DOLAR 32,3640
EURO 34,9533
ALTIN 2.325,55
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Bağışıklık Güçlendirici 5 Kış Çorbası Tarifi

07.09.2021
A+
A-

Kış ayları kapıda… Vücut direncimizi yükseltmeli, bağışıklığımızı olabildiğince güçlendirmeliyiz. Soğuk aylarda içimizi bir güzel ısıtıp bununla da kalmayıp içerdiği besinlerle sağlığımıza sayısız fayda sağlayacak 5 kış çorbasını sizin derledik.

Kış ayları kapıda… Vücut direncimizi yükseltmeli, bağışıklığımızı olabildiğince güçlendirmeliyiz. Soğuk aylarda içimizi bir güzel ısıtıp bununla da kalmayıp içerdiği besinlerle sağlığımıza sayısız fayda sağlayacak 5 kış çorbasını sizin derledik. Şimdiden afiyet olsun…

PIRASALI PATATES ÇORBASI

Malzemeler

-5 yemek kaşığı ayçiçeği yağı

-500 gram pırasa

-3 adet patates

-6 su bardağı su

-Tuz

-Beyaz biber

-1/4 adet rendelenmiş muskat 

-100 gram krema ya da süt

Üzeri için

-1 yemek kaşığı tereyağı

-1 yemek kaşığı ayçiçeği yağı

-Pul biber

Hazırlanışı: Pırasalarınızı çok ince olacak bir biçimde doğrayarak çorba tencerenizi ocağa alın sonrasında ayçiçeği yağı ilave edip ısıtın. Tencereniz ısınınca pırasaları içerisine ilave ederek karıştırın. Pırasalarınız hafif karamelize olunca tencerenizin içerisine 1 su bardağı su ilave edip karıştırın ardından kapağını kapatıp orta ateşte kaynamaya bırakın. Patateslerinizi soyup  küçük küp olacak şekilde doğrayın. Kaynamaya başlayan çorbanızın içerisine küp doğradığınız patatesleri ekleyin sonrasında tuz, beyaz biber ve muskatı ilave ederek karıştırın. 5 bardak su ilave edip kapağını kapatın. Yakşalık 20 – 25 dakika orta kısık ateşte pişmeye bırakın.

Patatesleriniz piştikten sonra el blenderi ile iyice pürüzsüz olana kadar çekin. Çorbanızı ocaktan alınca kremayı ilave edip karıştırın. Üzeri için ise tavanın içerisine tereyağını alıp ve eritin. Ayçiçek yağını ilave ederek karıştırın ve sonrasında içerisine biraz pul biber ilave edin.

ZERDEÇALLI MERCİMEK ÇORBASI

Malzemeler

-3 yemek kaşığı zeytinyağı

-2 su bardağı kırmızı mercimek

-1 adet orta boy soğan

-1 adet patates

-1 yemek kaşığı un

-Tuz

-Karabiber

-1 yemek kaşığı zerdeçal

-3 su bardağı et suyu

-5 su bardağı su

Üzeri için

-Tereyağı

-Pul biber

Hazırlanışı: Bir çorba tenceresine zeytinyağını alıp ısıtın. Sonrasında soğanı ekleyip yumuşayana kadar soteleyin. Küp doğradığınız patatesleri de ekleyerek 2 – 3 dakika soteleme işlemini devam ettirin. Unu ekleyerek kavurmaya devam edin. Un istediğiniz kıvama gelince mercimekleri ilave edip ve bir tur çevirin. Tuz, karabiber ve zerdeçalı ilave edip karıştırmaya devam edin. Et suyu ve suyu ilave edip çorbanızı kaynamaya bırakın. Her şey birbiri ile harmanlanınca bir karıştırma kabının üzerine süzgeci alıp hazırladığınız çorbadan bir kepçe ilave ederek bir tahta kaşıkla ezin.

Bütün çorbayı bu şekilde hazırlayarak karıştırma kabının içinde kalan çorbayı tekrar tencereye ilave edin ve ocağa alın. Ardından üzerine 2 su bardağı su ilave ederek karıştırın ve tekrar ocağa alıp kaynatın. Üzeri için ise bir sos tenceresini ocağa alarak üzerine tereyağı ilave edin. Tereyağınız eriyince içerisine pul biber ilave ederek karıştırın. Son aşamada hazırladığınız sosu çorbanızın içerisine döküp karıştırın.

