DOLAR 32,4325
EURO 34,6035
ALTIN 2.382,99
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 17°C
Cts 20°C
Paz 20°C

Behçet Hastalığı İçin Önlem Almak Şart!

21.02.2021
A+
A-

Behçet hastalığının farkındalığını artırmak için Doç. Dr. Emin Özlü, bilgi ve deneyimlerini paylaştı. Özlü, bu hastalığın birçok sistemi ve organı etkileyebilen bir vaskülit (damar iltihabı) olduğunun anlaşıldığını belirtti.  

Behçet hastalığının dünyada özellikle Akdeniz, Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkelerinde daha sık görüldüğüne dikkat çeken Doç. Dr. Özlü, ‘Ülkemizde sıklığı 100 bin erişkinde 20-421 arasında bildirilmiştir. Hastalık hem erkek hem de kadınlarda görülmekte ve en sık 20-40 yaş arasındaki bireyleri etkilemektedir’ ifadelerini kullandı.  

Doç. Dr. Özlü, Behçet hastalığının belirtilerini ise şu şekilde açıkladı: 

‘Ağız ve cinsel bölgede tekrarlayan yaralar, sivilce benzeri deri döküntüleri, bacak bölgesinde fındık-ceviz büyüklüğünde ağrılı, hassas pembe-kırmızı şişlikler, damarlar boyunca hassas kırmızı sertlikler Behçet hastalığının sık görülen deri bulgularıdır. Ayrıca hastalarda eklem, göz, sinir sistemi ve sindirim sistemi tutulumuna bağlı bulgular da görülebilmektedir.’ 

AĞIZ İÇİNDE SIK SIK AFT ÇIKIYORSA DOKTORA BAŞVURULMALI 

Behçet hastalığının nedeninin tam olarak bilinmediğinin altını çizen Doç. Dr. Özlü, bu hastalığın kalıtsal veya bulaşıcı olmadığını da sözlerine ekledi. Behçet hastalığının uzun süreli ve düzenli takip edilmesi gereken sistemik bir hastalık olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Özlü, ‘Hastalığın tedavisinde birçok yerel (gargara, krem vb.) ve sistemik ilaçlar kullanılabilmektedir. İlaç seçiminde ve tedavi süresinde belirleyici olan, tutulan organlar ve tutulumun şiddetidir. Ağız yaraları çok sık görüldüğü için ağız sağlığı ve ağız temizliğine dikkat etmek oldukça önemlidir. Özellikle ağız içinde sık sık aft dediğimiz yaralar çıkan kişilerin Behçet hastalığı araştırılması açısından Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanları tarafından muayene edilmesi oldukça önemlidir’ açıklamalarında bulundu.  

İLİşKİLİ HABERLER Neden Uyurken Ağızdan Salya Akar?

Neden Uyurken Ağızdan Salya Akar?

Ağız ve Diş Sağlığı Psikolojiyi Nasıl Etkiliyor?

Ağız ve Diş Sağlığı Psikolojiyi Nasıl Etkiliyor?

Uzmanlar Mutasyonun Etkisini Görmek İçin 4 Hafta Verdi

Uzmanlar Mutasyonun Etkisini Görmek İçin 4 Hafta Verdi

Kanser Tedavisine 1 Haftada Teşhis

Kanser Tedavisine 1 Haftada Teşhis

İLİşKİLİ GALERİLER Ağız Çalkalama Suyuyla Yapabilecekleriniz Duyunca Çok Şaşıracaksınız

Ağız Çalkalama Suyuyla Yapabilecekleriniz Duyunca Çok Şaşıracaksınız

Ağız Kokusunu Azaltan 10 Etkili Yöntem

Ağız Kokusunu Azaltan 10 Etkili Yöntem

Diş Sarılığı Ve Ağız Kokusu Olanlar, Bu Yöntemle Kurtulacaksınız!

Diş Sarılığı Ve Ağız Kokusu Olanlar, Bu Yöntemle Kurtulacaksınız!

Dişlerinizi Bembeyaz Yapacak İpuçları

Dişlerinizi Bembeyaz Yapacak İpuçları

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.