DOLAR 32,3334
EURO 35,1194
ALTIN 2.302,36
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Balıkçılar palamut beklentisiyle gün sayıyor

25.08.2022
A+
A-

Denizlerde av yasağının bitmesine kısa bir süre kaldı. 1 Eylül’de başlayacak sezon öncesi hazırlıklar da neredeyse tamamlandı. Balıkçılar palamutta son yılların en iyi sezonunun yaşanacağını düşünüyor.

Denizlerdeki av yasağı nedeniyle teknelerini bir süredir kıyıya çeken balıkçıların yeni sezon hazırlığı, 1 Eylül’e sayılı günler kala devam ediyor.

Yeni sezonun hazırlıklarının yapıldığı limanlardan biri olan Sarıyer Rumeli Feneri’ndeki Büyük Liman’da balıkçılar, bir önceki sezon yıpranan ağlarını tamir ediyor, ilmek ilmek örerek yeniliyor.

Ağustos sıcağının etkisi altında çalışmalarını sürdüren balıkçılar, yeni sezonu umutla bekliyor.

”BU SENE BOL BOL OLACAK”

Kolcular gemisinin kaptanı Mustafa Kolcu, sezon için son hazırlıkları yaptıklarını dile getirerek, “Bu sene inşallah güzel olacak. Vatandaşımız bol bol palamut, çinekop yiyecek. Hamsinin ne kadar olacağını bilmiyoruz ama bayağı bir hamsi Karadeniz’e göç etti. Bu sene bütün balıklar denizlerde mevcut. Halkımız bol bol balık yiyecek” dedi.

”HER BALIĞA KOTA GELMELİ”

Balıkçılar olarak, taban ve tavan fiyata tabi olmasını istediklerini belirten Kolcu, şunları kaydetti:

“Orkinosta nasıl yapıldıysa bunu hamside… Motorların büyüklüğüne, makine gücüne göre ayarlanıyor. Hamsi ve istavrit kotalarının ona göre dağıtılması gerekiyor. Bitirmeyelim bu işi. Hamsi olsam birinin ağzında olmak varken neden gidip yem olayım? Bu çok farklı bir konu. Devletimizden balığa kota getirmesini istiyoruz. Her balığa gelmeli. Bizim öz balıklarımız var. Sardalya, istavrit, çinekop ve hamsi, bunlar bizim öz balıklarımız. Biz denize bir şey ekmiyoruz. Cenabı Allah denize veriyor biz de tutuyoruz. Biraz pahalı diyorlar ama biz buradan hale veriyoruz, sonrası bizden çıkıyor.”

Aynı zamanda kaptanlık yapan, Rumeli Feneri Su Ürünleri Kooperatifi Başkan Yardımcısı Mustafa Yalçın ise hazırlıkların son safhada olduğunu anlatarak, “Beklentimiz iyi olması yönünde. Palamudu bol bekliyoruz ama takdir Allah’ın. Mazot fiyatları biraz yüksek. Hükümetimizden bize bu konuda yardımcı olmasını bekliyoruz. En azından balıkçılar için KDV’yi indirmelerini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

”NUMUNELER İYİ GÖRÜNÜYOR”

Sezon öncesi ağlarını onaran Enes Güzel, “Allah nasip ederse 1 Eylül’de vira bismillah diyeceğiz. İnşallah hayırlı bir sezon bekliyoruz. Yasakların başladığı günden bugüne yavaş yavaş hazırlıklarımızı tamamladık. İyi bir sezon olacağını düşünüyoruz. Numuneler şimdilik iyi görünüyor. Önce Mevla havaları bağışlasın. Denizde havalar güzel olursa denizcilerimiz de avlarını yaparlar.” diye konuştu.

Ağ onaran denizcilerden Fazıl Gerçek de uzun süre denizlere açıldığını belirterek, yaşı gereği artık ağları onardığını söyledi.
Üç aydan uzun süredir ağları onarmaya çalıştıklarını dile getiren Gerçek, “Rıhtımlarda ekmek paramız için uğraşıyoruz. Onlar denizden tutacak, biz de ağları burada onaracağız.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.