DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Bayraktar AKINCI TİHA’nın Başarıları ve İhracat Süreci

Bayraktar AKINCI TİHA’nın başarıları ve ihracat sürecini keşfedin. Türkiye’nin savunma sanayisindeki bu yenilikçi drone’un uluslararası alandaki etkisi ve kazanımları hakkında detaylı bilgi edinin.

19.03.2025
A+
A-

Bayraktar AKINCI TİHA’nın Başarıları

Bayraktar AKINCI TİHA'nın Başarıları

Baykar tarafından yapılan açıklamalara göre, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) öncülüğünde geliştirilen AKINCI Projesi kapsamında, Baykar’ın milli ve özgün olarak tasarladığı Bayraktar AKINCI TİHA, 100 bin uçuş saatini başarıyla tamamlayarak Türk havacılık tarihinde önemli bir dönüm noktasına ulaştı. Baykar, bu kapsamda 11 ülke ile ihracat sözleşmeleri imzaladı ve Bayraktar AKINCI, dünya genelinde birçok bölgede etkin bir şekilde görev almaya devam ediyor.

Bayraktar AKINCI TİHA, 19 Mayıs 2024 tarihinde İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki heyetin bulunduğu helikopterin düşmesinin ardından gerçekleştirilen arama-kurtarma operasyonunda kritik bir rol üstlendi. Türkiye’den havalanarak kısa sürede kaza alanına ulaşan Bayraktar AKINCI, yoğun sis, sert rüzgar ve dağlık arazi koşullarına rağmen görevini kesintisiz sürdürerek, enkazı tespit etmek amacıyla 300 feet alçak irtifaya kadar indi. Gece görüş kabiliyeti ve gelişmiş sensörleri sayesinde, helikopter enkazının yerini belirleyerek İran makamlarına koordinatları iletti. Bu kritik operasyon, dünya genelinde yüzbinlerce kişi tarafından anlık olarak canlı takip edildi ve büyük yankı uyandırdı.

Havacılık Tarihine İmza

Havacılık Tarihine İmza

Milli TİHA, havacılık tarihindeki ilk uçuşları başarıyla gerçekleştirdi. Bayraktar AKINCI ve Bayraktar KIZILELMA’nın, 24 Nisan 2023’te Çorlu’da yapılan testte gerçekleştirdiği yakın kol uçuşu, dünya havacılık tarihinde bir ilki temsil etti. Ayrıca, TEKNOFEST 2023’te, İstanbul semalarında AKINCI TİHA ile insansız savaş uçağı KIZILELMA’nın aynı uçuşu birçok kez halka açık olarak gerçekleştirmesi, önemli bir başarıydı.

2022 yılında, TEKNOFEST Azerbaycan’da, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar’ın da pilot koltuğunda bulunduğu MIG-29 savaş jetine kol uçuşu gerçekleştiren Bayraktar AKINCI, SOLOTÜRK, Hürkuş ve Türk Yıldızları akrobasi timleri ile de kol uçuşları yaptı. Geçen yıl 22 Mayıs’ta, Çorlu’dan Keşan’a intikal uçuşu gerçekleştiren Bayraktar TB3 ile Bayraktar AKINCI’nın kol uçuşu gerçekleştirmesi de dikkat çekti. Bayraktar AKINCI TİHA, KKTC’nin 50. yıl kutlamaları çerçevesinde tarihi bir uçuş gerçekleştirerek, Tekirdağ’daki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nden havalanarak 1022 kilometre mesafe katedip Geçitkale Havalimanı’na başarıyla indi.

Bayraktar AKINCI TİHA'nın Başarıları ve İhracat Süreci

İrtifa Rekoru Sahibi

İrtifa Rekoru Sahibi

Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girdiği 29 Ağustos 2021 tarihinden bu yana operasyonel olarak başarıyla görev yapan Bayraktar AKINCI TİHA, milli havacılık tarihinin irtifa rekorunu elinde bulunduruyor. 21 Haziran 2022’de, SSB ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı heyetleri huzurunda gerçekleştirilen dayanım, yüksek irtifa ve yüksek hız testleri kapsamında, 45 bin 118 feet (13.716 metre) irtifaya yükselerek rekor kırdı. Bayraktar AKINCI TİHA, 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin hemen ardından zorlu hava şartlarında uçarak arama-kurtarma, koordinasyon, güvenlik ve hasar tespit çalışmalarında görev aldı. Depremin hemen ardından uçan tek hava aracı olan milli TİHA AKINCI’lardan 9’u, deprem sonrası yürütülen faaliyetlerde sürekli uçuşlar gerçekleştirerek etkin bir şekilde görev yaptı.

