DOLAR 32,2459
EURO 34,7981
ALTIN 2.436,94
BIST 10.268,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 21°C
Paz 17°C
Pts 18°C

Başarılı bir YouTuber olmanın yolları

03.12.2018
A+
A-

Bu soruya verebileceğimiz en doğru cevap şudur;

Üretim yapan, yaptığı üretimi insanlara sunan ve bundan keyif alan insan. Yani özgün içerik üreten ve bunu dünya ile paylaşan kişidir YouTuber.

YouTuber olmaya karar vermek, bu yolda ilerlemek için neler yapmalı? Nelere ihtiyaç vardır? Aslında işin teknik tarafına odaklanmaktan ziyade, işin farklı bir boyutuna dikkat çekmek istiyorum. Bir Youtuber’ın teknik bilgiden daha fazlasına ihtiyacı vardır. Kendinde bulunan özellikleri öne çıkarmakla başlar, YouTuber olma süreci.

Bir YouTuber olmak için sizde bulunan birkaç özelliğinizi bu iş için kullanmanız gerekiyor;

● Medeni Cesaret

● Özgünlük

● Yaratıcılık

● Disiplin

● Eğlence

● Araştırmacılık

Bunların hepsi aslında her insanda olan, ama ortaya çıkarmaktan çekindiği özelliklerdir. Bunun yanı sıra YouTuber’lığa bir iş gibi bakmalısınız. Bir iş psikolojisi ile hareket etmeli ve profesyonel bir bakış açısına sahip olunmalısınız.

Hangi alanın YouTuber’ı olacaksın?

Şu yazdıklarımızdan sonra hala YouTuber olmaya kararlı iseniz, şimdi bir başka aşamaya geçebiliriz. O’da şu;

‘’Hangi alanda YouTuber olacak, insanlara neler vereceksiniz? ‘’

Sonuçta YouTube üzerinde size benzeyen, sizden daha yetenekli olan milyonlarca kullanıcı bulunmakta. İnsanlar sizi neden takip etmeli? Öncelikle bunun kararını vermek için, birkaç soruyu kendinize sormalısınız;

Benim hangi konuda yeteneğim var? Neler üretebilirim?

Bu iki soruya cevap verirken, kendinizi dinlemelisiniz. Çok iyi bir yazar olabilirsiniz, çok iyi yemekte yapabilirsiniz. İnsanları güldürebilecek yeteneğe sahip de olabilirsiniz. Bu tamamen sizin kendinizi keşfetmenize bağlı.

Diğer taraftan da üretim süreci sancılı bir süreçtir. Fikirler aklınızın içinde dolanıp dururken, en doğru olanı seçmek her zaman zordur. Bunun içinde bir tavsiyemiz olacak;

Başlamak bir işi başarmanın yarısıdır. Bir adım atarsanız, gerisi mutlaka gelecektir. İnsanların sizi takip etmesi için, doğal olmaya da fazlasıyla özen göstermelisiniz.

YouTube özgün üretimlere fazlasıyla şans veriyor. Tekrarlanan şeyleri de pek sevdiği söylenemez. Bunun nedeni YouTube’un herkese bir şans isteği vermesi gibi görünebilir. Çünkü YouTube bir derya deniz ve öyle kalmak zorunda. O yüzden hem kullanıcılara, hem de içerik üreticilerine fazlasıyla ihtiyaç duyar.

YouTube’da ilgi çekici olmak için, birkaç adımı takip etmek gerekir. Bu adımları şöyle sıralayabiliriz;

● Gündemi takip edin.

● Teknoloji ile barışık olun.

● Kendinizi izleyici yerine koyup düşünün.

● Sabırlı olun.

● “Daha iyi ne yapabilirim, daha farklı ne yapabilirim?”gibi sorulara kendi cevaplarınızı verin.

● Üretmenin karşıtı olan tembellikten uzak durun.

● Aynı alanda yayın yapan insanları takip edin.

● Taklitçi ve tekrarlamacı olmaktan uzak durun.

● Kendinize güvenin.

Her ürettiğiniz içerik, beklediğiniz kadar ilgi çekmeyebilir. Lakin hazırlayacağınız her içerik, sizi takip edecek yeni kullanıcılar kazandıracaktır.

Çok iyi bir YouTuber olduğunuzda, insanlar sizi takip etmeye devam ettikçe popülarite elbette gelecektir. Popülerlik geldikçe, yeni fırsatlarda gelecektir.

‘’Para kazanmak sanattır, çalışmak sanattır ama iyi iş yapmak, en iyi sanattır.‘’ demişti Andy Warhol.

Bu işin sonunda elbette ki para kazanmak var. Çünkü içerik üretmek zor bir iştir. Disiplin ve zaman gerektirir. Bazen bütün hayatınız sadece içerik üretmek olur. Elbette ki hayatınızı devam ettirmek için paraya ihtiyacınız var.

Belli bir kitleye sahip olduktan sonra, birçok işbirliği teklifleri de beraberinde gelecektir. Bu artık alanınızda adı geçen bir insan olduğunuz anlamına da gelmekte. Bugün sosyal medya ve YouTube üzerinden birçok fenomen para kazanmakta. Bunlardan biri elbette ki siz olabilirsiniz.

Fikirlerine çok güvendiğim ve alanında ki en uzman isimlerin başında gelen WediaCorp’un kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı olan Funda Şen, YouTuber olmaya dair fikirlerini şöyle aktardı;

“Bugün YouTube dijital ve reel dünyanın merkezi desek yanılmayız. Dünya üzerinde ki milyonlarca insanın gününün büyük bir bölümü burada geçmekte. YouTube böyle büyüdükçe, YouTuber’lara daha fazla iş düşüyor. YouTuber olmak sosyal medya da trendi belirlemek, yeni içerikleri üretmek ve bunları insanlara sunmak demektir. Bu da ciddi bir iş yükü ve üretim sürecidir aslında. Bugün dünya trendlerini belirleyen YouTuber var. YouTuber olmak isteyenlere de şöyle tavsiyelerim olacak;

● Kararlı olun.

● Aklınızdaki her projeyi bir kenara not edin.

● Yeniliklere açık olun.

● İçeriklerinizi üçüncü kişilerin paylaşımlarından koruyacak iş birliklerine gidin.

● Özgün içerikler üretip, özgün içerik üretmek konusunda ısrarcı olun.

● Taklit eden değil, taklit edilen olun.

● İnsanların neler istediğine önem verin.

● Videolarınızın altına gelen yorumları önemseyin.”

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.