DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Bilim İnsanları Bakterilerin Ölüm Çığlığını Keşfetti

26.08.2020
A+
A-

Bakteriler toprakta, okyanusta ve insan bağırsağında yaşayabilirler. Bilim insanları şaşkına çeviren bir araştırmaya imza attı. Bakterilerin ‘ölüm çığlığının’ diğer bakterileri uyararak hayatta kalmalarını sağladığı belirledi.

KİMYASAL MADDE İLE TEHLİKE ALARMI ÇALIYOR

İnsan vücudunda yararlı bakteriler kadar zararlı bakterilerde bulunur. Bunlar hastalık belirtisi olarak bağışıklık sistemi zayıfladığı an vücudu ele geçirerek yayılmayı hedeflerler.

Vücuttaki zararlı bakterileri yok etmek için uygulanan tedavilerin bakterinin ölümüne sebep olması ve bakterinin de bunu diğer bakterilere uyarı olarak bildirmesi vücuttaki yaşam süresini uzatmasını sağlıyor.

Bilim insanlarının yaptığı araştırma, bakterilerin antibiyotikle yok olurken yaydıkları kimyasal bir maddenin, diğerler bakterilere tehlike alarmı verdiğini ortaya koydu.

TEHLİKEYE KARŞI KISA SÜREDE DİRENÇ GELİŞTİREBİLDİ

Uzmanlar, ‘necrosignaling’ (nekro sinyalleşme) olarak tanımladığı alarm sayesinde sürü halinde yaşayan bakterilerin ölümcül tehdidin varlığını önceden algılayabildiğini ve tehlikeye karşı kısa sürede direnç geliştirebildiği belirtildi.

Ölü bakterilerin sürünün geri kalanını nasıl kurtardığını incelemek için yapılan çalışmada, bakteriler ile antibiyotik arasındaki etkileşim gözlemlendi.

Moleküler biyoloji profesörü Rasika Harshey, ölü bakterilerin ayrıca canlı hücre zarlarında antibiyotiklerin dışarı atılmasını sağlayan sistemi aktive ettiğini söyleyerek ‘Ölü bakteriler, sürünün hayatta kalmasına yardımcı oluyor’ açıklamasında bulundu.

İLİşKİLİ HABERLER Bakteri Saçıyor! Burayı Yıkamayı Herkes Unutuyor

Bakteri Saçıyor! Burayı Yıkamayı Herkes Unutuyor

Yapay Zeka, Bakterileri Öldürdü

Yapay Zeka, Bakterileri Öldürdü

Evde Doğal Antibakteriyel Jel Nasıl Yapılır?

Evde Doğal Antibakteriyel Jel Nasıl Yapılır?

Maskelerdeki Islaklık Bakteri Üretiyor

Maskelerdeki Islaklık Bakteri Üretiyor

İLİşKİLİ GALERİLER Evde Bakteriyi En Çok Barındıran Eşyalar

Evde Bakteriyi En Çok Barındıran Eşyalar

Bakteriler Evde En Çok Nerelerde Barınır?

Bakteriler Evde En Çok Nerelerde Barınır?

İnsan Dostu Bakteriler: Prebiyotiklerin 10 Yararı!

İnsan Dostu Bakteriler: Prebiyotiklerin 10 Yararı!

Bakteri ve Virüsleri Yok Eden Süper Besinler!

Bakteri ve Virüsleri Yok Eden Süper Besinler!

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.