Bebeklerde Çilek Alerjisi
Çilek Alerjisi ve Intoleransı Arasındaki Fark
Bebeklerde Çilek Alerjisi- tıpkı herhangi bir besin alerjisi gibi- bağışıklık sistemiyle ilgili olarak ortaya çıkar. genelde alerjik olunan bir besin sindirim sistemine alındığı durumda ve bir takım durumlarda da alerjik olunan bir madde kokusu veya dokunuşu olduğunda ceset salgıladığı histaminler yardımıyla alerjik olunan maddeye saldırmaya başlar. Çileklere aleyhinde toleranssızlık veya hassasiyet, benzer fiziki semptomlar üretir; ancak öbür bir kaynağı vardır. Çilek alerjileri bağışıklık sistemini içerirken, çilek intoleransı sadece bağışıklık yanıtı olmayan sindirim sistemini içerir.
Bebeklerde Çilek Alerjisi Belirtileri
Çilek alerjisinin belirtileri bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde benzerdir. Çileklere aşırı etkin bağışıklık tepkisi, vücudun işleyebileceğinden daha pozitif histamin salınmasına yol açar. Bebeğin çilekle bağlantı ettiği deride kurdeşen, karıncalanma ağız, dil, dudak, yüz veya boğazın şişmesi gibi belirtiler görülür. Semptomlarda bir sonraki evre sindirim sisteminde oluşur ve bulantı, mide krampı, ishal ve kusma gibi belirtiler üretir. Anafilaksi hayatı tehdit eden alerjik bir reaksiyondur; alerjen nefes alma zorluklarına ve kan basıncında belirgin bir düşüşe neden olduğunda ortaya çıkar.
Çilek Alerjilerinden Kaçınma
Çilek aşina bir alerjen olduğundan, ebeveynler çocuk 6 ila 12 aylık olana değin çocuklarına çilek vermekten kaçınmalıdır. Bazı ticari bebek gıdaları, bileşen listelerinde çilek içerir, çünkü meyveyi yüksek sıcaklıklarda pişirmenin, çileklerdeki belirli bir proteinin alerjik etkisini ortadan kaldırdığına inanılmaktadır. Alerjiler çoğunlukla kalıtımsal olduğundan ve ebeveynden çocuğa geçtiği için, bebeğin ebeveynlerinden ya da kardeşlerinden birinde çilek alerjisi varsa, çileğin beslenme diyetine eklenmesi geciktirilmelidir. Keza huş ağacı poleni de dahil edinmek üzere çilek alerjileri ile ilişkili olan öteki maddelere maruz kalması da önlenmelidir; yaygın olarak, birine alerjisi olan bir bebek de diğerine de alerji görülmektedir.
Tıbbi müdahale
Bebeklerde Çilek Alerjisi tıbbi müdahale gerektirecek durumlar yaratabilir. Bebeğin çileklere karşı alerjik reaksiyonu varsa- cilt tahrişi gibi ufak görünen bir şey bile – doktora müracaat etmek için yeterli bir sebeptir. Alerjiler zamanla kötüleşir; ceset alerjene her maruz kaldığında, bağışıklık tepkisini arttırır ve her maruziyette semptomların şiddeti artar. Hekim, alerjenin varlığının cilt üstünde alerjik reaksiyon üretip üretmediğini görmek için bir cilt testi- bir prick testi veya intradermal cilt testi- yapabilir. Alerjiler için en yaygın kan testi tipi, belirtilmiş bir alerjene karşısında antikorların varlığını arar. Şiddetli vakalar için çocuk doktoru hastayı bir alerji uzmanına yönlendirebilir.