DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 20°C

Ayak Şişmesi Neden Olur? Ayak Şişmesi Nasıl Geçer?

21.07.2020
A+
A-

Ayak bileğinde, ayaklarda ve bacaklarda meydana gelen şişmeler sıvı birikmesi olarak adlandırılan preferik ödeme sebep olmaktadır. Halk arasında su toplaması olarak da bilinen sıvı birikimi genel olarak ağrılı ya da acılı değildir. Fakat sıvı birikimi bir yaralanma ya da yanık sebebi ile ise o zaman acı verici olmaktadır. Vücudun alt kısımlarında yani ayak ve bacaklarda daha sıklıkla oluşmaktadır.

Ayak bileğinde ve ayaklarda şişme sebepleri nelerdir sorusuna yanıt olarak, daha çok yaşlı olan yetişkinlerde sıvı birikmesi daha fazla rastlanmaktadır. Ayak bileklerinde ya da ayaklarda şişme tek taraflı ya da her iki tarafta da meydana gelebilmektedir. Bazen sadece ayaklarda şişme hissi ve şişkinlik gözlenirken bazen de hem ayaklarda hem ayak bileklerinde hem de bacaklarda görülebilmektedir. Ayaklarda, bacaklarda veya ayak bileğinde var olan şişmeler genellikle çok büyük bir hastalığın varlığına işaret etmemektedir fakat yine de bir uzmana görünmekte fayda bulunmaktadır.

Ayak bileğinde ve ayaklarda şişme sebepleri nelerdir, çok sayıda farklı tıbbi sebepten ötürü şişkinlik oluşabilir. Yine de bazı günlük yaşam şekline bağlı olarak şişkinliklerin oluşabileceği düşünülmektedir. Bunlardan bazılarını incelemek gerekirse,
Normalden çok fazla kilolu olmak; aşırı kilolu olan kişilerde kiloya bağlı olarak kan dolaşım hızı yavaşlayabilir. Bu sebeple ayaklarda, ayak bileklerinde ve bacaklarda sıvı birikerek şişkinlik hissine sebep olmaktadır.

Çok fazla uzun süre oturmak; uzun süre oturur şekilde kalındığında ya da çok uzun süre ayakta kalındığında ya da hareket etmeden kalındığı zaman vücuttaki sıvılar yeteri şekilde hareket edemezler. Buna benzer durumlarda vücutta dolaşması gereken kan ve sıvıların bacaklarda birikmesi sebebiyle şişmelere sebep olur.

Bunların haricinde ayak bileğinde ve ayaklarda şişme sebepleri nelerdir, bazı ilaçları kullanmak da ayak ve ayak bileklerinde, bacaklarda şişmelere sebep olmaktadır. Bunlardan bazılarına örnek vermek gerekirse;

Steroidler Östrojen ya da testosteron hormonu almak Bazı antiepresanlar (trisiklikler ve monoamin oksidaz inhibitörleri) Enfeksiyonlar için kullanılan ibuprofen ile aspirin gibi ilaçlar

Bu tarz ilaçlar kanı biraz daha koyulaştırmaktadır bu yüzden kan dolaşımı hızını etkileyebilir ve ayak, ayak bilekleri ve bacaklarda şişmelere neden olmaktadırlar. Ayak bileğinde ve ayaklarda şişme sebepleri nelerdir sorusunun cevabına ek olarak bazı tıbbi değişiklikler de bulunmaktadır.

Bunlarda bazıları is şöyle;

Kadınlarda östrojen ve progesteron durumlarındaki dalgalanmalar bacaklarda ve ayaklarda kan dolaşımı ve sıvı dolaşımının hızını azaltmaktadır. Bunun sonucu olarak da ayak ve bacaklarda şişmelere sebep olabilmektedir.

Bacakta kan pıhtısı bulunması; bacaktaki damarların herhangi birinde bir kan pıhtısı olduğunda, kanın ve sıvıların bacak içerisinde dolaşma hızı yavaşlayacaktır. Bu da ayak, ayak bileği ve bacaklarda şişmelere sebep olmaktadır.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.