DOLAR 32,1767
EURO 34,9655
ALTIN 2.506,33
BIST 10.895,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Açık
İstanbul
24°C
Açık
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 23°C
Cts 23°C

Baş Ağrısı Nasıl Geçer?

30.07.2020
A+
A-

Baş ağrısının birçok farklı türü ve sebebi bulunmaktadır. Ağrının tedavisinin belirlenebilmesi için türünün ve sebeplerinin tespit edilmesi önemlidir. Baş ağrısı nasıl geçer? Bu soruya cevap verebilmek için öncelikle baş ağrısı türlerine bakalım.

Migren

Auralı ve aurasız olmak üzere ikiye ayrılan migren nörolojik bir sorundur. Aurasız migren ile daha sık karşılaşılır. Aurasız migrende ağrılar başın tek tarafında ve zonklama şeklinde kendisini gösterir. Migren atakları fiziksel aktiviteler sonucunda şiddetlenebilir. Migren atağı geçiren kişi baş ağrısının yanında ışığa ve sese karşı hassaslaşma hisseder. Migren şiddetine ve tipine göre kusma, mide bulantısı, baş dönmesi, bulanık görme, konuşma zorluğu gibi belirtiler ile birlikte seyredebilir. Isı değişiklikleri, nem ve basınç değişiklikleri, fazla yükseklik, hava kirliliği gibi dış etkenler migren ataklarının ortaya çıkmasına sebep olur. Hatta çikolata ve kuru yemiş gibi bazı yiyeceklerin de migren ataklarına sebep olabildiği görülmektedir. Auralı migrende ise çoğunlukla baş ağrısı başlamadan önce hastanın görüşünde parlak ışıklar ve çizgiler ortaya çıkar.

Gerilim Tipi Baş Ağrısı

Gerilim tipi baş ağrısı migrenin aksine çoğunlukla tüm başta hissedilir. Genellikle ağrı başın arkasından başlayıp öne doğru yayılır. Başta sıkışma ve basınç gibi rahatsızlıklar hissedilir.

Küme Baş Ağrısı

Küme tipi baş ağrısı çok şiddetli ağrılara sebebiyet vermektedir. Genellikle başa bir bıçak saplanması şeklinde nitelendirilir. Çoğunlukla başın tek tarafında görülür. Ağrının hissedildiği tarafta göz ve şakaklarda da ağrı olabilir. Gözlerde sulanma, mide bulantısı, terleme gibi belirtiler ile birlikte seyredebilir.

Baş Ağrısı Nasıl Geçer?

Baş ağrısı nasıl geçer: Buna cevap verebilmemiz için öncelikle ağrının türünün uzman bir hekim eşliğinde tespit edilmesi gerekecektir. Hekim tarafından ihtiyaç duyulması durumunda radyolojik görüntüleme teknikleri de kullanılabilir.

Baş ağrısı nasıl geçer: Ağrının türüne göre farklı tedaviler uygulanabilir. Migren hastalarında çoğunlukla akupunktur yardımcı bir tedavi olarak tercih edilmektedir. Son yıllarda baş ağrılarında botoks tedavisi de yaygınlaşmıştır.

Baş ağrısı için evde alacağınız küçük önlemler de etkili olacaktır. Öncelikle başınızın hangi saatlerde ve hangi aktivitelerden sonra ağrıdığını tespit etmelisiniz. Tespit ettikten sonra bu aktiviteleri azaltmalısınız.

Alkol ve sigara tüketimi baş ağrısını tetikleyici etki gösterir. Bu yüzden sıklıkla baş ağrısı problemi yaşıyorsanız bu maddelerden uzak durmalısınız.

Baş ağrılarınızın azalması için uyku düzeninize ve uyku kalitenize dikkat etmelisiniz. Aç kalmak baş ağrısı için tetikleyici bir unsuru olduğu için yeme düzeninize de dikkat etmelisiniz.

Baş ağrılarının en büyük sebeplerinden birisi stres olduğu için stresten uzak duracak önlemler almalısınız. Stresi kontrol etmeniz baş ağrılarınızı da kontrol etmenizi kolaylaştıracaktır.

İLİşKİLİ HABERLER Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.