DOLAR 32,4238
EURO 34,5760
ALTIN 2.383,83
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Çar 16°C
Per 18°C
Cum 17°C
Cts 19°C

Aşırı Derecede Terleme Sorunu Hiperhidroz Nedir? Aşırı Terleme Problemi Nasıl Geçer?

07.12.2021
A+
A-

Terleme, vücudunuzun kendini serinletme mekanizmasıdır. Sinir sisteminiz, vücut ısınız yükseldiğinde ter bezlerinizi otomatik olarak tetikler. Özellikle gergin olduğunuzda avuç içlerinizde terleme meydana gelir. Çevre koşulları ve ısı kontrolünden bağımsız olarak aşırı terlemeye ise hiperhidroz denir. Ayrıntılar haberimizde…

Sinir sisteminiz, vücut ısınız yükseldiğinde ter bezlerinizi otomatik olarak tetikler. Özellikle gergin olduğunuzda avuç içlerinizde terleme meydana gelir. En yaygın hiperhidroz şekli, birincil fokal (esansiyel) hiperhidroz olarak adlandırılır. Bu tipte, ter bezlerinizin sinyalini vermekten sorumlu sinirler, fiziksel aktivite veya sıcaklık artışı ile tetiklenmemiş olsalar bile aşırı aktif hale gelir. Stres veya gerginlikle sorun daha da kötüleşir. Bu tip, genellikle avuç içlerinizi, ayak tabanlarınızı ve bazen de yüzünüzü etkiler.

Hiperhidroz aşırı derecede terleme sorunudur ve sıcaklığa veya egzersize bağlı olması gerekmez. O kadar çok terleyebilirsiniz ki ellerinizden damlamaya başlar. Normal günlük aktiviteleri aksatmanın yanı sıra, sosyal kaygı yaratabilir.

Hiperhidroz tedavisi genellikle reçeteli antiperspirantlar ile başlar. Antiperspiranlar işe yaramazsa, farklı ilaçlar ve terapiler denemeniz gerekebilir. Ciddi durumlarda, doktorunuz ter bezlerinizi çıkarmak veya aşırı ter üretiminden sorumlu sinirleri ayırmak için ameliyat önerebilir. Nedeni belirlenebilirse tedavisi mümkündür.

Çoğu insan egzersiz yaparken, sıcak bir ortamdayken ya da stres altındayken terler. Hiperhidroz ile yaşanan aşırı terleme, bu normal terlemenin çok çok üstündedir. Genellikle elleri, ayakları, koltuk altlarını veya yüzü etkileyen hiperhidroz, uyanık olduğunuz saatlerde haftada en az bir kez atağa neden olur ve terleme genellikle vücudun her iki tarafında meydana gelir.

İkincil hiperhidroz, aşırı terleme tıbbi bir duruma bağlı olduğunda ortaya çıkar. Daha az yaygın olan türdür. Vücudunuzun her yerinde terlemeye neden olma olasılığı daha yüksektir. Ağır terlemeye neden olabilecek durumlar şunları içerir:

– Diyabet
– Menopoz sıcak basması
– Tiroid problemleri
– Düşük kan şekeri
– Bazı kanser türleri
– Kalp krizi
– Sinir sistemi bozuklukları
– Enfeksiyonlar
– Opioid yoksunluğu gibi bazı ilaçlar da ağır terlemeye yol açabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.