DOLAR 32,2498
EURO 34,7652
ALTIN 2.387,97
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C
Per 17°C

Bağışıklık sistemi nasıl güçlenir?

17.10.2018
A+
A-

Bağışıklık sistemi, vücudu virüslerden, bakterilerden veya yabancı maddelerden koruyan etkileşimli bir organ, hücre ve protein ağıdır. Bağışıklık sistemi, bakteriler, virüsler, parazitler veya vücuda giren mantarlar gibi patojenleri nötralize etmek ve uzaklaştırmak, çevrede olan zararlı maddeleri tanımak ve etkisiz hale getirmek için hastalık nedeniyle değişen vücudun kendi hücreleri ile mücadele etmek etmesi için çalışan bir tür sistemdir.

Bağışıklık sisteminin hücreleri, kemik iliği kaynaklı olup, daha sonra periferik dokuları korumak için göç ederler, kan dolaşımını sürdürürler aynı zamanda bağışıklık sistemi lenfatik sistem adı verilen damarların özel sisteminde bulunurlar .

Bağışıklık sistemimiz düzgün bir şekilde çalıştığında onu fark etmeyiz. Ancak vücudumuzda meydana gelen herhangi bir sağlık sorunu geliştiğinde bağışıklık sistemimizin çökmüş olduğunu fark edebiliriz. Bağışıklık sistemimiz çok fazla çöküşe uğrarsa ağır enfeksiyonlar, kanser hastalıkları ve kötü hücreli tümörler kendini gösterebilir.

Vücudumuzun doğal savunmalarının düzgün çalışabilmesi için, bağışıklık sistemi “benlik” ve “ben olmayan” hücreler, organizmalar ve maddeler arasında ayrım yapabilmelidir. “Ben Olmayan” maddelere, bakterilerin, mantarların ve virüslerin yüzeyindeki proteinleri içeren antijenler denir. Bağışıklık sisteminin hücreleri bir antijenin varlığını tespit ettiğinde, bağışıklık sistemi kendisini bilinen patojenlere karşı hızlı bir şekilde savunmak için depolanan anıları hatırlar.

class=’cf’>

Özellikle somon, uskumru ve ton balığı omega 3’ten en zengin balık çeşitleridir. Diğer omega 3 içeren besinler; anne sütü, keten tohumu, ceviz, badem, fındıktır. Koyu yeşil yapraklı sebzelerde de az miktarda bulunur. Günlük omega 3 ihtiyacı 1-3 gr kadardır. Bu tür besinleri tüketemeyen ya da beslenme sorunu yaşayanların mutlaka balık yağı – omega 3 içeren destek ya da şuruplarla desteklenmesi hem güçlü bir bağışıklık sistemi hem de beyin gelişimleri için çok önemlidir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.