YARMA ÇORBASI

Malzemeler

-1,5 su bardağı yarma (buğday)

-3 yemek kaşığı ayçiçeği yağı

-1 adet küçük boy soğan

-1 adet kabak –

-15 adet ıspanak kökü 

-6 su bardağı su

-Tuz

-Beyaz biber

Meyanesi İçin Malzemeler

-400 gr. süzme yoğurt

-1 yumurtanın sarısı

-1 yemek kaşığı un

Üzeri İçin Malzemeler

-2 yemek kaşığı zeytinyağı ya da tereyağı

-1 çay kaşığı pul biber

Hazırlanışı: Çorba tencerenizi ocağa alıp ısıtın. Ayçiçeği yağını ve ince yemeklik doğradığınız soğanı ilave edip soteleyin. Soğanlarınız yumuşadığında küçük küp doğradığınız kabakları ilave ederek soteleyin. İnce doğradığınız ıspanak saplarını ekleyip soteleme işlemine devam edin. Haşlanmış buğdayları ilave edip karıştırın. Sonrasında tuz, beyaz biber ve suyu ilave edip karıştırabilirsiniz. Tencerenizin kapağını kapatıp ve 5 – 10 dakika kadar kaynama işlemi gerçekleşinceye dek pişirin.

Meyanesi için ayrı bir karıştırma kabında süzme yoğurt, yumurta sarısı ve unu bir çırpma teli yardımı ile iyice harmanlayın. Çorbanızın kesilmemesi için sıcak suyundan 1 kepçe ekleyerek iyice çırpın. Hazır olan meyanenizi çorbanıza ilave ederek karıştırın. Çorbanızın sosu için tavanın içerisine zeytinyağı ilave edip ısıtın. Isınan yağın içerisine pul biberi ilave ederek karıştırın.

ERZİNCAN ÇORBASI

Malzemeler

-100 gr kıyma

-1 yemek kaşığı domates salçası

-2 avuç erişte

-1 avuç taze fasulye

-2 yemek kaşığı yoğurt

-1 avuç maydanoz

-1 avuç dereotu

-2 diş sarımsak

-1 çay kaşığı kuru nane

-1 çay kaşığı kekik

-1 çay kaşığı kimyon

– 1/2 çay kaşığı pul biber

-Tuz 

– Karabiber

– 6 bardak kadar su

Hazırlanışı: Taze fasulyeyi ince kıyın ve sarımsakları ezin. Maydanoz ve dereotunu da ince ince doğrayın. Çukur bir kap içerisinde kıymayı, karabiberi ve tuzu birlikte yoğurun ve küçük köfteler haline getirin. Geniş bir tencereye suyu koyup salçayı ilave edin ardından kaynamaya bırakın. Su kaynadıktan sonra içine köfteleri bırakın. İnce kıyılmış fasulyeyi ve köfteleri pişene kadar suda kaynatın. Fasulyeler yumuşamaya başladığında ise erişteyi ilave edin. Baharatlandırma aşamasında nane, pul biber, kimyon, kekik, tuz ve karabiber kullanarak çorbanıza eşsiz bir lezzet katın.

Çorbayı ateşten aldıktan sonra ise maydanoz ve dereotunu ekleyin. Son olarak ufak bir kasede yoğurdu sıcak çorbanın suyu ile ılındırın ve azar azar çorbaya ilave ederek sıcak olarak servis edin.

KURU BAMYA ÇORBASI

Bamya İçin Malzemeler

-100 gr.  Kadar kuru bamya

-1 adet limon

-1 litre su

Çorba İçin Malzemeler

-1 yemek kaşığı zeytinyağı

-250 gr. Küçük doğranmış dana kuşbaşı 

-Etlerin üzerini geçecek kadar sıcak su

-3 yemek kaşığı tereyağı

-1 adet yemeklik doğranmış soğan 

-2 diş ezilmiş sarımsak 

-3 yemek kaşığı domates salçası

-Tuz

-Karabiber

-Pul biber

-6 su bardağı su

-2 adet limonun suyu

Hazırlanışı: Bamya için bir tencereye suyu koyarak içine ipli halde bamyaları ekleyin. Bir limonu dörde bölün ve tencereye koyarak 15 dakika kadar haşlayın. Bamyalar haşlanınca suyunu süzerek iplerinden çıkartın ve kenara alın. Çorba için ise ayrı bir tencereyi ocağa alarak ısıtın. Ardından zeytinyağını ilave edip etleri ekleyin ve hafif kavurun.

Etlerin üzerini geçecek kadar sıcak su ilave ederek etleri tamamen pişirin. Etler pişince üzerine tereyağını ilave edip soğanı ilave ederek yumuşayana kadar kavurun. Soğanlar yumuşayınca üzerine sarımsakları ve domates salçasını ilave ederek kavurmaya devam edin. Ardından tuz, karabiber ve pul biberi ilave ederek karıştırın. Suyunu ilave ederek karıştırın. Bamyalarınızı ipinden çıkarın ardından limon suyunu ve bamyaları da ilave ederek 30 dakika kısık ateşte pişirin.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.