DOLAR 32,5195
EURO 34,7843
ALTIN 2.502,09
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Bağışıklığın Dinç Olup Olmadığını Bilmek İçin Deneme Yapılıyor mu?

24.04.2020
A+
A-

Birçok kişi Covid-19 salgınından nedeniyle bağışıklık sistemlerini denetleme ettirmek için hastanelere başvuruyor. Coronavirüsün özellikle bağışıklık sistemini tehdit ettiğinin altını çizen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Şimşek, “İnsanlar virüsün bağışıklık sistemiyle ilgisini okudukça bağışıklık sistemlerini denetleme ettirmek adına bize başvurmaya başladılar. Nasıl önlem alacaklarını, hangi yiyecek desteklerini kullanacaklarını soruyorlar. Bize başvurdukları vakit başta kan testleri yapıyoruz. Hastanın ağır enfeksiyon geçirip geçirmediğini sorguluyoruz.

Bağışıklık sisteminin fonksiyonunu ya da kalitesini gösteren bir test değil. Kişiye senin bağışıklığın 100 üzerinden şu kadardır diyemiyoruz. Ancak iyi ya da kötü bağışıklık sisteminin dolaylı bazı göstergeleri var.

Bunlardan ilki iyi düzeyde vitamin değerleri. D, B12, folik asit, mineraller, demir, çinko, selenyum, magnezyum, dengelenmiş ve düzenli tiroit sistemi, hormonal sistem bize kişinin bağışıklığının dolambaçlı yoldan kalitesini gösteriyor. Şayet sıhhat ocaklarında tüm vitamin değerlerine bakılamayabilir ama büyük hastanelerin tümünde bu değerlere bakılabilir” dedi.

BAĞIŞIKLIĞINIZI KENDİNİZDE ÖLÇEBİLİRSİNİZ

Kişinin kendi vücudunda olan tepkileri çözümleme ederek de bağışıklık sistemi hakkında zihin sahibi olabileceğini gösteren Uzm. Dr. Yusuf Şimşek, “Birey bağışıklığının iyi olup olmadığını kendince varsayım edebilmek için ilk kez kendisine şunu sormalıdır. ‘Ben grip sezonunda grip oluyor muyum, kaç defa grip oluyorum, bir rahatsızlık yaygın olduğunda bunu geçiriyor muyum, geçiriyorsam bunun şiddeti nedir? Bunlar bize bağışıklık sistemimizin durumunu net gösteriyor.

aynı zamanda bağışıklığa çeki düzen devretmek için kan testi yaptırıp bahsettiğimiz değerlere bakılması ve onların istediğimiz seviyelere çekilmesi de kişinin alabileceği önemli tedbirlerden birisi.

Bağışıklık sistemi gerçekte bir diğer yandan bağışıklık sisteminin vereceği zararlardan da koruyan bir sistem. Üçüncü bacağı da romatizmal hastalıklar. Kişi hastalıkları fazla ağır atlatıyor mu, bu hayati fonksiyonları tehdit ediyor mu? Birey bunları kendinde mutlaka sorgulamalı,” ifadelerini kullandı.

Dış görünüşe bakarak da bağışıklık konusunda düşünce sahibi olabildiklerini anlatan Uzm. Dr. Şimşek, “Kilo olarak fazla cılız, ideal kilolarının aşağıda olan kişiler bağışıklık sistemlerinin zayıf olduğunu düşündürüyor. Ama unutmamak gerekir ancak zayıflığın yanı sıra obezite de bağışıklığı cılız düşürüyor. Vücuttaki birtakım döküntüler, vücuttaki yaraların uzun vakit açık kalması ve kapanmaması, sivilcelerin uzun zaman vücutta kalması da bizim hastanın dış görünüşüne bakarak bağışıklığı üstüne açıklama yapmamızı sağlıyor,” diye konuştu.

KARBONHİDRATLAR BAĞIŞIKLIĞI DÜŞÜRÜYOR

Çok sık karbonhidrat tüketiminin bağışıklık sistemini yavaşlattığını gösteren İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Yıldırım, konuşmasının devamın şu uyarılarda bulundu:

“Bizim önerimiz protein yönünden zengin beslenilmesi. Bilhassa yoğun şeker tüketimi, karaciğeri yağlandırıyor. Bu da bağışıklığın esas organlarından biri olan karaciğerin fonksiyonlarını yavaşlatıp bağışıklığı olumsuz etkileyebiliyor. Son zamanlarda yapılan market alışverişlerine bilhassa uyarı ediyorum. İnsanlar ihtiyaçlarını olmayan şeyleri bol bol alıyorlar.

Hareketsizlik sebebiyle alınan karbonhidrat şipşak yağa dönüşüyor. İç organ yağlanması fena bir bağışıklığın da ciddi bir bulgusu. Bu dönemde kuvvet günler geçiren insanlara önerim, karbonhidrat tüketimine uyarı edip proteinden ağırlıklı sebze ve meyveden varlıklı beslensinler. Stresi alt etmek için vücutta strese neden olan sigara ve alkolden de uzakta dursunlar.”

İLİşKİLİ HABERLER Mutsuzluk Bağışıklık Sistemini Zayıflatıyor

Mutsuzluk Bağışıklık Sistemini Zayıflatıyor

Coronavirüsü Hamilelikte Bağışıklık Sistemini Düşürüyor mu?

Coronavirüsü Hamilelikte Bağışıklık Sistemini Düşürüyor mu?

Zencefil ve Limonun Bağışıklık Sistemi Üzerindeki Etkisi

Zencefil ve Limonun Bağışıklık Sistemi Üzerindeki Etkisi

Elektronik Cihazlara Fazla Maruz Kalmak Bağışıklı Zayıflatıyor

Elektronik Cihazlara Pozitif Maruz Kalmak Bağışıklı Zayıflatıyor

İLİşKİLİ GALERİLER Bağışıklık Güçlendiren 6 Önemli Besin

Bağışıklık Güçlendiren 6 Manâlı Beslenme

Bağışıklığı Güçlendirmek İçin Hangi Besinler Tüketilmeli?

Bağışıklığı Güçlendirmek İçin Hangi Besinler Tüketilmeli?

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 9 Besin

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 9 Beslenme

15 Dakikada Sonuç Veren Antikor Testi Coronavirüs Bağışıklığını Gösteriyor

15 Dakikada Netice Veren Antikor Testi Coronavirüs Bağışıklığını Gösteriyor

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.