DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 20°C

Beyin Tümörleri

07.07.2020
A+
A-

İyi huylu beyin tümörleri kanserli hücrelere sahip değildir. Kötü huylu beyin tümörlerinde ise kanserli hücreler vardır ve daha büyük bir tehlike oluştururlar.

Peki, beyin tümörleri nedir? Beyin tümörü çeşitleri nelerdir? Beyin tümörü tedavisi nasıldır?

Beyin Tümörü Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Beyin tümörleri, kafatasının içinde büyüyerek beyne baskı yapan ve bazı işlevlerini sekteye uğratan oluşumlardır. Bu oluşumlar, kafatası içerisindeki basıncı arttırarak bazı belirtileri oluştururlar.

Bu belirtilerden bazıları, şiddetli baş ağrısı, bilinç kaybı ve bayılma, kısmi felç (vücudun herhangi bir yerinde), kusma, yürüme ve denge bozuklukları, kol ya da bacaklarda ortaya çıkan hissizlik, kişilik ve hafıza bozukluklarıdır.

Beyin tümörleri, beynin kendi hücrelerinden gelişebilir ya da başka bir bölgede oluşan tümörlerin beyne ulaşması nedeniyle ortaya çıkabilir. Beynin kendi içerisinde ortaya çıkan tümörler iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılır.

Beyin tümörünün oluşmasının nedenleri, yaş, ırk ya da cinsiyet olabileceği gibi radyasyona maruz kalma sonucu da ortaya çıkabileceği belirtiliyor.

İyi ve Kötü Huylu Tümörler Nedir?

İyi huylu beyin tümörleri, nadiren kendini tekrarlar ve tedavisi daha kolaydır. Bu tümörler çevrelerinde yer alan dokulara sıçrayarak yayılmazlar, ayrıca sınırları daha kesindir, nerede başlayıp nerede bittikleri daha belirgin olur. Bazı iyi huylu tümörler, vücudun değişik yerlerinde etki oluşturabilir, nadir olarak da kötü huylu tümöre dönüşme ihtimalleri vardır.

Kötü huylu beyin tümörlerinde ise hayati tehlike daha fazladır. Aynı zamanda iyi huylu tümörlerin aksine çevresindeki dokulara da hızla yayılabilirler. Bunun yanında kötü huylu tümörler omurilik ve vücudun başka parçalarına da yayılabilir.

Beyin Tümörlerinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Beyin tümörleri için uygulanan tedavilerden bir tanesi cerrahi müdahaledir.

Cerrahi müdahale ile, beynin içerisine yayılan tümör çıkarılarak beynin içindeki basıncın azaltılması sağlanır. Aynı zamanda, tümörün patolojik incelemesinin yapılması da sağlanır. Böylece tümörün yapısı daha iyi kavranır.

Ancak bu müdahale de tümörün oluştuğu bölgeye ve durumuna göre değişir. Operasyon için fazla tehlikeli olan bölümler bulunmaktadır. Bu durumlarda cerrahi operasyondan kaçınılır, radyasyon ya da kemoterapi yöntemleri tercih edilir.

Beyin tümörlerinin tedavisinde kullanılan diğer bir yöntem kemoterapidir. İyi ve kötü huylu tümörlerde kullanılan kemoterapiler daha yaygın olarak kötü huylu tümörlerle savaşmak için kullanılmaktadır. Kemoterapi, tümör hücrelerinin yok olmasına neden olan ilaçlı bir tedavi yöntemidir. Ancak bu sırada vücudun sağlıklı hücrelerine de zarar verdiği için hasta için uzun ve acı verici bir sürece dönüşebilmektedir. Bunun yanında, kemoterapinin hastanın ömrünü uzattığı ya da bazı vakalarda iyileşme sağlandığı bilinmektedir.

Beyin tümörleri tedavisi için kullanılan diğer bir yöntem, radyasyon kullanılarak yapılan tedavidir. Işın tedavisi adı da verilen bu tedavi süreci, tümörlere radyasyon yoluyla müdahale edilerek hastanın iyileşmesini amaçlıyor.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.