DOLAR 32,2432
EURO 34,8038
ALTIN 2.438,88
BIST 10.268,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 20°C

Baharı yaşamak için Akdeniz’in en iyi 10 yeri

08.04.2018
A+
A-
1 / 31

Baharı ve erken yazı doyasıya yaşamak istiyorsanız Akdeniz tam size göre. Bir yandan kafayı dinlerken doğada yapacak çok şey var. İster yürüyüş, kamp yapın isterseniz de binlerce yıllık medeniyetlerin izlerini keşfe çıkın. Ya da deniz sezonunu mavinin en güzel plajlarında açın.

Fotoğraflar: Alamy

2 / 31

JÜRİ
Erdal İpekeşen – Tempo Travel Yayın Danışmanı
Ahmet Zeki Apalı – TUREB Başkanı
Saffet Emre Tonguç – Hürriyet Seyahat yazarı
Bahar Akıncı – Hürriyet yazarı
Murat Köksal – Atlas Dergisi Yayın Direktörü

3 / 31

Nilay Örnek – Gazeteci, yazar
Faruk Akbaş – Fotoğraf turları rehberi
Aynur Tartan – TV programcısı, gazeteci
Özcan Yüksek – Magma Dergisi Yayın Yönetmeni
Yıldırım Güngör – Atlas Dergisi yazarı

4 / 31

10- Adalar ve Akdeniz: GELİDONYA FENERİ / ANTALYA
Dünyaca ünlü Likya yürüyüş rotası üzerindeki Taşlık Burnu’nda yer alan fener 1936’da yapılmış.

5 / 31

227 metrelik rakımıyla Türkiye’nin en yüksek konumdaki feneri burası. Arkasındaki yemyeşil Markiz Tepesi, önünde ıssız beş tane ada ve uçsuz Akdeniz…

6 / 31

Önündeki çardağa oturup güneşin batışını izlemeden dönmeyin. Kumluca.

7 / 31

9- Babanın çabası: KIZ KALESİ / MERSİN
MÖ 4. yy’da inşa edilen kaleye tekneyle gidip keşfe çıkmak, gün batımını seyretmek ve etrafındaki iki plajda deniz sezonunu açabilirsiniz.

8 / 31

Efsaneye göre, bölgenin beyi kızını kâhine götürür. Kâhin kızın 19 yaşında yılan tarafından öldürüleceğini söyler. Bey yılanların suyu geçemeyeceğini düşünüp denizin ortasındaki adaya bu kaleyi yaptırıp kızını oraya koyar ancak kızın ölümüne engel olamaz. Erdemli.

9 / 31

8- Genişliğiyle ünlü: MANAVGAT ŞELALESİ / ANTALYA
Kış aylarında yoğun debisinden dolayı şelale yerine delice akan bir ırmağa dönüşen Manavgat’a gitmek için en iyi mevsimdeyiz.

10 / 31

Beş metrelik yükseklikten düşen şelale asıl ününü genişliğine borçlu.

11 / 31

Yıldırım Güngör, “Eski görkemli günlerini arasa bile Manavgat Şelalesi hala Antalya’da görmesi gereken önemli yerlerden biri” yorumunu yapıyor. Manavgat.

12 / 31

7- İhtişamlı heykeller: SAGALASSOS / BURDUR
Antik Yunan’da Pisidya’nın başkenti olan kent, 1990’da başlayan kazılarda ortaya çıkan ihtişamlı heykeller, 9 bin kişilik tiyatro ve Roma hamamı dikkat çekiyor.

13 / 31

Nilay Örnek burası için şunu söylüyor: “Harikulade heykelli şelale gibi su akan dev bir çeşme… Bir antik kenttesiniz ve gürül gürül yaşıyor.

14 / 31

Sagalassos’taki çeşme ms 161 – 180 yılları arasında Roma İmparatoru Marcus Aurelius zamanında yapılmış; yedi farklı çeşit mermer kullanılmış ki, farklı ışıklarda farklı parlasın. Ağlasun.

