyrini değiştirir. Bu da iyileşme sürecinin uzamasına, mevcut hastalığın sık sık tekrarlanmasına ve hatta hayati riske neden olmaktadır. Uzm. Dr. Gulmammadova, “Bu nedenle hastalara önerimiz, ilaç kullanmadan önce mutlaka hekimlerine danışmalarıdır. Sağlıklı kalmak için doğru tedavi ve bilinçli ilaç kullanımı son derece önemlidir,” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.