Baharın Müjdecisi: Cemreler
Baharın habercisi Cemreler, doğanın uyanışını simgeler. Bu yazıda Cemrelerin anlamı ve gelenekleri hakkında bilgi edinin.
Bahar günleri kapıda… “Ateş”, “kor”, “köz” gibi anlamları taşıyan cemre, halk arasında birer hafta arayla düştüğü kabul edilen bir olgudur. Kışın soğuk günlerinin ardından, cemrenin havayı, suyu ve toprağı ısıttığına dair yaygın bir inanış bulunmaktadır. Orta Asya’dan Arap coğrafyasına, Çin’den Yunanistan’a kadar birçok kültürde, yılın hemen hemen aynı günleri, cemrelerin düşerek ya da yükselerek havayı, toprağı ve suyu ısıttığı tarihler olarak kabul edilmektedir.
Cemrelerin Düşme Tarihleri
- İlk cemrenin 19-20 Şubat’ta havaya düşeceğine inanılmaktadır.
- İkinci cemre ise 26-27 Şubat’ta suya düşmektedir.
- Üçüncü cemrenin 5-6 Mart’ta toprağa düşeceği kabul edilmektedir.
Cemre Nedir?
Türk Dil Kurumu’na göre cemre, ‘Şubat ayında birer hafta arayla havada, suda ve toprakta oluştuğu sanılan sıcaklık yükselişi’ olarak tanımlanmaktadır. Cemrenin her yıl şubat ayı sonunda başlayan takvime göre önce havaya, ardından suya, son olarak da toprağa düştüğü kabul edilmektedir. Cemre düşmesi, bahar bayramı olan Nevruz’un yaklaştığını da simgeler. Bu olay, hayvancılıkla uğraşanlar için soğuk nedeniyle dışarıya çıkaramadıkları hayvanların artık otlaklara kavuşma zamanının geldiğini, tarımla uğraşanlar için ise toprağın işlenme döneminin başladığını ifade eder.
Kaynak: Ensonhaber