DOLAR 32,3719
EURO 34,6959
ALTIN 2.391,33
BIST 10.164,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Bebeklerde Zehirlenme Belirtileri

24.06.2020
A+
A-

 

Neler Zehirli Madde Taşır

Zehirli maddeler reçeteli ya da reçetesiz satılan ilaçlar, temizleyiciler ya da badana gibi konut eşyaları, iç veya dış mekan bitkileri, böcek ilaçları veya haşere öldürücüler, piller ve karbon monoksit dumanı içinde mevcuttur.

Vücuda eşik değerini aşacak miktarda kimyasal bulaşırsa hasar verebilir. Bir Takım kimyasallar çok eksik miktarda zararlı olabilir; fakat diğerleri sadece büyük miktarda alınırsa zararlıdır. Vitaminler ve ilaçlar gibi minik miktarlarda tezgâhtar olabilecek kimyasallar bile, fazla fazla alınırsa, yani fazla dozda zararlı olabilir.

Vücudumuzda çevresel faktörlere tabi ağır metal birikimi zararlı etkilere niçin olabilir. İnsan zehirlenmesinde çoğunlukla görülen ağır metaller kurşun, cıva, arsenik ve kadmiyumdur. Vücutta çinko, demir, bakır, chlomium ve manganez gibi bir takım ağır metallere eksik miktarda ihtiyaç duyulur, oysa daha büyük miktarlarda toksik hale kazanç.

Bazı bitki örtüsü, hayvanlar, böcekler, yılanlar ve deniz canlıları ırk için zehirli zehirler üretir. Bazıları sadece yenildiklerinde zararlı olan zehirli maddeler içerir; diğerleri deriye bir ısırık veya acıyla enjekte ettikleri zehir üretir.

Yiyecek ve su bile potansiyel olarak zehirlenme kaynağı olabilir. Yiyecekler içten bir şekilde kullanılmadığında, saklanmadığında ya da hazırlanmadığında toksin üreten güvenli olmayan bakteriler göre kirlenebilir. İçme suyu kimyasallar, ağır metaller ve / veya virüs, bakteri veya protozoa gibi organizmalarla kirlenebilir.

Bebekler için bazı durumlarda anne sütü zeka zehirlenme yapabilir.

Zehirli bir maddeye maruz kalmanın sonucu hafif semptomlardan (örn. Mide bulantısı, baş ağrısı) şiddetli (örn. Nefes alma zorlukları, organ yetmezliği, vefat) aralarında değişebilir. Sonuçlar doza bağlıdır, yani maddenin ne değin zehirli olduğuna ve zehirin ne kadarının vücuda girdiğine bağlıdır.

Zehirlenme hangi yollarla ortaya çıkar

1. Yutma aracılığıyla ağız aracılığıyla (yutma)

Zehirler sindirim sistemine yutma yoluyla girebilir (içme veya yemek yemek yeme). Birçok zehirlenme bu şekilde gerçekleşir. Bebekler genellikle zehirleri yanlışlıkla yutar. Kimyasallar, temizlik ürünleri, haşere ilaçları ya da çözücüler gibi toksik maddeler; ancak daha sık çocuklukta zehirlenme, bebeğin vitaminleri ve ilaçları bilinçsizce ağzına götürdüğünde ortaya çıkar.

2. Solunum aracılığıyla akciğerlerden (inhalasyon)

Zehirli gazlar, buharlar, toz, dumanlar, duman, ince sprey damlacıkları parçacıkları solunum aracılığıyla solunum sistemine girebilir. Pestisitler, mazot ve benzin (benzin) tehlikeli buharlar çıkarır. Yağ veya gaz ısıtıcıları, ocaklar ve yangınlar, oda iyi bir pak hava kaynağına sahip değilse zehirli bir seviyeye ulaşabilen zehirli dumanlar çıkarır. Araba egzozundan kaynaklanan karbon monoksit, gaz zehirlenmesinin yaygın bir nedenidir, çünkü kokusuz ve antipatik olduğu için hiçbir dikkat vermez.

3. Deri Aracılığıyla (Emilim)

Bazı kimyasallar, haşere ilaçları ve herbisitler deri ile temas ettiğinde epeyce toksik ve zararlı olabilirler. Bir Takım zehirli maddeler vücuda girmeden önce cildi yakar ya da haşlar; diğer zehirler cilt yoluyla emilebilir.

4. Deri Aracılığıyla Enjeksiyon Yoluyla

Zehirler deriden bir şırınga veya iğne ya da bir ısırık ya da sokma yoluyla enjekte edilebilir. Zehirli hayvanlar, örümcekler, yılanlar ve deniz canlıları, ırk için toksik olan ölümcül zehir içerebilir. Kan damarlarına giren zehirler fazla hızlı hareket ederken, cildin altındaki ya da kaslardaki zehirler daha yavaş hareket eder.

Ağır metaller (örn. Kurşun) hariç çoğu zehir epeyce hızlı çalışır. Bebekteki beklenmedik bir şekilde tuhaf semptomlar geliştirirse zehirlenme olasılığına aleyhinde açıkgöz elde etmek gerekir. Semptomlar değişebilir, fakat şunları içerebilir …

Bebeklerde Zehirlenme Belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

• Açıklanamayan bulantı, kusma veya ishal

• Baş, göğüs veya karın ağrısı

• Bulanık görme; bebek anne babayı gözleriyle takip edemez

• Baş dönmesi

• Bilinç bulanıklığı, konfüzyon

• Duyu Yitimi, karıncalanma ya da titreme

• Dudaklarda, ağızda ya da deride yanık ya da döküntü

• Mavimsi dudaklar

• Tuhaf salya

• Olağandışı nefes kokusu

• Öksürme ya da nefes almada güçlük

• Davranıştaki ani değişiklik yani açıklanamayan uyku hali, çabuk sinirlenme ya da zıplama.

• Zayıflık, sersemlik ya da mesane kontrolünün kaybı

• Adale seğirmesi, nöbetler, konvülsiyonlar veya bilinç kaybı -yalnızca fazla durumlarda.

• Bebeğin elini karnına götürüp kaşıyor gibi alışılagelmiş olmayan hareketler yapması

Açılmış ya da dökülmüş bir şişe hap bulunması ya da çocuğun ağzında ya da kıyafetinde değişken lekeler görülmesi bebeklerde zehirlenme belirtileri için yeterli ipucu verir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.