DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C
Per 17°C

Bebeklerde Görülen Eğri Boyun Hastalığı Nedir?

19.09.2021
A+
A-

Boyunda eğriliği oluşturabilecek birçok hastalık bulunmasının yanı sıra tortikollis denilince akla ilk gelen bebeklerde görülen durumdur.

Boyunda eğriliği oluşturabilecek birçok hastalık bulunmasının yanı sıra tortikollis denilince akla ilk gelen bebeklerde görülen durumdur. Belirtiler arasında yakınma, boynun sağ ya da sol tarafında uzanan kaslar üzerinde bir şişlik bulunması, boynun tutulan tarafa doğru eğriliği olması ve aynı taraf yüzün diğer kısma göre kısmen küçük olduğunun fark edilmesidir.

Bazen anneler bebeğinin hep aynı tarafa dönerek yattığını belirtir. Bu duruma tüm doğumların % 0.4’ünde rastlanmaktadır. Doğumdan yaklaşık olarak 2-3 hafta sonra belirmeye başlar. Şişlik 1-3 cm boyutlarda olup hastaların %2-8’inde iki taraflıdır. Bu hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir.

Doğum travmasının anne karnındaki duruş pozisyonuna bağlı olduğu açıklamaları tüm hastalarda geçerli değildir. Etkilenen kasta şişlik, sertleşme ve kas kısalığı ortaya çıkmaktadır.

TEDAVİ YÖNTEMİ NEDİR?

İlk olarak, bu bölgede ameliyatsız tedavi denenir. Bu tedavide boyun egzersizleri, yüzün her iki omuz hizasına kadar döndürülmesi ile yaptırılan pasif egzersizden oluşmaktadır. Bu egzersizler her gün ve yoğun olarak bir fizyoterapist eşliğinde yapılmalıdır.

Egzersizler, eksiksiz yapılması sağlanmalıdır. Hastalar 1 daha sonraları 2 aylık aralarla kontrol edilir. Uygulanan tedaviden sonra hastada tam düzelme sağlanır. Cerrahi tedaviye olağan dışı durumlarda gerek kalır.

Cerrahi tedavi uygun yapılmayan konservatif tedavi sonucunda kısa kas ve ilerleyici yüz asimetrisi gelişen ve bir yaşını geçmiş hastalarda 12-15 aylıkken uygulanır. Hiç tedavi uygulanmamış ve bir yaşın üstünde olan ilk kez doktora başvuran hastalarda cerrahi tedavi daha uygundur.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.