DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Bebeğinizin beyin gelişimi sizin elinizde

29.11.2017
A+
A-

İnsan zekasını büyük oranda belirleyen genetik mirastır. Ancak bunun dışında bebeğinizin beyin gelişimini etkileyen çok sayıda dış etmen vardır.

Gebe kalmayı planlayan anne adayı, gebelikten en az 1 ay önce 0,4 mg/gün folik asit desteği almalı ve bu desteği gebeliğin ilk 3 ayı boyunca devam ettirmelidir. Bebeğin merkezi sinir sistemi gelişmesi için, özellikle gebeliğin ilk haftalarından itibaren folik asit alınması çok önemlidir.

Sağlıklı beyin gelişimi için genetik mirastan sonra en büyük etken annenin beslenme alışkanlığıdır. Annenin her besin grubundan yeterince alması, dengeli ve sağlıklı beslenmesi zeki bir bebek için olmazsa olmaz kurallardandır. Haftada 2 – 3 defa balık yemek bebeğin dil ve motor becerilerini geliştirir. Ara öğünlerinizde sağlıklı atıştırmalıkları; hurma, gün kurusu kayısı, incir, erik gibi kuru meyveleri, çiğ badem, fındık, fıstık, ceviz gibi kuruyemişleri aşırıya kaçmadan tüketilebilirsiniz.

Beslenme kadar önemli olan bir diğer faktör ise annenin gebeliğinde yaptığı egzersizlerdir. Egzersizle bebeğe giden oksijen miktarı artar, bu da bebeğinizin daha sağlıklı ve zeki olmasını sağlar. Bu nedenle gebeliğinizde düzenli egzersiz yapın.

Bebeğinizin beyin gelişimi sizin elinizde

Gebeliğinizde mutlaka tiroid testlerinize ve B vitamini düzeyinize baktırın, eksiklik varsa gerekli tedaviyi alın.

Gebeliğinizin 12. haftasından itibaren D vitamini takviyesi, 16. haftasından itibaren de demir takviyesi alın.

İyot eksikliği zeka geriliğine neden olabilir, bu nedenle iyotlu tuz kullanın.

Sigara ve alkol kullanmayın, kafeinli içecekleri günde 3 fincandan fazla tüketmeyin.

Gebelik döneminde bebeğinize klasik müzik ya da size huzur veren müzikler dinletin.

Bebeğinizle sevgi dolu konuşun, ona şarkılar söyleyin, ona sevginizi hissettirin.

İlk 6 ay bebeğinize sadece anne sütü verin.  

Siz mutlu olduğunuzda salgılanan mutluluk hormonları bebeğinizin mutlu olmasını, daha zeki ve akıllı olmasını sağlar, bu nedenle gebeliğinizde olabildiğinizce pozitif düşünüp mutlu olmaya çalışın.

Bebeğinizin beyin gelişimi sizin elinizde

arpanetmedya.com’a katkıları için teşekkürler.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.