DOLAR 32,5139
EURO 34,9434
ALTIN 2.435,50
BIST 9.792,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Sosyal Medya Çocuklarda Tik Hastalığını Oluşturuyo…

19.10.2021
A+
A-

Sosyal medya uygulamalarının gençlerin ruh sağlığını bozduğunu ortaya koyan araştırmalara bir yenisi daha eklendi. Tourette sendromu nedir? Tourette sendromu tanısı nasıl koyulur? Detaylar haberimizde…

Sosyal medya uygulamalarının gençlerin ruh sağlığını bozduğunu ortaya koyan araştırmalara bir yenisi daha eklendi. Yapılan araştırma sonuçlarına göre gençlerin oldukça rağbet gösterdiği müzik eşliğinde dans ettikleri sosyal medya uygulaması tiklere sebep oluyor.

SOSYAL MEDYA UYGULAMALARI TİK HASTALIĞI OLUŞTURUYOR!

İngiltere’de yapılan bir araştırmanın sonucuna göre pandemi ile birlikte gençlerde tik artışı yaşanmaya başladı. 

Dr. Kirsten Müller-Vahl giderek daha fazla sayıda genç kızın tiklerinden şikayetçi olduğunu belirtti. 25 yıldır tourette sendromunu tedavi eden Müller-Vahl, bozukluğu olan bireylerin genellikle kendilerine özgü tikleri olduğunu, son zamanlarda gördüğü genç kızlarda ise aynı tiklerin olduğunu vurguladı. Vahl’ın aktarımına göre ise vakalarda yaşanan artışın sebebi sosyal medya platformlarında  kişilerin birbiri ile aynı hareketleri devam ettirmesi ve bunu çok sık biçimde yapmaları.

Chicago’daki Rush Üniversitesi Tıp Merkezi’nde hareket bozuklukları uzmanı olan Caroline Olvera da birçok hastasının, İngilizce bilmeyen hastaların bile İngiliz aksanı ile ‘beans’ kelimesini söylediklerini fark etti. Dr. Olvera, bir İngiliz TikToker’ın bu kelimeyi söylediğini öğrendiğinde ise gizemi çözmüş oldu. Uzmanlar sosyal medya platformları ile yaşanan bu problemin Tourette sendromu olmadığını fakat fonksiyonel bir hareket bozukluğu olduğunu dile getirdi.

Uzmanlar bu rahatsızlıkların tedavi edilebileceğinin altını çizerken tedavi için çocuklara sosyal medyaya ara vermelerini önerdiklerini söylediler. Uzmanlar, ebeveynlerin çocuklarının ne tür videolar izlediklerine bakmaları ve tik geliştirmeleri halinde uzmanlara başvurulmasının gerekli olduğunun altını çizdi.

TOURETTE SENDROMU NEDİR?

Çocukluk döneminde başlayan Tourette sendromu devamlı tekrarlaran ani hareketlerin veya seslerin  istem dışı bir şekilde meydane gelmesi olarak ifade edilir. Tourette sendromu nörolojik bir hastalıktır. Bu sendrom ilk kez 1985 yılında Fransız Doktor Gerard Gilles de La Tourette  tarafından tanımlanmıştır. Tourette sendromu, halk arasında tik hastalığı olarak bilinir.

TOURETTE SENDROMU TANISI NASIL KOYULUR?

– Tourette sendromu belirtileri 18 yaşından önce ortaya çıkmalıdır.  

– Hastalarda basit ve kompleks tikler bir arada görülmelidir.

– Tiklerin bir yılı aşkın süredir devam ediyor olması gerekmektedir.

HER TİK TOURETTE SENDROMU MUDUR?

Uzmanlar ortaya çıkan her tikin Tourette sendromu olmadığını belirtiyor. Tik sahibi olan kişiye Tourette sendromu tanısı konulması için tiklerin bir yılı aşkın süredir devam ediyor olması gerekmektedir buna ek olarak tiklerin kompleks olarak da bulunması gerekmektedir.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.