DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 21°C

Baker Kisti Nedir?

14.10.2021
A+
A-

Dizin arka kısmında meydana gelen şiddetli ağrılara ve dolaşım bozukluğuna sebep olan baker kisti artmış miktarda eklem sıvısı içeren bir hastalıktır. Baker kisti neden olur? Baker kisti nasıl tedavi edilir? Detaylar haberimizde…

Dizin arka kısmında meydana gelen şiddetli ağrılara ve dolaşım bozukluğuna sebep olan baker kisti artmış miktarda eklem sıvısı içeren bir hastalıktır. 40 yaş üstü bireyler de meydana gelen baker kisti hakkında konuşan Prof. Dr. Figen Ayhan konuyla ilgili, ”Diz içinde çeşitli nedenlerle biriken eklem sıvısının artarak dışarıya doğru taşmaya başlamasıyla oluşan ve bu bölgede görünen şişlik ve gerginliğe neden olur. Yuvarlak, düzgün yüzeyli ve yumuşak bir kitle olan Baker kisti başlangıç evresinde çok fazla semptoma neden olmasa da büyümesi durumunda keskin ağrılara neden olabilmektedir. Diz arkası Baker kisti özellikle dizin bükülmesini içeren fiziksel aktiviteler sırasında hem kişilerin zorlanmasına hem de ağrılara neden olmaktadır” dedi.

BAKER KİSTİ NEDEN OLUR?

Kistin sebeplerine değinen uzman şunları kaydetti: ”Baker kisti hastalıkları genellikle kıkırdak yırtıkları ve diz eklemi iltihapları nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bu komplikasyonlar nedeniyle eklemlerin çok fazla sürtünme olmadan yumuşak hareketler gerçekleştirmesini sağlayan kayganlaştırıcı sinovyal sıvı birikmekte ve Baker kistini oluşturmaktadır. Özellikle fiziksel aktiviteler sırasında meydana gelen yaralanmalar, darbeler ve travmalarla romatizmal hastalıklar Baker kistine neden olmaktadır. Kistin oluşum nedenleri arasında osteoartrit olarak da bilinen yaşa bağlı kemik dejenerasyonu ve aşınmaları, romatoid artrit ve gut hastalığı gibi romatizmal hastalıklar da bulunmaktadır.”

BAKER KİSTİ NASIL ANLAŞILIR?

Baker kistinin diz arkasında ortaya çıkan şişlik ile kendini gösterdiğini dile getiren uzman, ”Diz arkasında meydana gelen ve şişlik şeklinde kendini gösteren sol ya da sağ Baker kisti eklem hareket açıklığı kısıtlılığına neden olmaktadır. Şiş bölge çevresinde görülen ve hareketle birlikte daha belirgin hale gelen gerginlik ve ağrı Baker kistinin yaygın görülen belirtileri arasında bulunmaktadır. Özellikle diz hareketlerinde duyulan keskin ağrıyla karakterize olan Baker kisti bacakların uzatılmasında, dizlerin bükülmesinde ya da gerilmesinde ve uzun süre ayakta kalındığında hastalara rahatsızlık vermektedir. Kist, bazı durumlarda patlayabilmekte ya da yırtılabilmektedir. Baker kisti patlarsa bu bölgede kızarıklık ve şişkinlik yaratmaktadır. Aynı zamanda kitle içinde yer alan sıvı yayılım göstereceği için dizden baldıra doğru yayılan bir ağrı oluşmaktadır. Bu durum derin ven trombozu denen toplar damar hastalıkları ile karışabilmekte ve bu nedenle yanlış tedavi edilebilmektedir. Başlangıçta çok fazla belirti göstermeyen Baker kisti şiddetli ağrı olması  ya da kistin patlaması durumunda tanı ve ayırıcı tanı için diz röntgeni, MR’ı, Doppler ultrasonografisi ve eklem ultrasonografisi gibi görüntüleme yöntemleri ile teşhis edilmektedir. Baker kisti teşhis edildikten sonra semptomların artmaması için hastaların yoğun egzersizlerden ve ani bacak hareketlerinden kaçınması gerekmektedir.” diye belirtti.

BAKER KİSTİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Baker kistinin bazı vakalarda kendiliğinden geçtiğini söyleyen Ayhan, ”Uzman hekimler kontrolünde takip edilen kist, yalnızca fizik tedavi uygulamaları ve tavsiye edilen egzersiz hareketleriyle zaman içinde kaybolmaktadır. Vakaların ortalama %70’inde kistin kaybolduğu gözlemlenmiştir. Bununla birlikte Baker kistinin kendiliğinden geçmesi oldukça uzun sürmektedir. Kistik oluşum bazı vakalarda yıllar sonra ortadan kalkmaktadır.” dedi.

Kistin tedavi yöntemine değinen Ayhan şunları dile getirdi: ”Kist, semptomatik hale geldiğinde çoğu hasta Baker kisti nasıl tedavi edilir şeklinde araştırma yapmaktadır. Dejeneretif eklem hastalığının tedavisinde öncelikle buz uygulamaları tavsiye edilmektedir. Buz ve bandaj uygulamaları genellikle şişliğe eşlik eden herhangi bir semptom görülmediği durumlarda etkilidir. Bununla birlikte bu uygulamalar ve egzersizlerle kendiliğinden geçmeyen Baker kisti için ilaçlı tedaviye başlanmaktadır. Akut aşırı ağrılı ve şiş Baker kistinin steril aspirasyon uygulamasıyla iğne yoluyla boşaltılarak glukokortikoid verilmesi hem ağrıları hem de romatizmal yangıyı azaltmak amacıyla kullanılmaktadır. Baker kisti tedavi yöntemlerinden biri de Ultrason eşliğinde gerçekleştirilen işlemle aspirasyondur.  Böyleceiğne yardımıyla kistin içindeki sıvı boşaltılmaktadır. İğneli aspirasyon tedavisinin ardından bazı hastalara fizik tedavi önerilmektedir. Bazı durumlarda ise kistin tedavi edilebilmesi için kiste neden olan romatizmal veya ortopedik eklem patolojisinin de tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu anlamda anti-romatizmal ilaçlardan veya cerrahi yöntemlerden faydalanılmaktadır.”

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.