Milli Mühimmatlarla Etkili Operasyonlar

Milli Mühimmatlarla Etkili Operasyonlar

Bayraktar AKINCI TİHA’nın milli olarak üretilen mühimmatların entegrasyon süreci başarıyla devam ediyor. Bugüne kadar, milli TİHA’nın geliştirme faaliyetleri kapsamında çeşitli mühimmatlar test edildi; bunlar arasında MAM-L, MAM-L TV, MAM-T, MAM-T IIR/TV, MAM-C, TOLUN, TOLUN IIR, Teber-81, Teber-82, LAÇİN 82 LGK-81, LGK-82, HGK-82, Gökçe Güdüm Kiti, Gözde Güdüm Kiti, KGK-82-SİHA, İHA-230 Süpersonik Füze, TV Arayıcı ve Lazer Arayıcı Başlıklı İHA-122 Süpersonik Füze ve Çakır Seyir Füzesi bulunuyor. Bayraktar AKINCI, atış testleri sırasında milli mühimmatlarla hedefini tam isabetle vurarak etkin taarruz gücünü artırdı.

24 Şubat’ta gerçekleştirilen test faaliyetinde Bayraktar AKINCI C, 1 saatten fazla havada kalarak aerodinamik parametre adımlarını başarıyla test etti. Bayraktar AKINCI C, toplamda 1700 HP gücüne sahip olup, sınıfının en etkili ve yetenekli muharip platformu olmayı hedefliyor. İlk uçuşunu 6 Aralık 2019’da gerçekleştiren Bayraktar AKINCI TİHA, 29 Ağustos 2021’de envantere girdi. Yakın dönemde 2X450 HP gücündeki Bayraktar AKINCI A ve 2X750 HP gücündeki Bayraktar AKINCI B, Türk güvenlik güçlerinin yanı sıra başta Azerbaycan olmak üzere dost ve müttefik ülkelerin envanterine katılmaya başladı.

En Büyük Havacılık İhracatı

En Büyük Havacılık İhracatı

18 Temmuz 2023’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın huzurunda, Baykar ile Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı arasında işbirliği anlaşması imzalandı. Bu anlaşmayı Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ve Suudi Arabistan Savunma Bakan Yardımcısı Halid bin Hüseyin El Bayari imzaladı. Bu kapsamda, Bayraktar AKINCI TİHA’lar, Suudi Arabistan Krallığı Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girmekte. Böylece Türkiye’nin tek seferde gerçekleştirdiği en büyük havacılık ihracatı gerçekleşmiş oldu.

Ayrıca, 12 Şubat’ta Endonezya ile “Bayraktar TB3 ve Bayraktar AKINCI İhracatına Yönelik Ortak Üretim Anlaşması” imzalandı. 45 bin 118 feet ile milli havacılık irtifa rekoruna sahip olan Bayraktar AKINCI, 2022’de TEKNOFEST Azerbaycan’a katılmak üzere 3 ülkeyi uçarak geçerek Bakü’ye ulaşmıştı. Bu uçuş için Tekirdağ Çorlu’dan havalanan TİHA, Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan’ı bir uçtan bir uca katetti. TİHA, ayrıca 2022 yılında Efes Tatbikatı kapsamında Batman’dan kalkarak İzmir’deki hedefleri başarıyla vurdu.

Baykar, tüm projelerini öz kaynakları ile yürüterek, 2003’teki İHA AR-GE sürecinin başlangıcından itibaren tüm gelirlerinin yüzde 83’ünü ihracattan elde etti. 2023 yılında 1.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Baykar, Türkiye’deki tüm sektörlerde en fazla ihracat yapan ilk 10 firma arasında yer aldı. Dünya insansız hava aracı ihracat pazarının lideri olan Baykar, 2024 yılında da küresel başarılarını sürdürdü ve gelirlerinin yüzde 90’ını ihracattan elde ederek 1.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Baykar, 2021, 2022 ve 2023 yıllarında Türkiye İhracatçılar Meclisi ve SSB verilerine göre savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri oldu. 2023’te sektör ihracatının üçte birini tek başına gerçekleştiren Baykar, 2024’te de savunma ve havacılık sektörünün toplam ihracatının dörtte birini tek başına gerçekleştirerek, Türkiye’yi küresel SİHA ihracat pazarında lider konuma taşıdı. Dünyanın en büyük insansız hava aracı şirketi olan Baykar, Bayraktar TB2 SİHA için 34 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise şimdiye kadar 11 ülkeyle ihracat anlaşması imzaladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.