DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C

Bilim Kurulu üyesinden ‘Gevşemeyin’ uyarısı!

29.05.2020
A+
A-

Sözcü Gazetesi’nden İsmail Akduman’ın haberine göre Özlü, hasta yoğunluğunda yaşanan azalmaya bakıldığı süre şu anki virüsün daha önceden piyasada dolaşan virüsten daha eksik hasta etme etkisi olduğunu söyledi. Kısa Ve Öz, “Fakat bu bizde gevşemeye yol açmamalı. Elimizden geleni yapmalıyız” dedi.

1 Haziran’da kalkacak olan kısıtlamaları ve başlayacak olan normalleşme süreci için vatandaşları uyaran Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Kısa Ve Öz, son açıklamalara kadar 30 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatarak, şunları söyledi;

*Bu bize şunu gösteriyor. Virüs duruyor. Bir yere gitmiş değil. Ortalık süt liman yok. Tehlike geçmiş yok. Virüs bekliyor. Virüs fırsat kolluyor.

*Bizi hastalandırmak için, öldürmek için fırsat kolluyor. Yokmuş gibi farz edemeyiz. ‘Tehlike bitti, her şey normale döndü’ diyemeyiz.

*Şüphesiz sosyal yaşam tekrar başladı. Lakin bunu yaparken virüse fırsat vermeyecek bir şekilde, kontrollü bir şekilde bunu yapmak zorundayız.

“VİRÜSÜN VARLIĞINI UNUTMAMALIYIZ”

1 Haziran’dan itibaren insanların büyük ölçüde normal hayatlarına başlayacaklarını dile getiren Kısa Ve Öz, “Ne olur bunu yaparken virüsün var olduğunu unutmayalım. Tedbirlerimizi almalıyız. Maske, sosyal uzaklık ve temizleme. Olası olduğu kadar kapalı ve topluluk alanlara girmeyeceğiz” diye konuştu.

Veciz, bayramda alınan 4 jurnal sokağa çıkma yasağının verilerini de Pazartesi alınacağını ve rakamların daha da düşeceğini ifade etti.

“VİRÜSÜN HASTA YAPMA ETKİSİ AZALDI”

Yoğun bakım ünitesinde yer alan hasta sayısında yaşanan azalma hakkında görüşlerini açıklayan Kısa Ve Öz, sözlerini şöyle sürdürdü;

*Virüsün rahatsızlık yapma gücü. Biz buna virülans diyoruz. Şu an dolaşan virüsün, daha evvelden piyasada dolaşan virüse tarafından hastalık yapma oranı belki azalmış olabilir.

*Bununla ilgili yapılmış çalışma yok. Fakat bazı mutasyonların geçirdiğine dair çalışmalar var. Hastanelerdeki hasta yoğunluğuna baktığınız vakit hasta yoğunluğunun azaldığını, hastaların daha hafif seyirle bize başvurduklarını görüyoruz.

*Bütün bunlar virüsün hastalık yapma potansiyelinin azaldığını bize düşündürüyor. Bir mutasyonda olabilir. Fakat mutasyon olmasa bile bu konuda alınan tedbirlerin işe yaradığını ve tedavilerin daha zinde, müdahalelerin işe yaradığını gösteriyor.

*O açıdan artık bu virüs önceki virüse tarafından daha eksik hastalık yapıcı gücüne sahip. Lakin bu bizde gevşemeye yol açmamalı. Elimizden geleni yapmalıyız.

“MASKE, MESAFE VE HİJYEN YAŞAMIMIZDA OLACAK”

SOSYAL AĞ hesabından da değer biçme yapan Veciz, “Maske, mesafe ve hijyen bundan sonraki yaşamımızda daha uzun bir vakit daima bizimle olacak. Bunları geçici birer tedbir gibi görmeyip; alışkanlık haline getirmeli, hayat biçimine dönüştürmeliyiz” dedi.

Kısa Ve Öz, sözlerini şöyle sürdürdü;

*Dünya değişti. 31 Aralık 2019’da yatıp, 1 Ocak 2020 çok bambaşka bir dünyaya uyandık. Virüse fırsat tanımadan, tedbirli ve kontrollü bir yaşam sürdüreceğiz.

*Bir taziyede 128; bir bayram ziyaretinde 18 kişiye virüs bulaşıyor. Virüs tedbirsizliği, dikkatsizliği affetmiyor. Bir kişinin hatasıyla onlarca birey hastalanıyor, yüzlerce kişi karantinaya alınıyor.

*Virüse kaptırdığımız hayatımızı geri alıyoruz. Tekrar evlerimize hapsolmamamız için maske, mesafe ve hijyenden imtiyaz veremeyiz. Virüsle beraber yaşarken cümbür cemaat için, daima, her tarafta ve her koşulda bu üç önlem vazgeçilmez.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.