DOLAR 32,3697
EURO 35,0071
ALTIN 2.325,73
BIST 9.097,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 19°C

Sabahattin Ali’nin şehirleri

17.02.2018
A+
A-

Sabahattin Ali’nin şehirleri“Sabahattin Ali gerçekten çok gezmiş ve gezdiği yerleri bir belgeselci titizliğiyle fotoğraflamış. 1930’ların başında fotoğrafa merak salmış; çevresindeki her şeyin fotoğrafını çekmiş. Bu sergiyi tasarlamamı sağlayan, Kayseri- Sivas-Erzincan-Zonguldak gezisini anlattığı, bugüne dek yayımlanmayan gezi notları oldu. Ali, bu gezide ve başka şehirlere yaptığı gezilerde notlar alıp bu notları eserlerinde değerlendirmiş.”

Sabahattin Ali’nin şehirleri
Sabahattin Ali, Ankara’da.

Sevengül Sönmez, küratörlüğünü üstlendiği ‘Şehirlere Alışamadı’ sergisinin çıkış hikâyesini böyle anlatıyor. Sabahattin Ali’nin Cumhuriyet’in ilk yıllarında Anadolu şehirleri ve Berlin’deki yaşamı, eserleri, çektiği fotoğraflar ve müzikler eşliğinde sergileniyor. Ali’yi tanıyanların anılarının yanı sıra okurları ilk kez Sivas-Kayseri-Erzincan-Zonguldak gezi notlarını ve bu gezide çektiği fotoğrafları, Balıkesir Öğretmen Okulu’nda tuttuğu günlüğü, ‘Kürk Mantolu Madonna’nın taslaklarını, Almanya’dan Mustafa Seyit Sutüven’e yazdığı ‘Mustafa’ya Mektup’ şiirini, Nahit Vedat Fıratlı ve Ayşe Sıtkı İlhan’a yazdığı mektupları da görmüş olacak. ‘Şehirlere Alışamadı: Sabahattin Ali’nin Şehirleri’ sergisinde, Sabahattin Ali Arşivi’nden çıkan yeni belge ve fotoğrafların yanı sıra Tarih Vakfı Arşivi ve Ömer M. Koç koleksiyonundaki belgelerin yer aldığını da belirtelim.

Sevengül Sönmez, serginin ismini nasıl koyduğunu ise şöyle anlatıyor: “Sabahattin Ali çevresiyle, çevresindeki insanlar ve mekânlarla çok ilgili biri. Doğaya düşkün, şehri ve şehrin çevresini yaşamayı seven, her şeyden önce gezmeyi seven biri. Kızı Filiz Ali, çocukluk yıllarına dair anlattıklarında babasının bu özelliklerini sıralarken Sabahattin Ali’yi tanıyan herkes gibi gezmeye duyduğu merakı da dile getiriyor.

Sabahattin Ali’nin şehirleri

Serginin başlığı ‘Kuyucaklı Yusuf’tan

Eserlerinde de bu ilginin, güçlü gözlem gücünün etkisini görüyoruz zaten. Sabahattin Ali’nin yaşadığı yılların Ankara’sı ve gezdiği şehirlerin onun eserlerine etkisi benim hep ilgimi çekti. Sergi, bu merakın izinde Filiz Hanım’la konuşurken, onların yaşadığı evi, coğrafyayı, buralarda yaşanan dostlukları anlamaya çalışırken ortaya çıktı. Sabahattin Ali eserlerinde de doğaya bir karaktermişçesine yer veriyor. Özellikle de dağlar… ‘Kuyucaklı Yusuf’ başta olmak üzere yazdığı tüm metinlerde doğanın ve coğrafyanın insan ruhu ve davranışları üzerindeki etkisini çok iyi anlatıyor. Kendisi de şehirde yaşayan ama bunalınca doğaya sığınan biri. Bu nedenle sergiye ‘Kuyucaklı Yusuf’tan bir cümleyi isim olarak seçtim: Şehirlere Alışamadı.”

Geçen çarşamba açılan ‘Şehirlere Alışamadı: Sabahattin Ali’nin Şehirleri’ sergisi, 27 Nisan’a kadar İstanbul Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’ta (İstiklal Caddesi No:161) ücretsiz olarak görülebilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.