Bedesten Çarşısı’nda Doğaya Dönüş: El İşiyle Yeniden Hayat Bulan Ceviz Ağaçları
Bedesten Çarşısı’nda doğaya dönüş: el işiyle yeniden hayat bulan ceviz ağaçlarıyla sürdürülebilir güzellik ve geleneksel üretimin etkileyici yolculuğu.
Bedesten Çarşısı atölyelerinde doğada kullanılmaz hale gelen ceviz ağaçları yeniden hayat buluyor. Ustaların el emeğiyle işlenen parçalar, ev ve ofisler için dekoratif ürünlere dönüşüyor. Van’ın Bahçesaray ilçesindeki ömrünü tamamlamış ağaçlar, ahşap yakma ve oyma sanatıyla yeniden hayat kazanıyor. Bu atölyeler, kentte unutulmaya yüz tutmuş zanaatları canlandırmayı amaçlıyor ve üretilen özgün objeler, hem yerli hem de yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Bedesten Çarşısı’ndaki fuai atölyelerde sergilenen ürünler, fabrikasyon üretimden uzaklaşmak isteyen tüketicilerin ilk tercihleri arasında yer alıyor.
Fırınlanmış parçalar, tamamen el işçiliğiyle şekillendirilerek masalar, abajurlar ve dekoratif objeler halinde sunuluyor. Doğaya yeniden kazandırılan bu ürünler, sürdürülebilir üretim anlayışıyla dikkat çekiyor ve doğayla uyumlu tasarımlarıyla öne çıkıyor.
“Son birkaç yılda mobilya ve dekorasyonda eskiye dönüş trendi güçleniyor” diyor Çölgeçen. Fabrikasyon üretime karşı artan talep nedeniyle insanlar elde işlenen ürünlere yöneliyor. Doğada bulunan bir ağaç parçasının tamamen el işçiliğiyle işlenmesi, tasarım sürecine sabır ve zaman katıyor; fakat sonuçlar evlerde, iş yerlerinde, ofislerde ve otellerde çarpıcı bir görünüm sunuyor.
Üretimi gelecek nesillere aktarma amacıyla öğrencilerle zanaatı canlı tutmaya çalıştıklarını belirten Çölgeçen, bu işin sabır ve emek istediğini vurguluyor. “Şimdiki gençler, eskilerin çalışmasındaki sabrı görmüyor; bu yüzden uzun bir süre öğrenmeleri gerekiyor. Ancak Valilik, Milli Eğitim ve Halk Eğitim merkezlerinin desteğiyle daha çok öğrenciye ulaşmayı ve zanaatı yaşatmayı hedefliyoruz.”