DOLAR 32,2617
EURO 34,7841
ALTIN 2.402,98
BIST 10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 19°C
Per 17°C
Cum 16°C
Cts 20°C

Bilim insanları yaşanamayacak ülkeleri açıkladı Bilim insanları, dünyanın interaktif haritasını çıkardı. Değişik verilerin işlendiği haritada, fazla yakında…

11.05.2020
A+
A-

Bilim insanlarının çıkardığı interaktif harita ile her bölgenin sıradan hava sıcaklığına kadar insan vücudunun maruz kaldığı iklim yükünü yansıtan veriler toplandı. Sonuçları Science Advances dergisinde yayınlanan çalışmaya göre dünyada daha şimdiden yaşanması mümkün olmayan onlarca bölge bulunuyor.

Küresel iklim değişikliği ile ilgili birçok bilimsel yayında, insan yaşamının fizyolojik sınırlarını aşan ölümcül yüksek ısı ve nem kombinasyonlarının altı çiziliyor. Bu denklemin çok yakında dünyanın bir takım tropikal ve subtropikal bölgelerinde yaşamayı imkansız ışık halkası getireceği belirtiliyor.

Columbia Üniversitesi Dünya Enstitüsü ve Loughborough Üniversitesi‘nde görevli bilim insanları, toplu göçler ve ülke ekonomilerinin çöküşüne niçin olabilecek bu sınıra insanlığın ne kadar yaklaştığını gözler önüne serdi.

Bilim insanları ayrı noktalarda yer alan toplam 7 bin 877 meteoroloji istasyonunun 1979-2017 yılları arasında topladığı verileri inceleme etti. Dünyanın birçok yerinde iklim değişkenlerinin periyodik olarak insan yaşamının sınırlarını aştığını saptadı.

Araştırmada görevli olan Colin Raymond, “Önceki araştırmacılar bunun onlarca sene daha sonra olacağını öngörmüştü, bizse bunun acilen olan bir şey olduğunu gösterdik.” açıklamasında bulundu.  Asya, Afrika, Avustralya, Güney ve Kuzey Amerika‘da yaşanamayacak noktalardan binlerce bulunduğu da açıklandı. Basra ve Meksika körfezlerinin kıyıları ve Hint Okyanusu kıyıları, sıcak havanın uçucu deniz suyunu emdiği ve yüksek oranda nem oluşturduğu çoğu yer mevcut.

Küresel ısınmanın bu sonuçları doğurduğunu aktaran bilim insanları; Hindistan, Bangladeş ve Pakistan topraklarının büyük bir kısmında, kuzeybatı Avustralya, Kızıldeniz ve Meksika Körfezi kıyılarında, Kaliforniya’da, Güneydoğu Asya, Güney Çin, Afrika ve Karayipler’in bir kısmında fazla sıcaklık ve nem atakları gözlendiğini açıkladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.