DOLAR 32,3790
EURO 34,7103
ALTIN 2.399,03
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Baş Dönmesini Hafife Almayın!

23.06.2020
A+
A-

Dr. Necmiye Şebnem Özgülle, baş dönmesinin hafife alınmaması gereken bir şart olduğunu belirterek, altında yatan nedenlere ilişkin manâlı açıklamalarda bulundu. Dr. Özgülle, ”Her baş dönmesi günahsız değildir. Beyin damarlarında oluşabilecek darlıklar, tıkanıklıklar da baş dönmesine neden olabilir. Hatta kalıcı felce kadar götürebilir. Erken tanı amaçlı Doppler tetkikleri bu tür hastalara önerilir” ifadelerini kullandı.

“VERTİGONUN ÇEŞİTLİ NEDENLERİ VAR”

Virüslerin baş dönmesine niçin olabileceğini belirten Dr. Özgülle, “Virüslerin ve bakterilerin yol açtığı kulak yolu enfeksiyonları da baş dönmesine neden olabilir. Vertigonun en sık rastlanan nedeni iç kulaktaki denge sinyalini algılayan kristallerinin yerinden oynamasıdır. Bu nesil denge problemleri ile ortaya çıkan periferik vertigolarda Kulak Burun Boğaz uzmanlarına danışılması gereklidir. Sıklıkları daha eksik olmakla birlikte diş sıkma ve çene eklemi sorunlarından kaynaklanan baş dönmeleriyle de karşılaşılır” dedi.

Dahiliyenin uzmanlık alanına giren baş dönmelerinin olabileceğinin altını çizen Dr. Özgülle, ”Diyabetik hastalarda baş dönmesini beyin hücrelerinin şeker kullanımının bozulmasına ve hipoglisemiye bağlı olabileceği gibi dağıtılmış metabolik hastalıklara, karaciğer hastalıklarına ve tiroit problemlerine de tabi olabilir. Hamileliğe yan baş dönmeleri de olabilir” ifadelerini kullandı.

“NEDENİ BITKI ÖRTÜSÜ OLABİLİR”

Dr. Özgülle, nörolojinin uzmanlık alanına giren nedenlere değinerek şu açıklamalarda bulundu:

“Beyin ve beyincik kaynaklı, iyi ve fena huylu tümörler, köşe tümörleri baş dönmesine, dengesizliğe sebep olabilir. Bu nesil hastalarda kontrastlı kesitsel MR tetkikleri önerilir.MS ve miyelinizasyonu bozan hastalıklar için de kontrastlı MR tetkikleri önerilir. Daha önce geçirilmiş kafa travmalarıda bazen baş dönmesi sebebi olabilir. Kemik yapısının görüntülenebilmesi için bu nesil hastalara BT tetkikleri önerilebilir.”

“DAMAR KAYNAKLI BAŞ DÖNMELERİNDE DOPPLER TETKİK ÖNERİLİR”

Dr. Özgülle sözlerine şu şekilde devam etti:

“Ara Sıra vertebral arterlerde, damar sertliğinde bütün tıkanma ve daralmanın yol açtığı akış azalması olabilir. Bazen de bu arterlerde ters akımlar görülebilir. Bu nesil baş dönmeleri de nörolojinin uzmanlık alanına girer. Bu cins hastalara anjiyografi önerilmeden önce mutlaka doppler tetkiki yapılmalıdır. Renkli olarak yapılan doppler incelemesinde damarların içyapısı hastanın canı acımadan kolaylıkla görülebilir.

Vasküler baş dönmeleri baş pozisyonun değişmesiyle, beyin kan akımında azalma ve denge bozukluğu ile ortaya çıkar. Merkezi asap sisteminin ön kısmının kanlanmasına anteriorsirkülasyon arkadaki kısmının kanlanmasına posterior sirkülasyon denir. Arkus aortadan çıkan damarlar ve emrindeki dalları ile kanlanma sağlanır. Bunlarda oluşabilecek olası darlıklar ve tıkanıklıklar hayatı siklet taşır. Hatta daimi felçlere deha neden olabilir. Erken tanı amaçlı yapılacak doppler tetkikleri bu nesil hastalar için önleyici tedbirler arasındadır.”

İLİşKİLİ HABERLER Her Baş Dönmesi Vertigo mudur? Vertigo Belirtileri Nelerdir?

Her Baş Dönmesi Vertigo mudur? Vertigo Belirtileri Nelerdir?

Baş Dönmesi Tehlikeli midir? Baş Dönmesi Nedenleri Nelerdir?

Baş Dönmesi Güvenli Olmayan midir? Baş Dönmesi Nedenleri Nelerdir?

Baş Dönmesi Önemli Hastalıkların Belirtisi Olabilir

Baş Dönmesi Kayda Değer Hastalıkların Belirtisi Olabilir

Psikolojik Faktörler Baş Dönmesinin En Önemli Nedeni

Psikolojik Faktörler Baş Dönmesinin En Önemli Nedeni

İLİşKİLİ GALERİLER Korkuyu Damarlarınızda Hissetmenize Neden Olan Otelden 15 Sıra Dışı Fotoğraf

Korkuyu Damarlarınızda Hissetmenize Niçin Olan Otelden 15 Sıra Dışı Fotoğraf

Kan Damarlarını Daraltan Besinler

Kan Damarlarını Daraltan Besinler

Atardamarları Korumak İçin Tüketmemeniz Gereken 8 Besin Maddesi!

Atardamarları Korumak İçin Tüketmemeniz Gereken 8 Gıda Maddesi!

Bu Besinler Damar Tıkanıklığının Önüne Geçiyor

Bu Besinler Damar Tıkanıklığının Önüne Geçiyor

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.