DOLAR 32,3455
EURO 34,7634
ALTIN 2.392,55
BIST 10.246,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
15°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Bilim insanları hafif bir esintiden enerji elde etmenin yolunu buldu

08.10.2022
A+
A-

Bilim insanları hafif bir esintiden enerji elde etmenin yolunu buldu

Bilim insanları sadece bir esintiden enerji toplayabilen düşük maliyetli bir cihaz icat etti.

Independent Türkçe’de yer alan habere göre, Singapur’daki Nanyang Teknoloji Üniversitesi’nden (NTU) bir ekip, hızı saniyede 2 metreye kadar düşen rüzgarlardan elektrik üretmeyi başardı. Geleneksel rüzgar türbinleri, şu anda güç üretmek için en az 3,5 m/s rüzgar hızına ihtiyaç duyuyor.

Araştırmacılara göre bu rüzgar türbini, çeşitli uygulamalarda pillerin yerini alma potansiyeline sahip.

Projeyi yöneten NTU İnşaat ve Çevre Mühendisliği Fakültesi’nden yapı mühendisi Profesör Yang Yaowen, “Buluşumuzun pilleri şarj etmek ve LED’leri yakmak için bu sürdürülebilir enerji kaynağından etkili bir şekilde yararlandığı görüldü ve daha küçük boyutlu ve daha az güç gerektiren yeni nesil elektronik cihazlara güç sağlayabilecek bir enerji üreteci olarak potansiyelini ortaya koydu” dedi.

Geliştirdiğimiz cihaz daha küçük lityum iyon pillere de potansiyel bir alternatif oluşturuyor çünkü bizim rüzgar türbinimiz kendi kendine yetiyor ve sadece ara sıra bakım gerektiriyor. Ayrıca uygun şekilde atılmadığı takdirde çevre sorunlarına yol açabilecek ağır metaller kullanmıyor.

Bu rüzgar türbininin küçük formu ve düşük maliyeti, potansiyel olarak LED ışıklardaki pillerin yanı sıra sağlık takip sensörlerinin yerini alabileceği anlamına geliyor.

Bilim insanının önerdiği kullanım alanları arasında, ortalama rüzgar hızının 2,5 m/s’den az olduğu Singapur banliyöleri gibi kentsel ortamlardaki binaların yanlarına yerleştirilmesi de yer alıyor.

Bu, binaların güneşe bakan taraflarındaki güneş panellerinden ve güneşten uzağa bakan taraflarındaki rüzgar türbinlerinden elektrik üretmesine olanak tanıyacak.

NTU ekibi şu anda teknolojiyi ticarileştirmek amacıyla cihazın verimliliğini ve enerji depolama işlevlerini geliştirmek için çalışıyor.

“A cantilever-type vibro-impact triboelectric energy harvester for wind energy harvesting” (Rüzgar enerjisi üretimi için konsol tipi vibro-darbe triboelektrik enerji üretim cihazı) başlıklı, buluşun detaylarını anlatan bir çalışma Mechanical Systems and Signal Processing adlı bilimsel dergide yayımlandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.