DOLAR 32,5622
EURO 34,7286
ALTIN 2.486,36
BIST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 20°C

Bilim insanları paranormal olaylara basit bir açıklama getirdi

23.01.2023
A+
A-

Bilim insanları paranormal olaylara basit bir açıklama getirdi

Independent Türkçe’de yer alan habere göre
yeni bir araştırma, paranormal inançlar ve uyku kalitesinin bağlantılı olduğunu gösterdi.

Uyku kalitesinin düşük olduğu saptanan kişilerin hayaletlere, iblislere veya ölülerle iletişim kurma yeteneğine inanma olasılığının daha yüksek olduğu anlaşıldı.

Araştırmacılar, uyku süresinin kısalması, uykusuzlukla ilgili semptomların artması ve uykuya dalmada zorlanma gibi belirtileri “düşük uyku kalitesi” diye niteliyor.

Çalışmada uyku felcinden mustarip bireylerin sıklıkla ölüme yakın deneyimlerden baksettiği ve bunları ölümden sonraki yaşamın kanıtı olarak yorumladığı da görüldü.

Bireylerin yatakta uyanık olduğu, çevresinin farkına varabildiği ama hareket edemediği durumlara uyku felci adı veriliyor.

Çalışma, hakemli bilimsel dergi Journal of Sleep Research’te yayımlanan makalede şöyle nitelendi:

Bu daha fazla araştırılmayı hak eden, bildiğimiz kadarıyla yeni bir bulgu.

Araştırma, sosyal medya ve BBC Science Focus Magazine aracılığıyla duyuruldu.

Hepsi en az 18 yaşında olan 8 bin 853 katılımcıya anketler yöneltildi. Bu anketler çeşitli paranormal konularla ve uyku düzeniyle ilgili bir dizi soru içeriyordu.

Birleşik Krallık’taki Goldsmith Londra Üniversitesi’nden Alice M. Gregory’nin liderliğindeki araştırma ekibi, bu anketlerden elde ettikleri bulguları şöyle özetledi:

Tüm deneklerin yaş ve cinsiyeti göz önüne alındı. Ancak hepsinde düşük uyku kalitesinin daha güçlü paranormal inançlarla ilişkili olduğu görüldü.

Araştırmacılar bunun nedenine dair bazı tahminlerde de bulundu. Örneğin, uyku felci görsel ve işitsel halüsinasyonları da içerebildiği için bireylerin bu deneyimi doğaüstü olaylara yorması mümkün olabilir.

Öte yandan çalışmada tespit edilen bağlantının nedenlerini daha iyi anlamak için katılımcıların eğitim seviyesi, akıl sağlığı, dini inançları ve kişilik özelliklerinin de hesaba katıldığı ileri araştırmaların yürütülmesi gerekiyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.