DOLAR 32,5347
EURO 34,8622
ALTIN 2.422,43
BIST 9.703,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Bellek Yitimi Yaşıyorsanız Bu Besinleri Tüketin

02.05.2020
A+
A-

Amnezi ve bunamanın ayrı şeyler olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Prof.Dr. Okan Bölükbaşı, unutkanlıktan yakınan şahısların birçoğunun anksiyete, depresyon ya da stresi artırıcı faktörler bulunduğunu, bu kişilerde görülen unutkanlığın sebebinin çoğunlukla uyarı dağınıklığı olduğunu söyledi. Açıklanamayan amnezi, kafaya alınan darbe sonrası unutkanlık veya bilinç bulanıklığı yaşayan herkesin hemen tıbbi destek alması gerektiğinin altını çizdi.

Bellek Yitimi yaşamış şahısların birçoğunda yakın zaman hafızasında bozukluk olduğunu gösteren Bölükbaşı “Yakın zamanda öğrenilmiş bilgiler ve olaylar unutulurken eski anılar kaybolmaz. Bu durumdaki kişiler çocukluk dönemindeki olayları veya başkalarının ismini hatırlarken günümüzdeki güncel olaylar ya da isimleri unutmuş görünürler. Sınırlı hafıza kaybı, kişinin zekâ, genel kültür, uyarı, yargılama, şahsiyet özellikleri ya da kimlik algısını etkilemez. Unutkanlıktan yakınan kişiler yazılmış ve sözlü ifadeyi anlar. Bisiklet sürme veya piyano çalmayı öğrenebilir. Bir hafıza sorunları olduğunun bilincindedirler. Amnezi ve bunama aynı şey değildir. Bunama yani demans, zihin kaybının yanı sıra günlük işlevlerin sürdürülmesini engelleyen önemli bilişsel sorunları da içerir. Unutkanlık ise hafif bilişsel bozukluk durumunun bir parçasıdır ama burada bilişsel işlev yitimi, bunamada olduğu dek belirgin yok,” dedi.

BİRÇOK NIÇIN UNUTKANLIĞA NEDEN OLUR

Nöroloji Uzmanı Prof.Dr. Okan Bölükbaşı, unutkanlığa niçin olan durumları ise şu şekilde sıraladı:

“Kafa travması, epilepsi, diğer nedenlere yan nöbetler ve beyin felçleri sıklıkla unutkanlığa yol açar. Özellikle tiroit gibi hormonal sorunlar, yatıştırıcı ilaçlar, Parkinson ilaçları, uzun süreli alkol kullanımı, eksik gıda ve özellikle tiyamin eksikliği sık görülen unutkanlık nedenleri arasındadır. bunun dışında erken çocukluk dönemindeki ruhsal sorunlar, beyin tümörleri, beyin enfeksiyonları, beyin ameliyatları, kanser tedavileri, elektrokonvulzif çare (EKT), en sık nedeni Alzheimer olan bunama yapan rahatsızlık grupları ve vücudu bütün olarak etkileyen herhangi bir hastalığın seyri de unutkanlığa neden olabilir.”

UNUTKANLIĞA İYİ GELEN MADDELER

Beslenmenin amnezi üstünde manâlı etkileri bulunduğunun altını çizen Prof.Dr. Bölükbaşı, bilhassa paketli ürünlerden, trans yağdan ve şekerli besinlerden uzaktan durulması gerektiğini söyledi. Prof.Dr. Okan Bölükbaşı her gün vücudun ihtiyacını karşılayacak şekilde akışkan alınması gerektiğine uyarı çekerek, besinlerde unutkanlığa iyi gelen maddeleri sıraladı:

“Alfa lipoik asit, vücutta doğal olarak üretiliyor. Kırmızı et, ciğer ve mayada bulunur. Asetil-L karnitin, bilhassa koyun kırmızı eti, süt ürünleri, tahıl, kuşkonmaz, avokado, fıstık yağında bulunuyor. Fosfatidilserini ise karoser bir arz üretir.

Soya, inek beyni ve uskumruda bulunur. Antioksidanlar, taze sebze ve meyveler, betakaroten, likopen, A, E ve C vitaminlerinde bulunuyor. DHA (Dokosaheksaenoik Asit), bir takım yosunlar, soğuk deniz balıkları (uskumru, tuna, somon), morina balığı karaciğeri yağı, bütün tahıllar, süt ürünlerinde yer alıyor. Çinko et, sakatat, balık ve diğer deniz ürünleri, sardunya, uskumru, fıstık yağında yer alıyor. Koenzim Q10, sakatat, biftek, soya yağı, sardunya, uskumru, fıstık yağında, yerba mate (Yerba çayı) mate çayı, bütün tahıllar, yeşil lifli sebzelerde bulunuyor. Bunların yanına sarı kantoron, biberiye, karabiber, yeşil dere ve zerdeçal da bellek yitimi için yardımcı olarak gösteriliyor.”

UNUTKANLIK KORUNMAK İÇİN…

En minik bir strese maruz kalmanın bile beyindeki kimyasalın değişmesine neden olduğunu, kronik stresin unutkanlığa yol açtığını gösteren Bölükbaşı amnezi ve bunamadan korunmak için uyarı edilmesi gerekenleri şu şekilde ifade etti:

“Dengeli ve ahenkli beslenin. Çocukları tüm paketlenmiş ve özellikle şeker ilave edilmiş tatlı gıdalardan uzaktan tutun. Ahenkli çalışma yapın. İyi uyuyun. Katiyen benzer anda birkaç şey yapmayın. defalarca tek bir işe odaklanın ve tüm dikkatinizi ona verin. İşinizi sevin. Sevmiyorsanız, değiştirin. Çok yoğun bir iş esnasında ‘beyninizin durduğunu’ düşünüyorsanız kısa bir vakit için ara verin. Ajanda kullanın. Gereksiz hiçbir şeyi hafızanızda tutmayın. Derin düşüncelere dalmayın, kafanızdaki korkuları uzaklaştırın. Elektronik ekranlara bakarak geçen süreyi sınırlandırın. Olumsuz insanları etrafınızdan uzaklaştırın. Sizi olumlu yönde etkileyen, yaşama sevinci veren insanlarla görüşün. Ailenizle daha fazla sohbet edin. Yemeğe birlikte oturun. Bir müzik aleti çalın ya da fotoğraf yapın.”

İLİşKİLİ HABERLER Severek Tükettiğimiz Besinlerde Kaç Tane Şeker Var?

Severek Tükettiğimiz Besinlerde Kaç Tane Şeker Var?

Coronavirüs Döneminde Besinlerin Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Coronavirüs Döneminde Besinlerin Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Bu Besinler Daha İyi Uyumanızı Sağlıyor

Bu Besinler Daha İyi Uyumanızı Sağlıyor

Bu Besinler Kan Şekerini Düşürüyor!

Bu Besinler Kan Şekerini Düşürüyor!

İLİşKİLİ GALERİLER Unutkanlığa Karşı Etkili Besinler

Unutkanlığa Aleyhinde Etkin Besinler

Bakteri ve Virüsleri Yok Eden Süper Besinler!

Bakteri ve Virüsleri Yok Eden Süper Besinler!

Uzun Süre Saklanabilen Besinler

Uzun Zaman Saklanabilen Besinler

Bu Besinleri Sakın Yıkamayın!

Bu Besinleri Sakın Yıkamayın!

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.