DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Bilim İnsanlarından Uyarı: 40 Yaş Altındaysanız Gelecekte Korkunç Şeyler Göreceksiniz

30.09.2021
A+
A-

Günümüzde özellikle son yıllarda somut bir şekilde yaşamımızın her alanında hissettiğimiz iklim krizi, elbette gelecek nesilleri de tehlikeye atıyor. Her geçen gün alarmların daha şiddetli bir şekilde çaldığı krize karşı mücadele başlamış iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini şimdiden şiddetli fırtınalar, aşırı sıcaklar, soğuklar ve yağışlarla gördük. Bilim insanlarıysa bu kez, konuyu yeniden gelecek nesillere çekti.

Science dergisinde geçtiğimiz gün yayınlanan yeni bir araştırma, gelecek nesillerin günümüze göre kat kat daha fazla ekolojik felakete ve aşırı hava şartlarına maruz kalacağını gösterdi. Yapılan bu araştırma, gelecek için acil ve önemli adımların bir an önce atılması gerektiğini bir kez daha ortaya koydu.

“40 yaş altındakiler daha önce görülmemiş bir hayat yaşayacak”

iklim krizi

NBC News’e konuşan, Science dergisinde yayınlanan araştırmanın başında olan iklim bilimci Wim Thiery, aslında zararın çoktan yapıldığını açıkladı. Thiery, her bir neslin bir önceki nesilden daha şiddetli havalar ve olaylar göreceğini belirtti günümüz neslini şu şekilde uyardı:

“Bugün 40 yaşın altındaki herkes ısı dalgalarına, kuraklığa ve sellere ömür boyu maruz kalma açısından daha önce benzeri görülmemiş bir hayat yaşayacağını keşfettik. Bu, en ılımlı senaryolarda bile geçerli olacak.”

2021’de doğan çocuklar, gelecekte çok daha kötü bir Dünya’da yaşayacak:

Thiery ve çalışma arkadaşları, araştırmalarında bu yıl doğan çocukların, büyükanne ve büyükbabalarına göre yedi kat daha fazla sıcak hava dalgası, iki kat daha fazla orman yangını ve yaklaşık üç kat daha fazla kuraklıkla karşı karşıya kalacağını belirledi. Öte yandan bilim insanları, bu durumların halen öngörülenden daha da kötüleşebileceğini de ekledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.