DOLAR 32,2020
EURO 35,0069
ALTIN 2.504,53
BIST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Az Bulutlu
İstanbul
21°C
Az Bulutlu
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C
Per 22°C

Deep Web’de Sahte Koronavirüs Testi ve Aşısı Satılmaya Başladı

27.03.2021
A+
A-

Check Point isimli uluslararası siber güvenlik firması Deep Web üzerinden yaptığı bir araştırmayla, COVID-19 pandemi sürecinin nasıl sömürüldüğünü gözler önüne serdi. Aşı ilanlarının Ocak ayından bu yana 3 kat arttığını belirten Check Point, durumun fırsatçılar için ne aşamada olduğunu gösteriyor.

Aynı zamanda sahte koronavirüs testi sonuçlarına da büyük rağbet gösteriliyor. Yurtdışı seyahatlerde zorunlu tutulan koronavirüs PCR test sonuçları için sahte raporlar üretenler bunun yanında bir de sahte aşı sertifikaları satıyor. Hatta bu konuda kampanya yapmış durumdalar. Negatif PCR testlerinde “2 alana 3’sü hediye” kampanyası yapılıyor. Sahte aşı sertifikalarının ortalama fiyatları 150 dolara satılıyor. Bununla beraber satışa “aşılar da” çıkmış durumda.

AstraZeneca, Sputnik, Sinopharm ve Johnson & Johnson (Janssen) aşıları Deep Web’e düştü

Astra Zeneca Aşısı

Dünya çapında aşı üretimi konusunda ciddi sorunlar yaşanırken, nasıl saklandığı belli olmayan ve gerçek olup olmadığı bilinmeyen aşılar piyasaya sürüldü. 500’le 750 dolar arasında değişkenlik gösteren aşılara ilgi büyük. Özellikle Rusça sayfalardan satılan aşıların sahte mi yoksa gerçek mi olduğu bilinmiyor.

Oxford AstraZeneca aşısı 500 dolar, Sputnik ve Janssen 600 dolar, Sinopharm ise 750 dolar fiyatla satılıyor. Gece teslimatı ya da acil teslimatlar için satıcılar “not bırakılmasını” istiyorlar. Check Point uzmanlarından Oded Vanunu bir hackerdan 750 dolara Sinopharm aşısı aldığını ancak henüz ulaşmadığını belirtiyor. Gelen aşının teste gönderileceği ve gerçek olup olmadığının tespit edileceği bilgisi paylaşıldı. Bununla beraber “çalınan” aşıların hangi şartlarda dağıtıldığı da biraz daha netlik kazandı. Elbette yine de bunların “çalınan” aşılar olup olmadığı konusu şu an için kesin değil. Satıcıların daha çok ABD, İngiltere, İspanya, Almanya, Fransa ve Rusya’dan olduğu tespit edilmiş durumda. Sputnik AB ve ABD’de tercih edil-e-meyen bir aşı olmasıyla beraber Rusya’nın karaborsaya bilerek sokmuş olabileceği ihtimalleri de göz önünde bulunduruluyor.

Sizler bu konuda ne düşünüyorsunuz? Lütfen yorumlarda belirtin.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.