DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Başkan yardımcısı makam aracıyla 1 yılda 57 bin kilometre yol gitmiş

05.10.2020
A+
A-

Sözcü Gazetesi’nden Ali Ekber Ertürk ve Deniz Ayhan’ın haberine göre Sayıştay’ın 2019 yılı raporlarına kurumlardaki makam araçlarının kullanımlarına ilişkin usulsüzlükler de yansıdı. Özelleştirme İdaresi Başkan yardımcısının, resmi görev yazısı olmadan 2019 yılında makam aracı ile tam 57 bin kilometre yol yaptığı ortaya çıktı.

Sayıştay, kiralık aracın, “Olağan düzeyi aşan” bir şekilde kullanıldığını saptadı. Başkan yardımcısının yaptığı 57 bin kilometre, Edirne-Hakkari arasındaki 2 bin kilometrelik yolu, 28 kez kat etme anlamı taşıyor.

KAÇ ARAÇ KİRALANDI?

Sayıştay raporlarına göre Merkez Bankası Başkanı’na 3, başkan yardımcılarına ise 2’şer lüks araç tahsis edildi. Özelleştirme İdaresi’nde ise 7 adet aracının 6’sı için taşıt görev formu düzenlenmedi. 6 adet aracın 2’sini başkan, 1’ini başkan yardımcısı, 1’ini özel kalem müdürü, 1’ini de hukuk müşaviri kullandı.

Sayıştay “Kiralanan araçlar, yalnızca resmi hizmetlerde ve ulaştırma amirliğince resmi taşıt görev formları düzenlenerek kullanılmalıdır” dedi. Merkez Bankası’na, 4 adet Audi-A6, 31 adet de Audi-A4 olmak üzere yabancı menşeli 35 araç 36 ay süre ile kiralandı.

YASALAR ÇİĞNENEREK LÜKS ARAÇ KİRALANIYOR

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda ‘lüks araç saltanatı’ yaşanıyor. Sayıştay bu kuruma yönelik raporunda, 129 aracın yarısının ‘yabancı’ olduğu, ‘yerli olma kriterlerine uyulmadığı’ ve ‘ekonomik olmadığı’ belirlendi.

Raporda “Taşıt Kanunu’na göre, kurumların temin edecekleri taşıtlarda gözetilen en önemli özellik ‘ekonomik olma’ özelliğidir. İdarenin taşıt ediniminde, getirilen sınırlamalara uymadığı görülmüştür. 128 aracın yaklaşık yarısının Bakanlar Kurulu kararında belirtilen menşei, silindir hacmi ve yerli muhteva oranı kriterlerine uygun olmadığı tespit edilmiştir” denildi.

YORUMLAR

Δ

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.