DOLAR 32,3176
EURO 34,8071
ALTIN 2.407,19
BIST 10.222,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Sal 25°C
Çar 19°C
Per 18°C
Cum 16°C

Ay’a Kurulacak Sıvı Ayna Teleskobu, Evrendeki İlk Yıldızların Gözlemlenmesini Sağlayabilir

17.11.2020
A+
A-

NASA’nın uzun bir süredir ertelenen James Webb Uzay Teleskobu, evrendeki ilk galaksilerin oluşumuna ışık tutabilecek ve gökbilimcilerin, geçmişin derinliklerine bakabilmesine imkan sağlayacak. Tabii evrenin geçmişiyle ilgili merak çok fazla olunca ilk galaksilerin oluşumuna bakmak bazı bilim insanlarını tatmin etmekten uzak kalabiliyor.

Bazı gökbilimciler, ilk galaksilerin de ötesine gitmek ve ilk yıldızları araştırmak istiyor. İşte tam olarak bu noktada da radikal bir konsept devreye giriyor: Ay teleskobu. Üstelik bu Ay teleskobu fikri üstünde çalışan bilim insanları da bulunuyor.

Ay’a sıvı ayna teleskobu

ay krateri, krater

Sıvı ayna teleskobu, yansıtıcı sıvılardan yapılan aynalara sahip teleskoptur. Burada en çok kullanılan akışkan cıva olsa da farklı sıvılar da kullanılmaktadır. Texas Üniversitesi’nden gökbilimciler, bundan yaklaşık 10 yıl önce ortaya atılan ve NASA tarafından rafa kaldırılan Ay’da sıvı ayna teleskobu fikrini tekrar değerlendirmeye aldı. Araştırmacılar, bu konuda bir araştırma yayınlamak için de hazırlıklar yapıyor.

Gökbilimciler, ilk yıldızların 13 milyar yıl önce, galaksiler bir araya gelmeden oluştuğunu düşünüyor. McDonald Gözlemevi’nden Volker Bromm, ilk ışıkların şu anki ya da yakın gelecekteki teleskopların ulaşabileceğinin ötesine uzandığını ve bu yüzden zamanın sınırında bulunan ilk yıldızları gözlemlemek için en nihai teleskobu düşünmenin önemli olduğunu dile getiriyor.

ay

Bu teleskobun 100 metre çapında olması ve Ay’ın kutuplarındaki kratere inşa edilmesi gerekiyor ki Güneş enerjisiyle çalışabilsin. Ayrıca sıvı ayna teleskoplarının Ay’a taşınması da geleneksel materyallere göre çok daha kolay. İsminin ise ABD’deki Very Large Array ve Şili’deki Very Large Telescope’a eğlenceli bir referans olarak Ultimately Large Telescope olması düşünülüyor. Üstelik Ay’daki bir teleskop fikri için ortaya atılan tek konsept bu değil. NASA, radyo teleskobu araştırmasına da fon sağlamaya devam ediyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.