DOLAR 35,4048
EURO 36,4693
ALTIN 3.041,30
BIST 10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Cts 10°C
Paz 5°C
Pts 6°C
Sal 8°C

Batarya teknolojisinde umut veren gelişme!

21.09.2019
A+
A-

 

Bilim insanları benzer şekilde haberler yapılmasını sağlıyor ancak henüz somut bir gelişme ne yazık ki yok. Purdue Üniversitesi araştırma ekibi üyesi Kayla Wiles bu konuda açıklamalarda bulundu. Antimon adı verilen ve sembolü Sb olan elementi kullandıklarını belirten araştırmacı nanochain adında bir teknoloji geliştirdiklerini ifade etti. Atom numarası 51 olan Antimon elementi elektrot tasarımı için uygun hale getirilebiliyor. Günümüzde Lityum İyon piller kullanılıyor fakat pil ömrü istenilen hedeflere ne yazık ki ulaşamıyor.

Araştırmacılar Grafit ve Lityum İyon piller ile yeni geliştirilen Antimon nanochain pilleri karşılaştırdı. Aynı kapasiteye sahip nanochain pillerin 30 dakikada doldurulabildiğini ve 100 sarj/deşarj döngüsünde de pil sağlığının diğerlerine göre daha az hasar gördüğünü açıklayan araştırmacılar bu konuda çalışmalarına devam edeceklerini belirtti. Bazı ticari amaç ile kullanılan bataryalarda Antimon tarzı teknolojiler bulunmakta ancak güvenlik konusunda Lityum İyon piller gibi şişerek patlama riski oluşturuyor. Yeni yapılan araştırmalarda bu konuya da çözüm üretileceklerini belirten araştırma ekibi daha sağlıklı piller oluşturacaklarını belirtti.

Prudue Üniversitesi Kimya bölümünde görev alan Prof. Dr. Vilas Pol yeni geliştirdikleri piller için denedikleri 100 döngülük testin başarı ile sonuçlandığını söyledi ve benzer şekilde daha fazla döngüye sokulsa dahi aynı sonuçları elde edebileceklerinin altını çizdi. Teorik olarak çalışmaların olumlu sonuçlanması ileride yeni bir pil teknolojisinin doğmasını sağlayabilir. 100 döngülük batarya testini başarı ile geçmiş olan yeni teknoloji ileride oluşabilecek sorunların tespit edilebilmesi için daha fazla testten geçecek. Son kullanıcı açısından bakılırsa bataryalar birkaç ay içerisinde şarj döngüsü 100’ü geçiyor. Eğer teknoloji yüksek şarj döngülerine dayanıklı ise ortalama 2 yılda bir değiştirilen bataryalar yerini daha uzun ömürlü ve hızlı şarj olan Antimon bataryalara bırakacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.