Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler Tutuklandı
Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler’in tutuklanması, yerel siyasette önemli bir etki yarattı. Olayın detayları ve olası sonuçları hakkında güncel bilgiler için haberimizi okuyun.
Beykoz Belediye Başkanı Tutuklandı
Beykoz Belediyesi’ne yönelik yürütülen bir soruşturma çerçevesinde, 4 gündür gözaltında tutulan Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler’in de aralarında bulunduğu 18 kişi, tutuklanma talebiyle Beykoz Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk edildi. Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı’nda ifadeleri alınan Alaattin Köseler ve Özel Kalem Müdürü Veli Gümüş dahil 18 şüpheli, tutuklama talebiyle mahkemeye gönderildi. Bu süreçte 4 şüpheli için ise adli kontrol talep edildi. Soruşturmaya dahil olan Köseler’in de bulunduğu toplam 22 şüphelinin Beykoz Adliyesi’ndeki işlemleri devam etmektedir.
‘Görüşmem ve Temasım Olmadı’
Alaattin Köseler’in savcılıkta verdiği ifade kamuoyuna sızdı. Köseler, savcılık ifadesinde “Beykoz Belediyesindeki ihalelere katılan firmaların temsilcileriyle hiçbir şekilde odamda ya da başka bir yerde görüşmem, fiyat alışverişim, yönlendirmem veya talimat vermem olmadı” dedi. Belediye bünyesinin 25 müdürlükten 31 müdürlüğe yükseldiğini belirten Köseler, “Çalışan sayısı 2 bin 300 civarındadır. İhale süreçleriyle ilgili herhangi bir müdahalem olmadı. Örneğin, işletme ve iştirakler müdürlüğü bünyesinde günde 8 bin bardak çorba ve bin 600 kişiye yemek dağıtılmaktadır. Bu müdürlük kurulmadan önce iş ve işlemler destek hizmetleri bünyesinde eski dönemden bir personel aracılığıyla yürütüldü. Benim, bu kadar yoğun bir yapıda ve personel sayısında yapılan işlerin nasıl olduğunu bilmem mümkün değildir” şeklinde konuştu.
‘Bu Tip Şeyleri Sonradan Duymuşumdur’
Köseler’in ifadesinin devamında, “Bana ifade ettiğiniz şekilde ihale şartnamesi oluşması sürecine dahi dahlim yoktur. Ne kadar hukuksuzluk varsa, hiç kuşkusuz araştırılması gereken konulardır; ancak ben bu konuların hiçbir tarafı değilim. Hiçbir firma temsilcisini odama kabul etmediğim gibi, hiçbir personele bir firmayla ilgili talimat ve yönlendirme yapmadım. Veli Gümüş’ün ihale süreçlerine müdahil olduğuna dair bana ulaşan bir serzeniş olmadı. Onun eylem ve işlemlerini takip etmem mümkün değildir. Yapı çok geniş olduğu için, benim hiç haberim olmadığı halde başka müdürlerle ilgili olarak sanki herhangi bir konuda ben talimat vermişim gibi konuşmalar belediye içinde geçmektedir. Ancak ben bu tip şeyleri daha sonradan duymuşumdur” ifadelerini kullandığı belirtildi.
Belediye Başkanının Sorumluluğu Dâhilinde
Savcılığın mahkemeye yazdığı sevk yazısında, “Beykoz Belediye Başkanlığı bünyesindeki farklı müdürlükler tarafından gerçekleştirilen birçok mal ve hizmet alımında, aynı firmalardan dönüşümlü teklifler alındığı” bilgisi yer aldı. Yazıda, “İhale usulüne etki etmek amacıyla, belirli yasal sınırların altında kalmak için konusu aynı olan işlerin bölünüp, yakın tarihlerde aynı yüklenicilere ihale edildiği, benzer firmalardan yan teklif alındığı, bazı ihale yüklenicisi firmalar ile teklif veren diğer firmalar arasında adres ve ortaklık düzeyinde organik bağların bulunduğu” ifade edildi. Ayrıca, “İhale yüklenicisi firmanın, ihale yaklaşık maliyetini belediye idaresinden önceden öğrendiği, ihalelerde açıklık, eşit muamele, rekabet, doğruluk ve gizlilik ilkelerine aykırı durumların, ihaleye katılımın en üst düzeyde gerçekleşmesini ve ihalenin kamu menfaati için en uygun koşullarda yapılmasını engellediği” bilgisi yer aldı. Belediye başkanının ihale sürecinde bilgi, talimat, gözetim, önleme ve denetim sorumluluğu bulunduğu belirtildi.