15 / 31

6- Mağarayı gizliyor: DÜDEN ŞELALELERİ / ANTALYA
Şehir merkezine sadece 10 km uzaklıktaki iki şelale Konyaaltı ve Lara arasında Akdeniz’in mavisiyle buluşuyor.

16 / 31

Şelalelerin en büyüğü Aşağı Düden 50 metreden gürültüler çıkararak dökülüyor.

17 / 31

15 km uzaklıktaki Yukarı Düden şelalesi ise altında bir mağarayı gizliyor. Serik.

18 / 31

5- Kamp zamanı! SALDA GÖLÜ / BURDUR
Beyaz kumsalı ve turkuvaz renkli sularıyla Salda, Maldivleri aratmıyor. Son zamanlarda oldukça popüler oldu. Kamp yapıp kafa dinlemek, fotoğraf çekmek ve dilerseniz gölde yüzmek gibi pek çok aktivite imkânı var.

19 / 31

Son yıllarda kamp, bisiklet ve motosiklet tutkunlarının uğrak noktası olan göle yazın kalabalığı gelmeden gitmenin tam zamanı.

20 / 31

Endemik bitkilere de ev sahipliği yapan göl ve çevresi kuşların da üreme noktası. Yeşilova.

21 / 31

4- Türkiyede’ki Machu Picchu: TERMESSOS / ANTALYA
Güllük Dağı’nın yamacına 1150 metre yükseklikte kurulan tarihi yerleşim sahip olduğu doğal yapı, çevre ve yabani hayattan dolayı kendi adını taşıyan Termessos Milli Parkı içerisinde yer alıyor.

22 / 31

Saffet Emre Tonguç, “En çarpıcı antik şehirlerden biri. Peru’daki Machu Picchu’yu yere göğe koyamayanlar onun ülkemizdeki benzerini yirmi dakikalık bir tırmanıştan sonra Güllük Dağı’nın tepesinde görebilirler.

23 / 31

5 bin kişilik bir kapasiteye sahip olan tiyatro akıllara zarar bir yapı” yorumunu yapıyor.

24 / 31

3- Issız ve berrak: KAPUTAŞ PLAJI / ANTALYA
Dünyanın en güzel plajları arasındaki cennet plaja daha dağ yolundan geçerken aşık olacaksınız.

25 / 31

Yeraltından akan suyun kumların arasından süzülmesi sonucu denizi oldukça serin ve görebileceğiniz en güzel turkuvaz renge sahip.

26 / 31

Bahar Akıncı, “Kalkan’dan Kaş’a doğru inerken, büyüleyici güzellikte bir doğal plaj… Nisan’da henüz kimse olmadığı ve şemsiyeler denize konuşlanmadığı için ıssız, berrak ve olağanüstü olarak sizi bekliyor” diye söylüyor. Kaş.

27 / 31

2- Tiyatrosuyla ünlü: ASPENDOS / ANTALYA
Antik dönemin en zengin kentleri arasında olan Aspendos MÖ 10 yy’da iki tepe üzerine kurulmuş. Anadolu’daki antik tiyatrolar arasında en iyi şekilde korunarak günümüze kadar gelmiş bir açık hava tiyatrosuna sahip.

28 / 31

Yüzlerce yıllık basamakları, sahne akustiği ve atmosferiyle kendinizi asırlar öncesinde yaşayan bir Romalıymış gibi hissedeceksiniz. Serik.

29 / 31

1- Tarihte yüzün: OLİMPOS / ANTALYA
Beydağları Milli Parkı’nda harika bir plaj, gerisinde bir orman, içinde olağanüstü bir antik kent ve yavaşça Akdeniz’e akan bir dereyle karşılaşacaksınız.

30 / 31

Aynur Tartan, “Şehir hayatına, strese küçük bir bahar molası… Burası güzel insanların, güzel duyguların buluşma noktası.

31 / 31

Gün doğumları, sabah yürüyüşleri ve binlerce yıldır sönmeyen ateşiyle ünlü Yanartaş listenizin başında olsun” diyor. Kumluca.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.