DOLAR 32,3436
EURO 34,8296
ALTIN 2.387,45
BIST 10.227,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Bağışıklık sistemi tekrar tekrar kuvvetli olmalı

23.04.2020
A+
A-

Milliyet Gazetesi’nin haberine tarafından Dünyayı etkisine alan koronavirüsü vücudumuzdan uzakta tutmanın öncelikli yolu; sosyal mesafeyi korumaktan fakat bir o kadar da bağışıklık sistemimizi güçlü tutmaktan geçiyor. Zira bağışıklık sistemindeki yetersizlik, bizi ilk kez mikrobik hastalıklar almak üzere çoğu afiyet sorunu ile aleyhinde karşıya bırakıyor.

İç hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Tevfik Rıfkı Evrenkaya, bağışıklık sisteminin cılız olduğunu bildiren o dört işareti anlattı:

Soğuk algınlığı

“Yetişkinlerde her sene bir-iki kez soğuk algınlığı olması gayet normal. Fakat sık tekrarlayan soğuk algınlığı ya da diğer virüs enfeksiyonlarına yakalanmak, bir sene içinde dörtten fazla kulak enfeksiyonu ya da iki kere pnömoni (zatürre) ya da üçten artı bakteriyel sinüzit vermek. Yılda ikiden fazla antibiyotik tatbik dönemi olması vücudun maruz kaldığı mikroplarla mücadele etmek için donanımlı olmayabileceğinin sinyalleri olabilir.”

Sık görülen aftlar

“Yanık, kesilmiş gibi sorunlardan sonradan cildimiz hasarı denetim eder. Ceset, cildin yenilenmesine yardım etmek için yaraya beslenme açısından varlıklı kan göndererek yarayı onarmaya başlar. Bu iyileşme süreci dinç bağışıklık hücrelerine bağlıdır. Ama bağışıklık sisteminde bir yetersizlik varsa, deri iyileşmesi yavaşlar. Deri enfeksiyonlarının çok sık görülmesi (apseler, uçuklar) bağışıklık sisteminin yetersizliğinin bir işareti olabilir.”

Karında şişlik

“Bağışıklık sisteminin takriben yüzde 70’i sindirim sistemimizde yerleşiktir. Ayrıca, orada yaşamış yardımsever bakteri ve mikroorganizmalar (flora) bağırsağı enfeksiyondan korur ve bağışıklık sistemini destekler. Flora yetersizliği virüsler, kronik inflamasyon ve otoimmün bozukluk riskini artırabilir. Bağışıklık ve bağırsak florası arasındaki bağlantıya ilişkin giderek daha çok şey öğreniyoruz. Şişlik, gaz ya da kabızlık genellikle bağırsağımızda bir şeyin içten olmadığının bir işareti olabilir.”

Aralıksız kendini bitkin hissetmek

“Yeterince uyumaya rağmen hâlâ yorgunluktan muzdaripseniz, bağışıklık sisteminizle ilgili bir sorun olabilir. Vücudumuz bağışıklık sistemini teşvik etmek için enerji tasarrufu yapar ve bu nedenle mikroplarla savaşabilir. Halsiz hissetmenizin onlarca nedeni olabilir.

Bilhassa eklem ağrıları, mide bulantısı ve iştah azalması gibi süresiz semptomlar bir takım durumlarda bağışıklık sisteminin bir sorunu olduğunu düşündürebilir. Otoimmün hastalıklarda, bağışıklık sistemi dış etkenlerle savaşmayı bir kenara bırakıp, kendi dokularını düşmanmış gibi kabul eder.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.